Pierogi z kapustą i grzybami

Smacznie

Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez parck Wt, 16.11.2010 19:16

Szukam naprawdę domowego i sprawdzonego przepisu!
W tym roku będę przygotowywał Wigilię, żona moja umywa ręce od tradycyjnej kuchni, więc jestem zdany na siebie. RATUNKU u
,`````````````````` u
,``````````````````` u
,````````````````````u
,,``````````````````` u niech ktoś mnie poratuje prawdziwym domowym przepisem?
... twoje plecy w moich rękach ...
Avatar użytkownika
parck
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 29.09.2010 12:17
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez Mzimu Wt, 16.11.2010 19:44

a nie prościej zmienić żonę? :)
...lecz ludzi dobrej woli jest więcej

Avatar użytkownika
Mzimu
 
Posty: 5217
Dołączył(a): Wt, 31.08.2010 11:14

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez parck Wt, 16.11.2010 23:54

Żona robi wspaniały jabłecznik, pyszną pizze i nieprawdopodobnie ostre i równie doskonałe carry z kurczaka z mlekiem kokosowym, po za tym sałatki prima sort :P :P :P
... twoje plecy w moich rękach ...
Avatar użytkownika
parck
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 29.09.2010 12:17
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez vivien Śr, 17.11.2010 00:34

.
Ostatnio edytowano So, 08.03.2014 12:19 przez vivien, łącznie edytowano 1 raz
vivien
 
Posty: 11942
Dołączył(a): Cz, 09.08.2007 19:38

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez sonja Śr, 17.11.2010 00:45

parck napisał(a): prawdziwym domowym przepisem?


w kazdym domu/rodzinie jest inny, jedynie prawdziwy przepis. Takie smaki lubimy, jakie pamietamy z dzieciństwa. Popytaj w swojej rodzinie.
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez parck Śr, 17.11.2010 10:00

Trafiłaś w sedno „sonja”. Prawdą jest, że moja babcia i mama robią najlepsze pierogi na świecie – nawet moja żona je tak odbiera. Myślałem nad tym, aby mi podpowiedziały coś na ten temat, ale teraz kawałek od nich mieszkam a przez telefon to ciężko. Chyba, że…… i to jest pomysł! Zadzwonię raz poproszę żeby się mama przygotowała z tym przepisem na piśmie a za drugim razem jak zadzwonię to wszystko w szczegółach mi podyktuje :D . He He …….. :lol:
P.S.
Ale wątek niech się rozwija – może u kogoś w rodzinie nie było dobrych pierogów!?
... twoje plecy w moich rękach ...
Avatar użytkownika
parck
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 29.09.2010 12:17
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Pierogi z mięsem lub z kapustą i grzybami

Postprzez parck Śr, 17.11.2010 11:37

OTO EFEKT KONSULTACJI Z MOJĄ MAMĄ I DO TEGO MOICH "PIĘĆ GROSZY" :D


Pierogi z mięsem mojej Mamy

Ciasto:
(Jak powiedziała Mama wszystko robi na wyczucie, więc i przepis na ciasto jest „mniej więcej”)

-Kilogram mąki
-3 jaja
-Woda i sól do smaku

Jaja dobrze zmieszać z wodą (wody nie dużo – tak, aby nie przesadzić, może na początek ¾ szklanki), do mąki dodać trochę soli, zmieszać wszystko razem ugniatając, dolewać wody w trakcie, gdy ciasto jest zbyt zbite (konsystencja na wyczucie).

Farsz:

-Mięso wołowe na rosół (najlepiej tłusty szponder )
-Cebula
-Jajko
-Smalec
-Sól i pieprz do smaku

Mięso ugotować (zostanie nam wywar na rosół :wink: ), zmielić z cebulą (ilość cebuli – do smaku), przesmażyć na smalcu, zmielić ponownie, doprawić solą i pieprzem do smaku, przesmażyć ponownie na końcu wbijając jajko do masy, aby konsystencja była bardziej zwarta.

Pierogi:

Ciasto rozwałkować dosyć cienko, wykroić z niego (można szklanką) kółka, w kółka nałożyć trochę farszu i zamknąć zagniatając krawędzie. Pierogi wrzucić na gotującą się wodę, po wypłynięciu poczekać chwilę może z minutę lub dwie) i wyjąć
(wszystko robione na wyczucie, polecam ćwiczenia w przyrządzaniu dla osiągnięcia dobrego efektu)

Farsz z kapustą i grzybami mojego pomysłu

Namoczyć suszone grzyby lub zasmażyć pokrojone pieczarki, kiszoną kapustę wycisnąć namoczyć w wodzie i odcisnąć ponownie (tak, aby nie była za kwaśna czy za słona), posiekać, zasmażyć z cebulką i przyprawami (pieprz, ziele angielskie, liść laurowy, trochę kminu rzymskiego) aż będzie miękka i zbrązowieje, dodać grzyby jeszcze chwilę podsmażyć i gotowe.
... twoje plecy w moich rękach ...
Avatar użytkownika
parck
 
Posty: 17
Dołączył(a): Śr, 29.09.2010 12:17
Lokalizacja: Grodzisk Mazowiecki

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez Nostalgija Pn, 29.11.2010 11:15

A ja robiłam takie

0,5kg białej kapusty świeżej
0,5kg kapusty kiszonej
2 małe cebule
garść suszonych prawdziwków
sól
pieprz
łyżka oliwy/oleju

ciasto

ok kg mąki
jedno jajko
sól
wrząca woda
łyżeczka masła

Kapuste poszatkować drobno, kiszoną drobno posiekać i przepłukać żeby nie była zbyt kwaśna, pokroić cebulę (też drobno :D ). Grzyby ugotować. Kapustę kiszoną i świeżą wymieszać zalać wodą i gotować ok 20-30min. Grzyby odsączyć posiekać. Odcedzić kapustę. Cebulę zeszklić wrzucić kapustę i grzyby, doprawić solą i pieprzem dusić o 30min. Kapusta musi być miękka.
Mąkę przesiać wymieszać z jajkiem i masłem, posolić zalać wrzątkiem i wyrobić ciasto. Cisato musi być plastyczne.
Rozwałkować cienko i dużą szklanką wykrawać kółka. Porządnie zalepić. Pierogi gotować w wodzie z odrobiną oleju żeby się nie posklejały.
Najlepiej smakują odpiekane z cebulą.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez sylwuS85 Pt, 28.11.2014 14:36

Dzięki za przepis
______________________________________________
sala weselna katowice, Windykacja warszawa, tanie noclegi wrocław, tani nocleg szklarska poręba, wesela kielce
Ostatnio edytowano Pt, 20.02.2015 11:32 przez sylwuS85, łącznie edytowano 2 razy
sylwuS85
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt, 28.11.2014 11:05

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez goszPtosz1 N, 07.12.2014 12:01

Dziękuję takiego przepisu szukałem na pewno to wypróbuje. Mam nadzieję, że mi się uda. Pierwszy raz będę robić pierogi z kapustą i grzybami.
goszPtosz1
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt, 05.12.2014 18:21

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez goszPtosz1 N, 07.12.2014 12:01

Dziękuję takiego przepisu szukałem na pewno to wypróbuje. Mam nadzieję, że mi się uda. Pierwszy raz będę robić pierogi z kapustą i grzybami.
goszPtosz1
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pt, 05.12.2014 18:21

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez ElzOny7 So, 13.12.2014 11:12

Przepis nie mal podobny do mojego. Polecam kazdemu.
ElzOny7
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt, 12.12.2014 18:53

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez koparek Wt, 13.01.2015 11:47

Świetny przepis, my skorzystaliśmy z niego podczas przygotowań do świąt. Dziękuję faktycznie przepis doskonały.
koparek
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 12.01.2015 17:57

Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez HieronimDWed Wt, 03.02.2015 12:53

...zara mnie skreci, ale cudenka dzis te pierogi wygladaja jeszcze bardziej

ps dla kogo latwizna to latwizna, dla mniee czarna magia
i w koncu jaki sklad ciasta konkretnie ? maka woda jaka? oleju kapka? i juz ?
Avatar użytkownika
HieronimDWed
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pn, 26.01.2015 14:21

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez tropiciel77 N, 08.02.2015 12:56

Bardzo dobry przepis :) Uwielbiam pierogi z kapustą i grzybami.
tropiciel77
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 07.02.2015 14:30

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez mmaddogg Śr, 04.03.2015 13:34

Już wiem co zrobie jutro na obiad. Bardzo lubię pierogi z kapustą i grzybami.
mmaddogg
 
Posty: 3
Dołączył(a): Wt, 03.03.2015 14:48

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez Puqrwa14 Pn, 27.01.2020 18:38

smak mojego dzieciństwa.
-
https://klinikaotco.pl/
Klinika Osipowicz & Turkowski spółka z ograniczoną odpowiedzialnością
Ulica: Bartycka
Nr lokalu: 24B/U1
Kod pocztowy: 00-716
Miasto: Warszawa
NIP: 521-387-33-64
REGON: 38409158000000‬
Adres e-mail: kontakt@klinikaotco.pl
Telefon kontaktowy: 226900333
Puqrwa14
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 27.01.2020 18:20

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez Mrieyra20 Pn, 10.02.2020 14:53

Mrieyra20
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 10.02.2020 13:49

Re: Pierogi z kapustą i grzybami

Postprzez Li8we2a Śr, 25.03.2020 22:05

uwielbiam takie dania.
-
Pozycjonerzy24.pl
Li8we2a
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 25.03.2020 21:44


Powrót do Przepisy kulinarne



cron