Kawa z różnych stron świata

Smacznie

Kawa z różnych stron świata

Postprzez Maga Pt, 04.03.2005 09:11

Witam wszystkich. Zauważyłam, że na forum przeważają osoby lubiące pić sobie kawkę :-) Więc postanowiłam zamieścić kilka wyszperanych przepisów a właściwie sposobów podawania kawy. Są naprawdę smakowite!

Austria
Najpopularniejsza jest tu mokka (Schwarzer), czyli czarna kawa z kawową pianką na wierzchu oraz doppelmokka (Mokka gespritzt) – mokka z rumem lub koniakiem. Kawa po wiedeńsku ma dodatek czekolady w proszku, a w wersji na zimno (Wiener Eiskaffee) to mrożona mokka z lodami waniliowymi, bitą śmietaną i cukrem. Warta spróbowania jest Kaisermelange, czyli kawa z koniakiem, żółtkiem i miodem; Fiaker – podwójna kawa z gorącą wiśniówką; Kosakenkaffee – mała mokka z czerwonym winem, wódką i cukrem; mazagran – kawa na zimno z likierem maraschino, przyprawami, cukrem i lodem.

Włochy
Włosi podają kawę na dziesiątki sposobów. Stąd też pochodzi słynne espresso – pobudzająca kawa o intensywnym smaku. Małą filiżankę naparu otrzymuje się z ok. 7 g zmielonej kawy.
Na bazie espresso przyrządza się: cappuccino – składa się w 1/3 z espresso, w 1/3 z gorącego mleka i w 1/3 z mlecznej piany; macchiato – espresso z mleczną pianą: latte macchiato – podwójne espresso z gorącym mlekiem i odrobiną pianki, podawane w wysokiej szklance; caffÝ latte – podwójne espresso z gorącym mlekiem, podawane w dużej filiżance; corretto – espresso z dodatkiem grappy, brandy lub likieru.

USA
Amerykanie lubią kawę mrożoną podawaną ze śmietanką i kostkami lodu. Przygotowuje się ją z kawy instant i małej ilości zimnej wody, całość słodzi się do smaku, przelewa do szklanki z lodem, przybiera bitą śmietaną, posypuje cynamonem lub gałką muszkatołową.
Wielbicielom ciepłych napojów kawowych polecamy grog – filiżankę zaparzonej kawy podgrzewa się z 2 łyżkami białego i łyżeczką ciemnego rumu, a także z łyżką koniaku, skórką cytrynową lub pomarańczową, kilkoma goździkami i szczyptą cynamonu. Gorący napój przelewa się do kubka, dodaje do smaku cukier i śmietankę.

Irlandia
Stąd pochodzi uwielbiana przez cały świat irish coffee. Podgrzaną whisky miesza się z brązowym cukrem, przelewa do filiżanki, uzupełnia mocną kawą, ozdabia bitą śmietaną i wiórkami czekolady.

Francja
Poranny napój to mocna kawa zmieszana pół na pół z gorącym mlekiem. Oryginalny smak ma kawa z dodatkiem startej skórki z cytryny i likierem pomarańczowym cointreau oraz café royale zawierająca koniak.

Turcja
Ulubionym napojem jest gęsta, słodka kawa. Przyrządza się ją dwukrotnie gotując drobno zmieloną kawę (po łyżeczce na filiżankę) z wodą i sporą ilością cukru. Napój pije się, gdy fusy opadną na dno.

Brazylia
Serwuje się tu m.in. kawę z lodami – wymieszaną z dużą ilością mleka i cukrem kawę rozpuszczalną wlewa się do szklanki z lodami waniliowymi, od razu podaje.
Avatar użytkownika
Maga
 
Posty: 244
Dołączył(a): Wt, 01.03.2005 11:11

:)

Postprzez greenw Pt, 04.03.2005 09:55

dzięki wielkie
każdej sprobuję
Avatar użytkownika
greenw
 
Posty: 243
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:14
Lokalizacja: Reading

Postprzez czaczkes Pt, 04.03.2005 10:06

Najbardziej do gustu przypadła mi kawa z Irlandii :) ...mmm...
Avatar użytkownika
czaczkes
 
Posty: 837
Dołączył(a): N, 27.02.2005 19:50
Lokalizacja: Tarnów

Dla kawoszy

Postprzez Spod znaku? N, 06.03.2005 13:12

A to wypróbowany przepis na kawę "curacao":

Składniki:
• mleko
• czekolada
• 100 g likieru pomarańczowego/curacao
• bita śmietana

Mleko zagotować z rozdrobnioną czekoladą, od czasu do czasu i mieszając.Kawę zaparzyć i podgrzać z 100 g likieru pomarańczowego/curacao nie doprowadzając do wrzenia. 1/8 l kremówki ubić. Kawę rozlać do 4 filiżanek, udekorować bitą śmietaną, posypać tartą czekoladą i natychmiast podawać...I się zapomnieć...

Mhmmm...Pycha!!!
Avatar użytkownika
Spod znaku?
 
Posty: 15
Dołączył(a): N, 06.03.2005 12:39
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Nutka Cz, 24.03.2005 11:57

wiem, ze to temat o kawie... ale ostatnio znalazlam taki pyszny przepis na czekolade... musicie wyprobowac... jest przepyszna :)

Czekolada po meksykańsku

Składniki:

115-175 g gorzkiej czekolady
1/2 łyżeczki cynamonu
1 l mleka
klropla olejku migldałowego
kropla olejku waniliowego
kilka kryształków soli(dla podkreślenia smaku czekolady)
cukier do smaku
2 łyżki startej czekolady
4 laski cynamonu, do ozdobienia( ale nie koniecznie)

Czekoladę podgrzewamy w rodelku wraz z cynamonem
i mlekiem. Kiedy czekolada rozpuści sie dodajemy olejek waniliowy, sól i cukier. Mieszamy razem, aż dobrze się połączą. Wlewamy do filiżanek, posypypujemy startą czekoladą.

Mam nadzieję, że i wam bedzie smakowało :)
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez Maria Śr, 30.03.2005 09:53

I to jak ( smakowalo ) !!!
Avatar użytkownika
Maria
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 13:38
Lokalizacja: Krak

Postprzez Nutka Pt, 15.04.2005 19:16

Kawa po ormiańsku

Składniki:
2 łyżeczki zmielonej kawy,
cukier,
spirytus

PRZYGOTOWANIE:
Do naczynia wsypać kawę, zalać zimną wodą, wstawić na ogień, doprowadzić do wrzenia, odstawić. Ogrzewanie powtórzyć 2 razy, odstawić, przykryć. Na dno szklanki wsypać łyżeczkę cukru i wlać 1/2 łyżeczki spirytusu. Podpalić zapałką - płonący alkohol stopi cukier na karmel - wówczas wlać do szklanki bardzo gorącą kawę.

to kolejny znaleziony i wyprubowany przepis... polecam :)
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55


Powrót do Przepisy kulinarne



cron