Ciasto drożdzowe ze śliwkami

Smacznie

Ciasto drożdzowe ze śliwkami

Postprzez Agniś Śr, 05.10.2005 12:39

Na polepszenie humoru przepis na drożdżowe - ze śliwkami - ale może być samo, z kruszonką, rabarbarem , jabłkami i innymi dodatkami

Składniki :
1/2 kg mąki ( zwykłej, wrocławskiej )
4 żółtka ( białka na bezy ;-))))
5 dkg drożdzy świeżych ( mała paczka )
szczypta soli
6 łyżek cukru
1/2 kostki masła
cukier waniliowy
olejek pomoarańczowy
mleko ok. szklanki
1/2 śliwek węgierek

Składniki muszą być ciepłe - nic z lodówki - jajka, drożdze wyjąć wcześniej.
Najpierw zaczyn, mleko ciepłe ( ale nie gorące bo sparzą się drożdze ), łyżkę mąki i dwie łyżki cukru rozmieszać i zostawić aż wyrośnie ( 3x objętośc ).
Zółtka utrzeć z cukrem. Masło roztopić.
Do miski przesiać resztę mąki, dodać sól, zółtka z cukrem, cukier wniliowy, zapach, zaczyn.
Wyrobić ciasto - aż zacznie być błyszczące i odstawać od ręki. Zostawić do wyrośnięcia ( 2x objętość ) .
Międzyczasie umyć śliwki, przekroić na pół i wyjąć pestki.
Ciasto wygnieść jeszcze raz, włożyć do blaszki ( wysmarowanej masłem ), znów zostawić do wyrośnięcia. Pomsmarować roztrzepanym zółtkiem, ułożyć śliwki skórką do dołu i do piekarnika nagrzanego do 160 stopni. Piec ok. 30 - 40 min ( ja włączam termoobieg ).
Jak jest rumiane z wierzchu to sprawdzić patyczkiem.
I smacznego!
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

drożdżowe ze śliwkami

Postprzez milgonia Śr, 05.10.2005 12:54

jakiej wielkości powinna być blacha?
milgonia
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 09.03.2005 14:54

Postprzez Agniś Śr, 05.10.2005 13:15

Taka 30x40 cm
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez elisza Cz, 06.10.2005 17:33

a ja dzis pol kruche zrobilam oczywiscie ciasto ze sliwkami.tylko piekarnik szfankuje i sie troszke od spodu przypalilo;(.
elisza
 
Posty: 92
Dołączył(a): So, 01.10.2005 10:18
Lokalizacja: ze s

Postprzez sonja Cz, 06.10.2005 21:31

e tam.........zje sie:))
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez Agniś Pt, 07.10.2005 06:38

nooo, można odkroic ;-)))
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez elisza Pt, 07.10.2005 20:26

juz prawie zjedzony;).
elisza
 
Posty: 92
Dołączył(a): So, 01.10.2005 10:18
Lokalizacja: ze s

Postprzez sonia Śr, 06.06.2007 21:28

...tu jest drozdzowe jakby sie ktos pytal.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez o N, 10.06.2007 18:34

dlaczego zwykła mąka to mąka wrocławska? a nie np warszawska czy krakowska?
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez Agniś N, 10.06.2007 18:41

bo ja wiem
ale jest jeszcze poznańska :)

i bułka wrocławska :)
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez Monika:* N, 10.06.2007 19:21

u mnie maka tylko szymanowska;)
Avatar użytkownika
Monika:*
 
Posty: 1183
Dołączył(a): So, 24.06.2006 19:28

Re: Ciasto drożdzowe ze śliwkami

Postprzez welfareheals Cz, 14.10.2021 04:15

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39




Powrót do Przepisy kulinarne



cron