CIASTO Z TRUSKAWKAMI
Składniki :
- Ok. 0,5 – 0,7 kg truskawek, umytych i obranych
- 5-6 jajek
- 2 szklanki mąki
- 3/4 szklanki cukru
- kostka masła
- 1+1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
- bułka tarta
Masło rozpuścić i odstawić aby ostygło.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką.
Do miseczki wybić osobno białka i żółtka. Białka ubić mikserem na pianę z cukrem i szczypta soli. Po ok. 5 min. dodać żółtka i ubijać kolejne 3 min.
Mąkę przesiać , pomieszać z proszkiem do pieczenia.
Na małych obrotach miksera ubijać i dodawać do jajek po łyżce mąki z proszkiem i po odrobinie rozpuszczonego masła. Ciasto musi być dość gęste – aby nie opadły na dno truskawki.
Ciasto wylać do tortownicy ( dużej ) , na wierzchu ułożyć tryskawki ( bardzo duże można przekroić ).
Wstawiamy do gorącego piekarnika ( 180 °C, termoobieg ), piec ok. 35 - 40 min. Sprawdzić patyczkiem czy się upiekło. Wystudzić i wyjąć z formy bo przechodzi smakiem metalu.
SMACZNEGO!!!