SUSZONE POMIDORY

Smacznie

SUSZONE POMIDORY

Postprzez o. N, 10.04.2005 14:15

A znacie może przepis na suszone pomidory? Tzn same pomidory już mam, teraz tylko muszę je wrzucić do oliwy, ale nie wiem co tam do niej dodać. Przepisy z internetu brzmią dziwnie, ale może ktoś ma jakiś swój sprawdzony przepis?
Avatar użytkownika
o.
 
Posty: 2855
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:21
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Jagna Wt, 12.04.2005 20:03

przepis z wykorzystaniem suszonych pomidorów:

- piersi kurczaka (najlepiej wczesniej zmarynowane w oliwie z oliwek, ziołach i czosnku - wedle uznania)
- kozi ser (do kupienia w niektórych supermarketach; w wawie carrefour i hiper nova np)
- suszone pomidory

Piersi smazymy na oliwie. Jak juz obsmaza sie z dwoch stron, pokrywamy je warstwa sera i pomidorów. Dusimy jakies 15 - 20 minut.

Pozdrawiam i życzę smacznego.
Jagna
 
Posty: 54
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 16:20

Postprzez o. Wt, 12.04.2005 23:54

chodziło mi raczej o przepis na zalewę do których się wrzuca wysuszone juz pomidory, czyli ten sam początek. A przeis Twój bardzo fajny i jak juz te pomidory zrobię to na pewno je wykorzystam do kurczaka. Dzięki i pozdrawiam
Avatar użytkownika
o.
 
Posty: 2855
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:21
Lokalizacja: warszawa

Postprzez o. Wt, 12.04.2005 23:54

chodziło mi raczej o przepis na zalewę do której się wrzuca wysuszone juz pomidory, czyli ten sam początek. A przepis Twój bardzo fajny i jak juz te pomidory zrobię to na pewno je wykorzystam do kurczaka. Dzięki i pozdrawiam
Avatar użytkownika
o.
 
Posty: 2855
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:21
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Jagna Śr, 13.04.2005 10:39

nie robiłam nigdy takiej zalewy, bo zawsze mialam pomidory z paczuszkiw postaci miękkiej dosyć a nie takie zupełnie suche.
ale wydaje mi się, że jakby się je wrzuciło do oliwy z oliwek z dodatkiem ziół prowansalskich, bazylii, rozmarynu i tym podobnych to moglyby być dobre.
w taki sposób zawsze marynuję smazone bakłażany, tylko tam jeszcze daję anchois i czosnek a do pomidorów to chyba nie pasuje.
Jeszcze raz smacznego i napisz czy coś wyszło. Sama jestem ciekawa. :-)
pozdrawiam
Jagna
 
Posty: 54
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 16:20

Postprzez o. Cz, 14.04.2005 07:09

tak właśnie myślałam o czosnku i świeżej bazylii... i tak zrobię. Jak się nie zaryzykuje to sie nie nie ma :) Pozdrawiam
Avatar użytkownika
o.
 
Posty: 2855
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:21
Lokalizacja: warszawa

Postprzez sonia Cz, 21.07.2005 16:47

i dalej nie wiem jak to robic, Matka czy juz masz wreszcie jakis wypróbowany przepis?
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

suszone cd

Postprzez Ewasza Pn, 08.08.2005 00:24

Jesli sie jeszcze nie zniechecilas do "przetworstwa" suszonych pomidorow, to proponuje co nastepuje: zanurz je na poczatek w goracym roztworze wody z octem (pol na pol, jesli spirytusowy 10% to 2/3 wodu i 1/3 wody). Potrzymaj az zmiekna (okolo 30 minut, albo i wiecej jesli byly wysuszone na wior), a potem osusz. Wsadz do sloika z paroma pokojonymy zabkami czosnku i suszonymi ziolami (co lubisz, tymianek, bazylia, rozmaryn). O dziwo, suszone lepsze, widac lepiej oddaja aromat oliwie. Zalej oliwa z oliwek tak, zeby byly calkowicie nia przykryte wstaw do lodowki na kilka dni. Nie polecam olivy extra vergine, po trzech dniach w lodowce, bedzie wygladalo, ze wsadzilas je do masla ;-) Zeby je przywrocic do stanu plynnego i spozytkowac w godziwych celach, trzeba je wczesniej wyjac, a o tym trzeba pamietac, etc, etc.
Pozdrawiam,
Ewa
Ewasza
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 08.08.2005 00:13
Lokalizacja: Windsor

Postprzez o. Pn, 08.08.2005 09:58

wow! suszone pomidory z Windsoru :)
nie, nie zniechęciłam się do nich jeszcze, a co gorzej jeszcze ich nie kupiłam, ale od pół roku mam na nie nieprzepartą ochotę więc pewnie teraz kupię :)
DZIęKUJę PIęKNIE!!!!!!
Avatar użytkownika
o.
 
Posty: 2855
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:21
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Robaczek Cz, 29.12.2005 13:32

A skąd wziąć suszone pomidory? Piszecie, że można je kupić w paczkach już ususzone, ale przyznam, że nigdy takich nie widziałam. Kupowałam tylko suszone już w oliwie, w słoiczku i były pyszne.
Miałam pomysł, aby takie zrobić w domu, ale problem z ususzeniem pomidorów! Jak to zrobić? Obrać ze skórki i np. do nagrzanego piekarnika na blaszce? Próbowal ktoś?
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez o. Cz, 29.12.2005 14:47

Robaczku, w Wawie i w ogóle w wielu miejscach można dostać już suszone. U mnie na bazarze za 0,5 kg włoskich chcą 16 zł... Ale to naprawdę duża paczka. Sądzę że ususzenie polskich wyszłoby drożej a poza tym mniej smacznie, bo polskie pomidory nie są tak mięsiste i słodkie jak włoskie. Ale jesli chcesz spróbuj. Są specjalne suszarki do grzybów, owoców i warzyw...
Avatar użytkownika
o.
 
Posty: 2855
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 12:21
Lokalizacja: warszawa

Postprzez Robaczek Cz, 29.12.2005 14:48

Pojutrze bede w jakims kerfurze, tam zobaczę :)
Dzięki za info! Będę się rozglądać :)
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka





Powrót do Przepisy kulinarne