Wielkanoc -na razie tylko PASZTET...

Smacznie

Wielkanoc -na razie tylko PASZTET...

Postprzez sonia Pt, 04.03.2005 09:00

¦wieta za pasem prosze o przepisy...
Ostatnio edytowano Śr, 16.03.2005 19:47 przez sonia, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Wielkanoc

Postprzez ZUZA So, 05.03.2005 10:21

Ja tez poprosze o przepisy! Te tradycyjne.
ZUZA
 
Posty: 18
Dołączył(a): So, 05.03.2005 09:47
Lokalizacja: Katowice

Postprzez marya So, 05.03.2005 12:24

A może też techniki ozdabiania świątecznych jaj, bo ginie nam tradycja, oj ginie.
Avatar użytkownika
marya
 
Posty: 44
Dołączył(a): Pt, 04.03.2005 18:48
Lokalizacja: Siedlce

Postprzez iwonka Wt, 08.03.2005 13:30

Tak, tez jestem zainteresowana, przepisami i ozdobami wielkanocnymi. W ta sobote zajme sie przygotowywaniem pisanek wiec wiedza sie przyda:-)
iwonka
 
Posty: 15
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 16:09
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez sonia Wt, 08.03.2005 13:43

Witam Panie! Jak tak dalej pójdzie to Wielkanoc minie a my?Dobrze,ze choć śledzie Pani Bryllowej tu są....
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Wielkanoc

Postprzez ZUZA Śr, 09.03.2005 10:12

Hallo!!Czy nikt nie gotuje na swieta??Zadnych pomyslow?....No to chyba zajrze do gazet!
ZUZA
 
Posty: 18
Dołączył(a): So, 05.03.2005 09:47
Lokalizacja: Katowice

Przepisy świąteczne

Postprzez Janka2 Śr, 09.03.2005 17:33

To może rozpocznę świąteczne pomysły od pasztetu a potem znajdą się i inne propozycje. Pozdrawiam wszystkich.

PASZTET
0,70 kg łopatki
0,30 kg piersi kurczaka
4 duże cebule
0,30 kg wątróbki drobiowej
śliwki suszone kalifornijskie, rodzynki, winiak LUX
przyprawy

Łopatkę i cebulę pokroić w spore kawałki i obsmażyć, podlać bulionem z warzyw i dusić 1,5 godz. Piersi kurczaka pokroić na paski, obtoczyć w mące i obsmażyć na rumiano.
¦liwki pokroić w paski, dodać sparzone rodzynki i zalać winiakiem.
Uduszone mięso zmielić razem z cebulą, doprawić pieprzem, solą, gałka muszkatłową, dodać przecedzony wywar z duszenia.
Wątróbkę zmielić i dodać trochę zmielonego mięsa, odłożyć.
W formie przekładać na zmianę: mięso, piersi z kurczaka, wątróbki, śliwki.
Piec w formie zanurzonej w wodzie 1,5 godz.
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Mazurki

Postprzez Sara Cz, 10.03.2005 22:12

Poszukuję dobrego, sprawdzonego przepisu na dekorację mazurkową. Na wielkanoc robię duzo mazurków i każdy inny. Jezeli macie coś ciekawego - proszę o podzielenie się ze mną i innymi receptą.
Sara
 
Posty: 32
Dołączył(a): So, 05.03.2005 22:38

Pasztet

Postprzez ZUZA So, 19.03.2005 10:44

Prosze podac w jakiej temperaturze trzeba piec pasztet.
ZUZA
 
Posty: 18
Dołączył(a): So, 05.03.2005 09:47
Lokalizacja: Katowice

Postprzez Janka2 So, 19.03.2005 18:23

Przez pierwsze 20 min w temperaturze 200 st C, a potem zmniejszyć do 180 stopni. Oczywiście należy uwzględnić fanaberie własnego piekarnika, jeżeli takie posiada. Przepraszam za niedopatrzenie, pozdrawiam.
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin


Powrót do Przepisy kulinarne