Wariacje sezonowe

Smacznie

Wariacje sezonowe

Postprzez Nostalgija Pn, 18.07.2011 20:45

Cukiniowe placuszki

Cukinia (wedle upodobań ilościowych ale ja zazwyczaj zużywam 2-3 średniej wielkości)
Jajko
mąka
ser (polecam camembert lub miękki kozi ser, dobre też z oscypkiem w ilości zależnej od upodobań)
natka pietruszki, szczypiorek
sól, pieprz

Cukinie trzeba obrać wydrążyć z nasion (ale bez przesady jeśli pare pestek zostanie nikt nie umrze :wink: ) Posiekać drobno niewielką ilość natki i szczypiorku. I teraz działamy szybko. Cukinię trzeba zetrzeć na grubym tarle, dodać resztę skłądników i wymieszać. Mąki dodajemy tylko tyle żeby cukinia i jajko się połączyły i tworzyły w miarę zwartą masę. Pergamin rozkładamy na dużej brytfannie i na nim formujemy niezbyt grube placki. Wkładamy do piekarnika (200C) i obserwujemy, mniej więcej po paru minutach dokładamy na wierzch placuszków ser, może być w plastrach, kawałkach czy wiórkach. Wszystko jedno. Pieczemy placuszki aż się zarumienią a ser nieco rozpuści.
Te placki można jeść same, można z mięsem, sosami, dipami i czym tam się jeszcze chce byle smakowały.

Bakłażan panierowany

Bakłażan
płatki kukurydziane
bułka tarta
mąka
jajko
sól, pieprz
sok z cytryny

Bakłażan obrać osolić, opieprzyć i pokropić z sokiem cytryny. Im mniejszy (młodszy) bakłażan tym mniej pokropić. Obtoczyć najpierw w mące a potem w roztrzepanym jajku i tartej bułce z dodatkiem pogniecionych płatków kukurydzianych. Proporcje bułki do płatków to mniej więcej 1:1. Smażyć trzeba na głębokim tłuszczu.

Sos paprykowy uznawany też za zupę plus bonus w postaci boczki i kiełbasek

Papryka żólta, czerwona, zielona i w łatki jeśli takowa się znajdzie po 2 szt
pomidory ze 3 większe
oliwki czarne
czosnek
cebula
sól
mielone chilli
oliwa z oliwek
oregano
kiełbasa (1 laska tłustej kiełbasy)
kilka deko boczku
jogurt naturalny

Wiadomo, wszystko trzeba umyć, obrać pomidory, paprykę, cebulę, czosnek i wszystko jak leci w całości lub pokrojone na połowy wrzucić do żaroodpornego naczynia (wyjątkiem jest kiełbasa, kiełbasę trzeba rozczłonkować żeby wytopiło się z niej ile się da aromatycznego tłuszczu), polać oliwą, posolić, popieprzyć dodać chilli, oregano i oliwki i wsadzić do piekarnika (ze 180-200C) Trzeba piec aż wszystko ładnie się porozwala z miękkości, wytopi i przypiecze. Od czasu do czasu dolać odrobinę wody żeby nie przywarło i po około 20min przykryć. Oddzielić to co mięsne od reszty będzie na potem. A póki co wszystkie warzywa wraz z wytopionym tłuszczem i sokami trzeba zmiksować na gładko i wedle upodobań dodać jogurtu. Można jeść ze wszystkim chociaż ja polecam z grzankami lub kluskami.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez Ina Cz, 21.07.2011 20:13

Cukinia i bakłażan
dla Nostalgii wymarzon(y)
już zanurza się Ona

żona czy narzeczona...

w szmaragdowe zielenie
najgłębsze fiolety
karminowe czerwienie
i żółcie niestety...

A na to wszystko rzuca
czarne perły oliwek
piórka cebul
ząb czosnku
jeszcze jeden badylek

Już aromat się niesie
po wąwozie ulicy
wstrzymał się ruch kołowy
zamarli strażnicy (miejscy)

Ukarać by kogo
trzeba
za ten narkotyczny stan

Szuka się więc winnego

Pomidor...
Papryka...
Cukinia...?

Niee...

To Bakła-Żan ! :)
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez sonja Cz, 21.07.2011 20:53

Ina poetessa
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez Nostalgija N, 24.07.2011 20:45

Ina napisał(a):


żona czy narzeczona...




hehehe :lol:
Ina uwielbiam Cię.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez Ina Pn, 25.07.2011 08:34

:oops:
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez kasja Pt, 02.09.2011 15:56

zrobilam dzis, Nostalgio, placuszki cukiniowe-dzieki za fajny przepis :)
byly jedzone z kurkami, jedyny problem jaki mialam to ocena czy juz sa gotowe (w srodku wciaz byly "mokre")
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez Nostalgija Cz, 15.09.2011 17:29

Z cukinią tak już jest i dlatego ciężko robić te placuszki tak jak ziemniaczane bo trudno je przewracać na patelni. Grunt że były smaczne:)

A że jesiennie jest i grzyby jeszcze są to...

Jajecznica na prawdziwkach z grzankami (grzanki można potem wykorzystać jak się ich za dużo zrobi do innych dań)

4jajka (albo więcej)
cebula
prawdziwki (ciężko ocanić ile jakoś mam zawsze problem z proporcjami)
czerstwy chleb
masło

Kromki chleba pokroić w drobną kostkę i wrzucić do piekarnika. Prawdziwki obrać i pokroić, gotować chwilę żeby były miękkie z 20-30min. Cebulę posiekać i udusić na maśle, dodać odcedzone grzyby i dusić. Jajka roztrzepać wcześniej posolić i zalać grzyby. Wymieszać aż jajka się zetną. Posypać grzankami. Zjeść
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez aneta90 So, 21.10.2017 10:00

Dla mnie rowniez sezon jesienny jest jednym z lepszych jesli chodzi o kulinaria. Mozna bez problemu kupic sobie na ryneczku warzywa i upichcic cos w domowym zaciszu. Dla mnie faworytami oczywiscie nadal pozostaja grzyby .. bez nich jesien jest taka nijaka. Dla przykladu w zeszlym roku bylo bardzo sucho i nie bylo praktycznie co zbierac, a ceny byly naprawde zaporowe. W tym roku natomiast odwrotnie, nazbieralam zapasy na 2 lata do przodu :) Wiekszosc zamarynowalam w sloiki .. to jest najlepsza metoda, a mniejsza czesc zamrozilam. Lubie sobie pozniej zrobic tak jak kolezanka wyzej podala jakas jajecznice na prawdziwkach z grzankami lub wykorzystac je do zrobienia pysznego sosu do obiadu. Ostatnio przeszukiwalam internet w poszukiwaniu pomyslow na jakies przepisy i znalazlam bardzo fajny quiz dla wszystkich pasjonatow zbierania - https://www.garneczki.pl/blog/quiz-co-to-za-grzyb/ Warto sobie przypomniec podstawy przed wyruszeniem do lasu ;)
aneta90
 
Posty: 5
Dołączył(a): Wt, 16.02.2016 20:34

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez alutka N, 08.04.2018 20:45

Ciekawy przepis
stojak na papier toaletowy
https://emako.pl/pol_m_Lazienka_Akcesoria-lazienkowe_Stojaki-i-uchwyty-na-papier-toaletowy-1128.html
alutka
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 08.04.2018 19:39

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez majkaa Śr, 16.05.2018 20:10

To prawda. W kazdym sezonie da rade znalezc cos ciekawego do zrobienia. Ja jestem osobom bardziej uniwersalnom i wlasnie w tego typu daniach jak to pokladam swoje nadzieje https://uwielbiam.pl/przepis/pieczone-w ... -warzywnym Lubie wlasnie takie lekkie potrawy ze wzgledu na moje problemy trawienne. Po czyms takim nie musze juz brac zadnych lekow. Moze podrzucicie troche wiecej tego typu przepisow .. mam troche ograniczona liste produktow jakie spozywam i trudno mi znalezc cos co by spelnialo wszystkie wymagania. Z gory dzieki.
majkaa
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 11.05.2018 18:14

Re: Wariacje sezonowe

Postprzez blondynka Śr, 16.05.2018 20:40

To jest smakoweeeee
blondynka
 
Posty: 4
Dołączył(a): Śr, 16.05.2018 20:40


Powrót do Przepisy kulinarne



cron