Biszkopt (doskonały do bananowca )

Smacznie

Biszkopt (doskonały do bananowca )

Postprzez Dorota Turowska Cz, 21.04.2005 22:30

Piekę go od dwudziestu lat. Latem z malinami, jesienią z jabłkami,stanowi bazę do urodzinowych tortów. Maliny opadną na dno, duszone jabłka łączę z galaretką i wykładam na wierzch ( wtedy mój przyjaciel biszkopt nazywa się szarlotką biszkoptową).
Składniki:
1 szklanka cukru
1 szklanka mąki z płaską łyżeczka proszku do pieczenia
5 jaj
Ubijać cukier z całymi jajami mikserem na najwyższych obrotach na puszysty kogiel - mogiel.Następnie, już na małych obrotach będzie pracował mikser, po trochu wsypujemy mąkę.Pieczemy w małej albo w dużej tortownicy, zależy jaką karierę ma robić biszkopt.
Wstawiamy do piekarnika na ok. 40 min. w temp. ok.160 st. Z termoobiegiem oczywiście krócej:)
Dorota Turowska
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt, 29.03.2005 15:31

Postprzez marzena.marcinczak N, 24.04.2005 08:03

przepis dostałam z innego źródła tydzien temu.biszkopt nie opada o dziwo. przepis sprawdzony wczoraj.Przełożyłam masą kokosową, jest super!!!!
można piec bez termoobiegu i też wychodzi.
Avatar użytkownika
marzena.marcinczak
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 17.03.2005 20:18
Lokalizacja: Zaborów

biszkopt

Postprzez Dorota Turowska N, 24.04.2005 16:20

Cały sekret w tym, aby doskonale utrzepać jaja z cukrem.
Dorota Turowska
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt, 29.03.2005 15:31

biszkopt

Postprzez Dorota Turowska N, 24.04.2005 20:02

Życzę sukcesu, pozdrowienia i życzliwości dla Marka.
Dorota Turowska
 
Posty: 11
Dołączył(a): Wt, 29.03.2005 15:31


Powrót do Przepisy kulinarne