Sernik z brzoskwiniami

Smacznie

Sernik z brzoskwiniami

Postprzez Maga Wt, 01.03.2005 11:47

Ciasto:
- 5 żółtek
- 1 margaryna Kasia
- 3 szkl. maki tortowej
- 3 łyżki cukru
- 1 mały proszek do pieczenia

Wyrobić ciasto i podzielić na 2 części (1 część ma być większa ¾).
Mniejszą część wkładamy do zamrażalnika na 30-60 min. Większą część wykładamy na blaszkę (folia, pergamin) i pieczemy na złoty kolor (ok. 10 min.)

Masa:
- 0,5 kg twarogu miałkiego lub niemieckiego
- 0,5 szkl. cukru
- 1 jajko całe
- 0,5 margaryny Kasi
- 1 budyń śmietankowy (sypki)

Na upieczone ciasto układamy masę serową a następnie (na wierzchu) brzoskwinie
(1 puszka).
Ubijamy pianę z 5 białek i 1 szkl. cukru zwykłego – wyłożyć na brzoskwinie.
Potem starkować ciasto (mniejszą część z zamrażalnika).
Piec ok. 45 min. w temp. 180-2000C . Wkładać do nagrzanego piekarnika.
Po upieczeniu odczekać 5 min. – wyjąć.


SMACZNEGO
Avatar użytkownika
Maga
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt, 01.03.2005 11:11

Postprzez Maga Śr, 02.03.2005 07:39

Ja miksuję - margaryna Kasia jest na tyle miękka, że można ją miksować :-)
Avatar użytkownika
Maga
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt, 01.03.2005 11:11

Postprzez Maga Pt, 15.04.2005 10:39

Do przepisu na sernik z brzoskwiniami wprowadzam korektę - masa serowa powinna być podwójna a więc:

Masa:
- 1 kg twarogu miałkiego lub niemieckiego
- 1 szkl. cukru
- 2 jajka całe
- 1 margaryna Kasia
- 2 budynie śmietankowe (sypki)
Avatar użytkownika
Maga
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt, 01.03.2005 11:11

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez czerwcowa Pt, 11.12.2009 02:19

pyszny sernik:)
Avatar użytkownika
czerwcowa
 
Posty: 56
Dołączył(a): Cz, 15.11.2007 02:33
Lokalizacja: hrabstwo York, Wielka Brytania

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez Nostalgija Wt, 15.12.2009 23:31

Sernik, chętnie, zawsze i pod każdą postacią. Dzięki!
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez nat Pn, 21.12.2009 13:20

no to ja w temacie sernika. nie znam się, więc potrzebny przepis ... taki w stylu KJ, choć niekoniecznie dla leniwych, tylko raczej nieudolnych ;)
jeśli ma ktoś jakiś sprawdzony (najlepiej wielokrotnie i przez różnych wykonawców) przepis na prosty i smaczny sernik, to ja bardzo poproszę...
w szeregu biegniesz kilka lat,
a potem - jazda w boski sad!
Avatar użytkownika
nat
 
Posty: 3038
Dołączył(a): Cz, 22.01.2009 14:19
Lokalizacja: W-wa/Poznań

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez annaskowronek N, 27.12.2009 16:56

to i ja poproszę jakąś dobra duszę o prościutki! sernik.
annaskowronek
 
Posty: 171
Dołączył(a): Śr, 31.10.2007 18:10

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez nat N, 27.12.2009 21:07

Zrobiłam taki:

Składniki:

Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- pół szkl. cukru
- kostka margaryny (zetrzyj na tarce)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka (białek nie wyrzucaj - jeszcze się przydadzą)

MASA SEROWA:
- 1 kg sera białego mielonego (w wiaderku)
- 1 szkl. cukru (dałam pół szklanki)
- 3 całe jajka
- aromat śmietankowy
- pół szkl. oleju
- pół litra mleka 2%
- 2 budynie śmietankowe
- sparzone rodzynki (100 g) - dodaj po zmiksowaniu reszty składników

No i do dzieła...
Zagnieść ciasto (gdy jest bardzo twarde, tzn. trudno je zagnieść, można dodać 2-3 łyżki śmietany). Dużą blachę wysmarowac masłem i posypać bułką tartą (razem ze ściankami). Ciasto wyłożyć na spód blachy i na jej boki.
Składniki masy serowej zmiksować i na końcu dodać rodzynki (dorzuciłam jeszcze suszoną żurawinę:)). Wylać zmiksowaną masę na ciasto (UWAGA! konsystencja masy serowej jest rzadka i tak jest OK).
Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 40-50 minut co najmniej (tak, żeby masa serowa się ścięła).
Wyjmujemy z pieca i wykładamy na wszystko pianę ubitą z 3 białek i połowy szkl. cukru.
Dopiekamy jeszcze przez ok. 20 minut na złoto. Po upieczeniu nie kroić od razu tylko poczekać cierpliwie, bo zacznie się dziać...
Efekt zaskakujący przy pierwszym pieczeniu - na cieście zaczną się pojawiać złociutkie kropelki "rosy". Fajny efekt :)

Familia zadowolona z rezultatów, więc mogę polecić (choć osobiście wolę z "grubszego" sera)
w szeregu biegniesz kilka lat,
a potem - jazda w boski sad!
Avatar użytkownika
nat
 
Posty: 3038
Dołączył(a): Cz, 22.01.2009 14:19
Lokalizacja: W-wa/Poznań

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez ZENOBJA N, 27.12.2009 22:04

annaskowronek napisał(a):to i ja poproszę jakąś dobra duszę o prościutki! sernik.

Blikle, Nowy Świat.
Tyle dróg budują a nie ma gdzie pójść. Jan H.
Avatar użytkownika
ZENOBJA
 
Posty: 3493
Dołączył(a): Cz, 15.10.2009 21:46

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez Andriej Lepper N, 27.12.2009 22:33

E tam. W kolejce stać?
Bierzesz ser, bierzesz se nika i masz sernik.
Vance Havner: Tęsknię za niebem.
To właśnie nadzieja, że umrę - trzymała mnie przy życiu do tej pory.
Avatar użytkownika
Andriej Lepper
 
Posty: 9157
Dołączył(a): So, 25.10.2008 03:40

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez kibic N, 27.12.2009 23:44

ZENOBJA napisał(a):
annaskowronek napisał(a):to i ja poproszę jakąś dobra duszę o prościutki! sernik.

Blikle, Nowy Świat.
tam sa najgorsze i najdrozsze serniki w Polsce
Avatar użytkownika
kibic
 
Posty: 14495
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 16:28

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez annaskowronek Pn, 28.12.2009 11:10

...szczerze?,to myślałam,że mi kto wyśle....sernika
annaskowronek
 
Posty: 171
Dołączył(a): Śr, 31.10.2007 18:10

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez ZENOBJA Pn, 28.12.2009 13:34

... a to by juz nie bylo prosto
Tyle dróg budują a nie ma gdzie pójść. Jan H.
Avatar użytkownika
ZENOBJA
 
Posty: 3493
Dołączył(a): Cz, 15.10.2009 21:46

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez Anna Mar Śr, 30.12.2009 19:21

nat napisał(a):Zrobiłam taki:

Składniki:

Ciasto:
- 3 szkl. mąki
- pół szkl. cukru
- kostka margaryny (zetrzyj na tarce)
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3 żółtka (białek nie wyrzucaj - jeszcze się przydadzą)

MASA SEROWA:
- 1 kg sera białego mielonego (w wiaderku)
- 1 szkl. cukru (dałam pół szklanki)
- 3 całe jajka
- aromat śmietankowy
- pół szkl. oleju
- pół litra mleka 2%
- 2 budynie śmietankowe
- sparzone rodzynki (100 g) - dodaj po zmiksowaniu reszty składników

No i do dzieła...
Zagnieść ciasto (gdy jest bardzo twarde, tzn. trudno je zagnieść, można dodać 2-3 łyżki śmietany). Dużą blachę wysmarowac masłem i posypać bułką tartą (razem ze ściankami). Ciasto wyłożyć na spód blachy i na jej boki.
Składniki masy serowej zmiksować i na końcu dodać rodzynki (dorzuciłam jeszcze suszoną żurawinę:)). Wylać zmiksowaną masę na ciasto (UWAGA! konsystencja masy serowej jest rzadka i tak jest OK).
Pieczemy na złoty kolor w temp. 200 stopni przez 40-50 minut co najmniej (tak, żeby masa serowa się ścięła).
Wyjmujemy z pieca i wykładamy na wszystko pianę ubitą z 3 białek i połowy szkl. cukru.
Dopiekamy jeszcze przez ok. 20 minut na złoto. Po upieczeniu nie kroić od razu tylko poczekać cierpliwie, bo zacznie się dziać...
Efekt zaskakujący przy pierwszym pieczeniu - na cieście zaczną się pojawiać złociutkie kropelki "rosy". Fajny efekt :)

Familia zadowolona z rezultatów, więc mogę polecić (choć osobiście wolę z "grubszego" sera)


Pasuje mi w tym przepisie , że zamiast masła/margaryny jest olej. Będę piekła , ale bez ciasta , no i bez tej wierzchniej warstwy. Lubimy czysty sernik - tylko rodzynki i skórka pomarańczowa lub cytrynowa.
TZN będę piekła sernik wg Twojego przepisu przepisu, ale przeze mnie zmodyfikowanego.
PS 1- A jak się komponuje żurawina z tym sernikiem? Czy nie zabarwia sera?
PS 2- Ponieważ ma rzadką konsystencję i może wypływać z tortownicy , na spód dam biszkopty gotowe.
MA BYĆ PROSTO !!! ZOBACZYMY !!! :P
Avatar użytkownika
Anna Mar
 
Posty: 235
Dołączył(a): Śr, 18.02.2009 10:42

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez nat Cz, 31.12.2009 10:24

Nie Aniu, żurawina nie farbuje sera, a smakuje fajnie.
Masa przed upieczeniem jest naprawdę bardzo luźna, ale nie wiem jakiej wielkości masz tortownicę - ta ilość była akurat na blaszkę, więc nie wiem, czy nie wyjdzie Ci za dużo.
Udanego wypieku!
w szeregu biegniesz kilka lat,
a potem - jazda w boski sad!
Avatar użytkownika
nat
 
Posty: 3038
Dołączył(a): Cz, 22.01.2009 14:19
Lokalizacja: W-wa/Poznań

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez Anna Mar So, 02.01.2010 17:56

Sernik się udał !!! Co prawda przepis w zasadzie zmieniony został , ale najważniejsza była podpowiedź z zastosowaniem oleju zamiast masła/margaryny oraz mniejsza ilość cukru. Też dałam 1/2 szkl oleju i 1/2 szklanki cukru. Natalko , bardzo Ci dziękuję za ten Twój przepis , bo z ilości różnych przepisów wybrałam to co dla nas najlepsze ! SERNIK UDAŁ SIĘ i to już kolejny!
Po początkowych totalnych porażkach nareszcie sukces. Wytrwałość i cierpliwość została nagrodzona. Mąż zadowolony i córka też.
:P
Avatar użytkownika
Anna Mar
 
Posty: 235
Dołączył(a): Śr, 18.02.2009 10:42

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez annaskowronek Pn, 05.04.2010 14:00

Dziękuję.
Wyśmienicie mi się udał sernik z przepisu Nat :)
Zrobię przyjemność bliskiej osobie piekąc serniczek :D Cieszę się!
(Jestem antytalent po całości a jednak się udał!!!)
annaskowronek
 
Posty: 171
Dołączył(a): Śr, 31.10.2007 18:10

Sernik z brzoskwiniami

Postprzez HieronimDWed Śr, 28.01.2015 12:58

Podam Wam przepis na pyszny sernik na śmietanie
Jest rewelacyjny, smaczny i łatwy do zrobienia aż mi ślinka pociekła jak o Nim pomyślałam


CIASTO
3 szklanki mąki
6 żółtek
1 łyżeczka proszku do pieczenia
1 margaryna
pół szklanki cukru
Zagnieść ciasto i podzielić na dwie części.Jedną część wyłożyć na blaszkę i włożyć do lodówki do schłodzenia.Druga część zawinąć w folię aluminiową i włożyć do zamrażalnika ja wkładam w woreczek śniadaniowyciasto musi być twarde aby można było zetrzeć na tartce o grubych oczkach musi leżeć z godzinkę

MASA

6 białek
2 budynie śmietankowe
3 śmietany 18duże kiedyś robiłam z dwóch śmietan i też wyszło
3/4 szklanki cukru
Białka ubić na sztywno,dodać po trochu cukier i dalej ubijać,jak już cukier się całkowicie rozpuści dodajemy budynie.Wszystko razem dokładnie połączyć.Masę wylać na ciasto wyłożone na blaszkę.Następnie na masę śmietanową ścieramy na grubych oczkach ciasto z zamrażalki.PIEC 45-50 minut w temperaturze 160stopni.

Smacznego
Avatar użytkownika
HieronimDWed
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pn, 26.01.2015 14:21

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez szpika88 Pn, 16.02.2015 18:25

Świetny przepis, uwielbiam sernik z brzoskwiniami. Chętnie bym go teraz zjadła.
szpika88
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 15.02.2015 15:47

Re: Sernik z brzoskwiniami

Postprzez tofik12 Pt, 20.02.2015 12:34

Nie mogę się doczekać upieczenia serniczka. Bardzo lubię serniczki i brzoskwinie.
tofik12
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 18.02.2015 19:43

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron