Mazurska zupa serowa z klopsikami:))

Smacznie

Mazurska zupa serowa z klopsikami:))

Postprzez sonja Śr, 26.04.2006 18:27

MAZURSKA ZUPA SEROWA Z KLOPSIKAMI

Składniki:
pół kilo mielonego mięsa (drobiowe, mieszane)
duża marchewka
biała i jasnozielona część pora
25 dag pieczarek
3 serki topione kremowe (NIE TROJKACIKI tylko wieksze)
1/3 szklanki śmietany 12% UHT
2 płaskie łyżki mąki
koperek świeży albo suszony
grzanki albo groszek ptysiowy
sól, pieprz, ostra papryka
kostka rosołowa
mały listek laurowy
2 litry wody

Przepis:
Mielone mięso przyprawić, formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego albo
ciut mniejsze i wrzucać na wrzątek. Pogotować chwilę, jeżeli trzeba, zebrać
szumowiny ( cudne słowo!!!) , dorzucić kostkę rosołową, liść laurowy, pokrojone pieczarki, por i marchewkę w słupki. Posolić, popieprzyć, przykryć i gotować na małym
ogniu aż warzywa będą miękkie. Dodać serki topione zmiksowane z niedużą ilością rosołu z zupy. Powstanie wtedy ładny jednolity krem. Wlać śmietanę dokładnie wymieszaną z mąką, wsypać koperek. Doprawić do smaku, można wlać odrobinę sosu sojowego albo
sypnąć przyprawy do zup. Podawać z grzankami albo z groszkiem ptysiowym.



Ps ja posypałam wszystko żołtym tartym serem..........zasmażki NIET!!! :)
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez marzena.marcinczak Cz, 27.04.2006 07:32

wypróbuję, brzmi apetycznie.... :)
Avatar użytkownika
marzena.marcinczak
 
Posty: 70
Dołączył(a): Cz, 17.03.2005 20:18
Lokalizacja: Zaborów

Postprzez tygryspokojowy Cz, 27.04.2006 14:08

Słonko prosiło podziękować za przepis:-) Czuj sie więc, Soniu, podziękowana :-))))) Stwierdziła, że wypróbuje, sam nie wiem, te serki topione, ale cóż... Tyle, ze jak znam życie to dopiero, jak sie wrócimy z długiego nadchodzącego...;-)
Avatar użytkownika
tygryspokojowy
 
Posty: 322
Dołączył(a): Pn, 13.02.2006 19:46
Lokalizacja: NIE z Marsa !!!!!!



Re: Mazurska zupa serowa z klopsikami:))

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 20:59

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne