Gotowany seler pod beszamelem

Smacznie

Gotowany seler pod beszamelem

Postprzez JOSSEFIN Pn, 30.05.2005 13:37

2 selery, 2 cebule, 2 łyżeczki ziołowych przypraw, 20 dag masła, 20 dag mąki, 1/2l mleka, sól, pieprz, 1 liść laurowy, szczypta gałki muszkatołowej, ziarna białego pieprzu,2 gożdziki.

Selery obrać i pokroić w plastry grubości ok. 2cm, cebulę drobno posiekać. Seler i cebulę dusić pod przykryciem 20 min w małej ilości wody.Doprawić przyprawami, solą i pieprzem.
W drugim garnku rozpuścić masło, dodać mąkę i zrobić jasną zasmażkę, dolać zimne mleko i gorący wywar z selerów. Sos gotować na wolnym ogniu, cały czas mieszając.
Selery wyłożyć na półmisek i polać beszamelem.
Avatar użytkownika
JOSSEFIN
 
Posty: 88
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 08:41
Lokalizacja: HELMOND

Postprzez Małgosia Sz Wt, 31.05.2005 12:25

Jossefin, sos beszamelowy nie wychodzi mi nigdy.
Masz jakiś sposób?
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez el Wt, 31.05.2005 18:26

kostka masła??
el
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 11.05.2005 15:12

Postprzez JOSSEFIN Śr, 01.06.2005 13:15

ten beszamel wychodzi, a kostka musi być, tylko pamiętaj nie zbrązowić, masło musi być jasne!!!
Avatar użytkownika
JOSSEFIN
 
Posty: 88
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 08:41
Lokalizacja: HELMOND

Postprzez wioletta Śr, 01.06.2005 20:41

zrobiłam, no cóż seler pyszny ale bez tego sosu
Avatar użytkownika
wioletta
 
Posty: 30
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:23
Lokalizacja: Bytom


Powrót do Przepisy kulinarne