Babka do kawy

Smacznie

Babka do kawy

Postprzez JOSSEFIN Pt, 20.05.2005 09:20

5-6 jaj,
1/2 szklanki słodkiej śmietany,
4-5 dkg drożdży,
1/2 szklanki roztopionej i zimnej margaryny,
1/2 szklanki cukru,
skórka starta z jednej cytryny,
ok. 2 szklanek mąki /tyle, żeby ciasto było gęste jakna wafle lub naleśniki/.
Wszystkie składniki wymieszać i dodać przesiana mąkę, ubijać jeszcze przez 1/2 godziny /nie krócej!!!!!/. Piec ok. 45min., temp.180 st., na złoty kolor, sprawdzić /jak zwykle/ patyczkiem czy się nie lepi.

Ps. Drożdże najlepiej świeże,wkruszyć, zresztą i tak same rozpuszczą się podczas mieszania i ubijania. nigdy tego ciasta /nawet nie próbowałam/ nie robiłam z drożdżami w proszku.
Ostatnio edytowano Pt, 20.05.2005 10:04 przez JOSSEFIN, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
JOSSEFIN
 
Posty: 88
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 08:41
Lokalizacja: HELMOND

Postprzez MarysiaB Pt, 20.05.2005 09:47

Drozdze swieze czy suche? Czy jakos je specjalnie przygotowac, czy po prostu wkruszyc albo wsypac? Temp. pieczenia?
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2845
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez JOSSEFIN Pt, 20.05.2005 10:02

Dzięki Marysiu za uwagi, jeśli jeszcze gdzieś coś będzie nie pasować "daj sygnał"
Avatar użytkownika
JOSSEFIN
 
Posty: 88
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 08:41
Lokalizacja: HELMOND

Postprzez MarysiaB Pt, 20.05.2005 10:06

Przepisy wyprobuje. Zaczne od tego z makiem. Dzieki.
Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2845
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Re: Babka do kawy

Postprzez Itarw011 Pn, 25.11.2019 15:06

pysznie brzmi.
-
gigazyme xtra
Itarw011
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 25.11.2019 14:45


Powrót do Przepisy kulinarne



cron