Pierogi z jagodami....

Smacznie

Pierogi z jagodami....

Postprzez Krystyna Janda N, 16.07.2006 13:48

Ja dziś pierożki z jagodami. Ale nie wiem jak to się robi żeby były takie jak robi je mama. Zimne, malutkie, cieniutkie ciasto, ze śmietaną i z cukrem.
Przypomniała mi się pewna historia związana z pierogami jagodowymi. . Kiedyś pewna polska producentka filmowa, współprodukująca filmy z Francjią chcąc zdobyć serca framcuskich bankierów i namówić ich na produkowanie nowego filmu Wojciecha Hasa, zaprosiła ich na przyjęcie z polskimi pierogami z jagodami. Kiedy zobaczyła że wszyscy przyszli na to przyjęcie w białych garniturach, bo było upalne lato, schowała się w łazience i zaczęła płakać.....wiedziała że z pieniędzy nic nie będzie.
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Postprzez anya_anya Pn, 17.07.2006 16:29

Ja robie ciasto na pierogi z jagodami z samej maki i wody w srodek jagody plus odrobina cukru a po ugotowaniu i ostudzeniu polewam je jagodowym jogurtem. Tylko robie duze bo nie lubie sie paprac z malymi.
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez seth Pn, 17.07.2006 16:42

A moja Babunia robila pychoty z takiego ciasta drozdzowego jak na kluski na parze...tylko pierogi cieniutkie lepila...mniammm...

<przepis niestety zaginal:(>
Avatar użytkownika
seth
 
Posty: 717
Dołączył(a): Śr, 25.01.2006 14:18

Postprzez agnusek Wt, 18.07.2006 23:16

U mnie do środka same jagody.
A tajemnica idealnego ciasta polega ponoć na dodaniu 1/4 szklanki mleka.
Czyli mąka+ 1 jajko+ ok. 3/4 szklanki wody+ 1/4 szklanki mleka.
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez agnusek Wt, 18.07.2006 23:22

wyszło tak:
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez sonia Wt, 18.07.2006 23:34

...........to Ty w wojskowej kuchni tam pracujesz Aniolku??...........oj
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Moje pierozki tez dobre

Postprzez Bozena Cz, 20.07.2006 10:08

Przepis 2 szklanki jagod zasypac 2 lyzkami cukru
odstawic
1/2 kg maki, 2 jajka, 3/4 szklanki cieplej wody , szczypta soli,
pomieszac, zagniesc i ciniutko walkowac. Wykrawac krazki na ktore polozyc lyzeczke jagod i zlepic. Ja dla wygody wykrojone krazki lezace na stolnicy smaruje cieniutko pedzelkiem lub palcami ciepla wdoda bo wtedy latwo sie sklejaja. Ale to juz drobiazg.
Po ugotowaniu smietanka...pycha
Bozena
 
Posty: 2
Dołączył(a): Wt, 25.04.2006 15:42

Postprzez agnusek So, 22.07.2006 21:16

I jeszcze wspomnienie mazurskich pierogów z jagodami, oblanych śmietaną z cynamonem. Cudo dzikie.
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez bohema So, 22.07.2006 21:53

aż mi się gęba do nich śmieje:)

mój przepis na ciasto taki:
1/2 l wody + 1/2 kostki margaryny zagotować, dosypać mąki - tyle, żeby powstało bardzo kleiste ciasto, po wystudzeniu dodać jajko i mąkę
- efekt jest taki, że pierogi są niebiańsko miękkie
Avatar użytkownika
bohema
 
Posty: 190
Dołączył(a): Śr, 01.06.2005 21:35
Lokalizacja: ensowane mleko

Postprzez o Pn, 24.07.2006 06:10

wg mojej babci, ciasto sie na pewno zaparza gorącą wodą i dodaje sie oliwy do ciasta dzieki czemu jest elastyczne i nic nie pęka
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez anya_anya Pn, 24.07.2006 08:49

moja babcia tez tak robi jak Twoja, o. A wczoraj to nawet dodala do ciasta na pierogi drozdze....Perogi byly mieciutkie. Nie przepadam za takimi miekkimi, ale przy zalozeniu, ze poprzedniego wieczora moja zuchwa miala bliskie spotkanie z betonowa posadzka wokol basenu to miekkie pierogi byly dobra opcja :)

Agnus - woskie te mazurskie...!!!
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez agnusek Pn, 24.07.2006 09:33

Anyu, a co to- skok z wysokości był? hehe ;) Dobrze, że miał Cię kto ratować.
Avatar użytkownika
agnusek
 
Posty: 2551
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:38
Lokalizacja: cudne manowce

Postprzez TessT Wt, 15.08.2006 13:54

Jak zrobic farsz mięsny do pierogów.Proszę o radę.
TessT
 
Posty: 2
Dołączył(a): Pt, 11.08.2006 16:00

Postprzez rejczel Śr, 16.08.2006 04:23

Przepis dla leniwych albo zapracowanych na błyskawiczne "pierogi" jagodowe :)

Zrobić ciasto jak na kluski kładzione (najprostsza wersja to woda, mąka i sól), wsypać do niego jagody, delikatnie wymieszać i kłaść łyżką na wrzącą wodę. Poczekać aż wypłyną, dać im jeszcze chwilę czasu, odcedzić i zjeść.

Wygląda to okropnie, na eleganckie przyjęcie zdecydowanie się nie nadaje, ale w wersji domowej lub biwakowej jest rewelacyjne :))
rejczel
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 16.08.2006 01:43

Postprzez nie ma mnie Śr, 11.06.2008 12:29

..... jagody, jagódki ...... wyczekiwane ..... :):):):)
czy możecie mi przypomnieć, kiedy się pojawiają?
czy już w czerwcu? ........
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez Małgosia Sz Cz, 12.06.2008 10:48

W czerwcu... nie wiem...?? na pewno 8 lipca na imieniny mojej mamy już są, bo zawsze wtedy prosimy ją o pierogi z jagodami na deser! Oczywiście najlepsze pierogi z jagodami robi moja mama! A cały sekret w tym, że do tej śmietanki, którą polewa pierogi dodaje trochę wanilii!
:P
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez nie ma mnie Cz, 12.06.2008 11:56

..... jasne!
cały sekret najlepszych pierogów z jagodami .... tkwi w wanilii w śmietance :):):):):):)
to lata wprawy! ...... i sekret Twojej Mamy ....
Małgosiu Sz. .... czas ten sekret posiąść, niedługo Twoje dzieci będą chciały przyjść do mamy na pierogi! :):):):):):)
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez nie ma mnie Cz, 12.06.2008 11:57

.... i oczywiście dziekuję za informację, kiedy pojawią się te .....
malutkie czarniutkie ..... :):):):)
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez Nostalgija Cz, 12.06.2008 12:08

zjadła bym. ale tez nie wiem kiedy będą:(
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez helutkapl Cz, 12.06.2008 12:27

Ja nie przywiązywałabym aż takiej wagi do waniliowego sekretu, który zresztą już sekretem być nawet przestał, bowiem, moim zdaniem, prawdziwe sekrety tkwią w składnikach do ciasta, acz w bezpośrednim zderzeniu tkwią one w celach, które pragnie się osiągnąć, a że owe cele bywają różne, wystarczy prześledzić pierogowy temat tu na forum. Jedni wolą twarde, inni miękkie, ktoś inny coś pośrodku, jedni będą chcieli mieć pyszne danie, kiedy pierogi są gorące, inni postawią sobie cel, aby ich dzieło było smaczne do podjadania na zimno, i w takich kategoriach cały temat należałoby dopiero rozważać lub się dzielić sekretami. Osobiście wolę tradycyjne, czyli żeby jednak były twarde, a wtedy woda a nie mleko, no i jajko w całości dodane – to będą jakby te tajemnicze sekrety. No i oczywiście woda ma być gorąca, by było łatwiej lepić - też to jakiś tam sekret jest.
Jeśli chodzi o drożdże, to zupełna jest to dla mnie, sensacyjna prawie, wiadomość (o ile miałyby to być pierogi gotowane tradycyjnie w wodzie). Może ktoś ma tu jakieś doświadczenie... Ja w każdym razie na pewno kiedyś spróbuję (pojęcia nie mam kiedy).

p.s. Myślę, że nawet już można szukać jagód; w każdym razie wyprawa do lasu nie zaszkodzi nikomu. :P A może cos innego się znajdzie na pocieszenie. :roll: Prawie przez cały rok można tam znaleźć coś jadalnego, tak mi się w każdym razie wydaje.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron