CIECIORKA

Smacznie

CIECIORKA

Postprzez sonja Pt, 20.01.2006 13:56

...........namoczyłam, ugotowałam i ..............co z tym fantem zrobic dalej??
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez anya_anya Pt, 20.01.2006 16:04

CIECIORKA Z BROKUŁAMI W POMIDORACH

1 szkl. cieciorki
5 dużych pomidorów
2 brokuły
3 łyżki oliwy z oliwek
garść świeżych liści oregano i bazylii
1 łyżeczka słodkiej papryki
1/2 łyżeczki cynamonu

Cieciorkę namocz na noc w 2 litrach zimnej wody. Odcedź, opłucz, zalej ponownie 2 litrami wody i gotuj do miękkości. Cały czas uzupełniaj wodę. Będzie to trwało około godziny. Aby sprawdzić, czy cieciorka jest ugotowana, wyciągnij jedno ziarenko i zmiażdż je między palcami. Powinno być w środku miękkie. (Ten etap już za Tobą Soniu :o)))
Sparz wrzątkiem pomidory, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. ¦wieże zioła umyj dokładnie i drobno posiekaj.
Na patelni rozgrzej oliwę, wsyp do niej cynamon, paprykę i smaż przez kilka sekund. Dodaj pokrojone pomidory, posiekane zioła, szczyptę cukru i gotuj pod przykryciem 15 minut.
Brokuły umyj, pokrój w różyczki i ugotuj na parze, nie dłużej niż 7-8 minut. Brokuły powinny być jędrne, w żadnym wypadku rozgotowane.
Wymieszaj sos pomidorowy z ugotowaną cieciorką i brokułami, dosól do smaku.
Cieciorkę z brokułami w pomidorach możesz podać na obiad z kasza gryczaną, ryżem lub kuskusem.
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez sonja Pt, 20.01.2006 16:08

anya !! to telepatia zanim napisałas juz tak zrobiłam!! nie wpadłam tylko na cynamon.......ciekawe zestawienie...:)) Dziekuje
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez anya_anya Pt, 20.01.2006 16:22

Mozna kupic calkiem smaczne ketchupy z dodatkiem cynamonu.
PS. I smacznie wyszla Ci ta cieciorka????Zjadla bym..........
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez sonja Pt, 20.01.2006 16:23

.......ja zjadłam, ale...........tylko ja:)
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez o Pt, 20.01.2006 17:21

kiedyś robiłam takie fajne danie hinduskie... na oliwie zeszklić cebulę i czosnek, dodać zmielony cynamon i kilka całych gożdzików, można przyprawę hinduską, dużo świeżej bądź suszonej papryczki peperoni (koniecznie!) mogą być też w zalewie, ale nie mielona suszona, dodać pomidory z puszki i poczekać aż się troszkę podduszą, wrzucić cieciorke z puszki i poddusić... podawać z ryzem...
ja uwielbiam bo się szybko robi i w smaku boskie... no i musi być takie ostre żeby jedząc miało sie katar...
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez sonja Pt, 20.01.2006 17:59

.......dziekuje musze sprobowac na hindusko, moze wtedy wiecej amatorów bedzie....
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez sonja Pt, 20.01.2006 18:12

Agnis to zółte to cieciorka.........
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez Agniś Pt, 20.01.2006 18:16

aaaa, widzę ;-)))))))))
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez o Pt, 20.01.2006 22:49

takie orzeszki laskowe :)
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

hummus

Postprzez Ewasza Pt, 20.01.2006 23:06

A moze tak zrobic hummus z tej cieciorki? Jest swietna jako "gryzadelko" imprezowe, albo na okolicznosc "cos bym zjadla, ale nie wiem co" :-) Ugotowana cieciorke, albo z puszki, wrzucic do malaksera z dodatkiem dwoch zabkow czosnku. Dodac oliwy z oliwek w czasie miksowania, soli, pieprzu, soku z cytryny. Obowiazkowy jest tez dodatek kminu (ale nie kminku! kmin rzymski, cumin po angielsku), ale raczej w umiarkowanych ilosciach. Smak ostateczny zlezy od tego, kto to przygotowuje, ale zdecydowanie hummus nie powinien byc mdly i bez wyrazu. Calosc ma miec konsystencje pasty zdatnej do nabierania za pomoca chipsow (kukurydzianych) lub jakichs bezsmakowych krakersow (w oryginale powinna byc jedzona z plackami pita). Zeby byc w zgodzie z oryginalem powinno sie dodac lyzke lub dwie pasty sezamowej, ale to nie jest konieczne. Smacznego.
Ewasza
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 08.08.2005 00:13
Lokalizacja: Windsor

Postprzez sonja So, 21.01.2006 00:09

.........interesujace......moze byc smaczne ........tylko ta nazwa........próchnica brrrr
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...





Powrót do Przepisy kulinarne