Smalec babuni

Smacznie

Smalec babuni

Postprzez Jagna Pt, 06.05.2005 13:27

Nie wiem wprawdzie czyjej babuni, ale jest pyszny, więc postanowiłam się podzielic przepisem:
0,5 kg słoniny
0,5 kg podgradla
0,3 kg boczku
2 - 3 cebule
6 ząbków czosnku
2 jabłka
sól, pieprz i dużo majeranku

Mięso kroimy w drobniutką kostkę. Najpierw do garnka wrzucamy słoninę, za jakieś poł godziny podgardle a potem boczek. Uwaga: topimy na bardzo wolnym ogniu, inaczej zrobia się bardzo twarde skwarki. Pod koniec wytapiania tłuszczu dodajemy cebulę, potem czosnek oraz przyprawy i dusimy jeszcze jakieś 20 minut.

Przepis dosyć praco - i czasochłonny, bo należy dosyć często mieszać ale naprawdę warto! Z kiszonymi ogórkami i chlebem razowym robi furorę!
Smacznego!
Jagna
 
Posty: 54
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 16:20

Smalec babuni

Postprzez ZUZA Pt, 06.05.2005 22:37

Uwielbiam smalec,zwlaszcza babuni! Na pewno sprobuje,tylko napisz mi prosze co to podgardla!!
ZUZA
 
Posty: 18
Dołączył(a): So, 05.03.2005 09:47
Lokalizacja: Katowice

Postprzez marzena.marcinczak So, 07.05.2005 11:49

ja do smalcu dodaję jeszcze jabłko drobno pokrojone, ma wtedy delikatniejszy smak ....
Avatar użytkownika
marzena.marcinczak
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 17.03.2005 20:18
Lokalizacja: Zaborów

Postprzez sonia Cz, 29.12.2005 17:10

..........i podduszone pieczarki drobno pokrojone..........lub inne grzybki
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Isabel Cz, 29.12.2005 18:39

Smalec ble..................
Isabel
 
Posty: 120
Dołączył(a): So, 04.06.2005 14:54

Pod smalec babuni...

Postprzez Kruczynka Cz, 29.12.2005 18:42

Pod smalec babuni najlepsze jest masełko czosnkowe lub musztardowe-rewelacyjnie się uzupełniają i wybornie smakują.Polecam taki "mix" i jako dodatek do np.węgierskiego gulaszu, i jako "wyrafinowana" przekąska do grzanego wina (kto woli-imbirowego piwa). Życzę smacznego i pozdrawiam,paaaa
Avatar użytkownika
Kruczynka
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 28.12.2005 00:23
Lokalizacja: z Nowej Aleksandrii ;-)

Postprzez sonia Cz, 29.12.2005 19:01

isabel..........dobrze zrobiony nie ble..........
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Re: Smalec babuni

Postprzez MMR Pt, 21.08.2009 03:23

Zamiast krojenia nozem, ja z reguly miele mieso/tlusz w maszynce uzywajac grubego sitka - wazne, zeby tluszcz byl lekko zamrozony - latwiej sie mieli.

Nastepnie zalewam pokrojony tluszcz woda i gotuje az do caly plyn wyparuje: skwarki beda bardziej miekkie.

Smacznego!
MMR
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 21.08.2009 03:04

Re: Smalec babuni

Postprzez Nostalgija Śr, 09.09.2009 17:32

Mniamm Naszła mnie ochota...
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Smalec babuni

Postprzez Jadai54 Wt, 20.08.2019 11:56

Ale to musi być pyszne.

__

konsumentupadlosc.wordpress.com
Jadai54
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 20.08.2019 11:35

Re: Smalec babuni

Postprzez Movt9dfa Pn, 07.12.2020 19:38

najlepszy jest na imprezki.
-
dekoracja pokoju do pracy
Movt9dfa
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 07.12.2020 18:42

Re: Smalec babuni

Postprzez Nii3jha Pn, 28.12.2020 18:49

marzę o takich smaczkach.
-
http://lutnik-expert.pl/
Nii3jha
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 28.12.2020 18:32

Re: Smalec babuni

Postprzez Fri7hsm So, 23.01.2021 22:12

co babuni to najlepsze.
-
producent barszczu czerwonego
Fri7hsm
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 23.01.2021 21:55

Re: Smalec babuni

Postprzez welfareheals Cz, 14.10.2021 00:22

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39




Powrót do Przepisy kulinarne



cron