Kajmakowa masa - kto zna sprawdzony przepis?...

Smacznie

Kajmakowa masa - kto zna sprawdzony przepis?...

Postprzez nie ma mnie Cz, 24.03.2005 12:51

Znalazłam szybki i smaczny (podobno...) przepis, ale wolałabym sprawdzony przez Was...ten z krówek podobno nie "zastyga"....,
- Masa:
- 1/2 kg krówek
- ewentualnie sok z 1 cytryny
- odrobina mleka
- 1-2 łyżki masła
najwięcej czasu zajmie nam rozwinięcie cukierków z papierków. Jak już się z tym uporamy, topimy je w rondelku z dodatkiem pół szklanki wody albo soku z cytryny i masła. Ważne, by robić to powoli, a więc na małym ogniu, ciągle mieszając. Jeśli masa wyda nam się zbyt gęsta, możemy trochę rozrzedzić ją mlekiem. Wylewamy masę na upieczony spód i dekorujemy bakaliami.

hmmm, i co Wy na to ?....
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez Małgosia Sz Cz, 24.03.2005 19:27

słyszałam jak Marta Gessler mówiła w tv, ze wystarczy ugotować puszkę skondensowanego słodzonego mleka. Brzmi banalnie prosto, ale nie próbowałam więc nie wiem.
Ja uwielbiam mazurek kajmakowy, najlepszy w Warszawie można kupić w Misiance w Parku Skaryszewskim! Ale to dla leniwych albo nieutalentowanych, do których ja się zaliczam:))
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez sonia Cz, 24.03.2005 22:56

Ja tez znam ten sposób z mlekiem skondensowanym robiłam- polecam, a mozna tez kg cukru na litr mleka gotowac na minimalnym ogniu az zgęstnieje...najlepszy ale nie polecam bo czasochłonny..:)
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Marysia Pt, 25.03.2005 06:47

Tak, puszkę skondensowanego mleka słodzonego (takie z czerwona etykietą) gotuje sie na bardzo malutkim ofniu w garnku z wodą. 4 godziny, ale ma naprawdę tylko "mrugać". Potem, po wyjęciu puszki z wody odczekaj chwilke i ją otwórz i...wylej na ciasto. Zastyga! Można również tym mlekiem tak przygotowywanym posmarować zwykłe wafle i przekładać, super pischinger (nie wiem czy dobrze napisałam, to chyba z niemieckiego?) wychodzi. Życzę smacznego!
Avatar użytkownika
Marysia
 
Posty: 3167
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:17
Lokalizacja: Gliwice


Powrót do Przepisy kulinarne