DOBRY przepis na danie z grzybów poszukiwany:)

Smacznie

DOBRY przepis na danie z grzybów poszukiwany:)

Postprzez Mystery Pt, 25.08.2006 11:13

No, właśnie... To ja tyle tylko chciałam;) PISZCIE!
Avatar użytkownika
Mystery
 
Posty: 2059
Dołączył(a): Cz, 22.06.2006 16:59
Lokalizacja: układ słoneczny

najprostszy

Postprzez Ewasza Pt, 25.08.2006 22:27

Przepis najprostszy i nie do pobicia na poczatku sezonu grzybianego ;-) Grzyby (przepis da sie zastosowac do wszyskich, nawet do pieczarek, ale podgrzybki sa w tej wersji najlepsze)pluczemy szybko pod bierzaca woda (purysci twierdza, ze nie nalezy wogole wsadzac pod wode, tylko cierpliwie szczoteczka, ale kto by mial taka ciepliwosc ;-))) Kroimy raczej grubo chyba, ze ze ktos woli papke i wrzucamy do garnka z rozgrzana oliwa (ze 2-3 lyzki). Mieszamy, nie obijajac sie przy tym. Jak sie zaczna kleic do siebie dolewamy kieliszek bialego wina. Dalej mieszamy, czekajac az odparuje. Dodajemy zabek czosnku pokrojonego bardzo drobno, posiekana natke z pietruszki, sol i duuuzo pieprzu. Do tego, co kto lubi, dwie lyzki smietany/jogurtu/slodkiej smietanki. Dwie minuty, az sie utworzy sos i na talerz. Do tego swieza bagietka i biale wino (ktorego nie wypilismy w calosci w trakcie mieszania ;-)

Pozdrawiam,
Ewa
Ewasza
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 08.08.2005 00:13
Lokalizacja: Windsor

Postprzez aleksandra So, 26.08.2006 10:52

80 dag grzybów, 5 dag cebuli, 2 dag tłuszczu, 1-2 dag mąki, sól, pieprz, 1/8 litra śmietany, 1 łyżka siekanej natki pietruszki i koperku

Grzyby oczyścić, starannie opłukać, cienko poszatkować.
Tłuszcz rozgrzać, dodać obraną, pokrojoną w kostkę cebulę, zasmażyć.
Włożyć grzyby, wlać 2-3 łyżki wody
Gdy są miękkie, oprószyć mąką zagotować.
Dodać sól i pieprz, połączyć ze śmietaną, dodać zieleninę, wymieszać, wyłożyć na salaterkę.
Podawać z ziemniakami, kaszą, kluskami z ziemniaków
Avatar użytkownika
aleksandra
 
Posty: 846
Dołączył(a): Cz, 17.11.2005 23:58

Postprzez Mystery So, 26.08.2006 12:06

MNIAM! dziękuję:) Tego wina musiałabym mieć chyba ze dwie butelki, żeby starczyło...;)
Ale z przepisów na pewno skorzystam.
Avatar użytkownika
Mystery
 
Posty: 2059
Dołączył(a): Cz, 22.06.2006 16:59
Lokalizacja: układ słoneczny

Postprzez teremi Pn, 28.08.2006 08:51

nie jest to przepis na danie z ... ale przepis jak "zrobić" grzyby.
otóż ja dokładnie czyszczę, kroję w paski a następnie płuczę pod bieżącą wodą (na sicie). Tak sprawione grzyby wrzucam na suchą patelnię i czekam aż puszczą sok/wodę a następnie ten płyn odparuje, kiedy jest go już mało dodaję tłuszcz (wybór indywidualny), cebulę (jak kto lubi), sól, pieprz i dalej mieszam to na patelni. Po kilku minutach grzyby są gotowe do konkretnego dania - jajecznica, w śmietanie czy moje ulubione z kotletami ziemniaczanymi.
Avatar użytkownika
teremi
 
Posty: 3674
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:41
Lokalizacja: Elbl

Postprzez Małgosia Sz Śr, 30.08.2006 13:29

Maciej Kuroń mówił w TV, że aby dobrze umyć grzyby należy do wody dodać trochę soli! i to działa.
Grzyby uwielbiam, a za marynowane gąski (u nas gąski u innych zielonki) oddam wszystko ... no prawie wszystko!
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez M.C. Śr, 30.08.2006 20:02

Chcialam dorzucic jeden przepis w ktorym uzywam grzyby. Moje ulubione grzyby to shitake, sa to dzikie grzyby z Chin ale udaja sie je dosyc dobrze w hodowli, dzieki temu dostepne w hameryckich sklepach, targach itp. Sa o niebo lepsze od pieczarek, prawdziwe lesnie grzyby. Ich polskim odpowiednikiem bylyby chyba kozaki, na pewno nie maslaki, czyli grzyby ktore nie maja w sobie zyt duzo wody i nie kleja sie przy gotowaniu.

Na rozgrzna palenie z olejem z oliwek, lub jakims innym, dodaje pokrojona w paski cebule (pol cebuli), grzyby pokrojone na niezbyt male kawalki (mala garsc), cukinie (jedna sredna, najlepsze sa takie okragle jasnozielone, lub zolte, znane tutaj, czyt. w Hameryce, jako "latajace talerze"), paryke (lubie czerwona, jedna cala). Wszysko to podsmazam na dosyc silnym ogniu, doprawiam sola, czosnkiem, pieprzem, dobrze jest wrzucic na patelnie jedna ostra papryke, np pimento, zeby danie nie bylo mdle. Nie gotuje dlugo, mieszam czesto, 10-15 minut gora! Jarzyny sa al dente. Pod koniec gotowania dodaje kilka lyzek wywaru z kurczak alub jarzyn i posypuje ostrym serem, np. paramezanem. To daje potrawie sosowatosc. Moje proporcje sa na 3-4 osoby, z umiarkowanymi apytetami. Lubimy te jarzyny z makaronem i lampka wina.

PS Maszmunie, gotowa jestes na przepis na ciasto z cukinii, hi hi.
Avatar użytkownika
M.C.
 
Posty: 3816
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 22:15
Lokalizacja: Redwood City, CA

Postprzez Małgosia Sz Cz, 31.08.2006 08:39

Emciu, zamiast soli, pieprzu i parmezanu można dodać trochę sosu sojowego i też będzie dobre!
Jestem gotowa na ciasto z cukinii! Proszę o przepis bo zaraz skończy się sezon na cukinię!
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez ladyBlack Śr, 17.01.2007 18:21

Grzyby duszone w śmietanie.
Grzyby pokrojone i obgotowane wrzucamy na patelnię, dolewamy troszke wody i dusimy na małym ogniu. Dodajemy cebule(dosyc dużo) i dusimy dalej.
Gdy grzyby i cebula są już miękkie wlewamy troszkę oleju, dodajemy 2, 3 ząbki czosnku, całe jajko, sól, sporo pieprzu i nadal dusimy. Na koniec dodajemy dużą śmietanę i całość dusimy około 5 minut.
Przyprawy do tego dania, tosporo majeranku, troche tymianku, odrobinke bazylii, koperek, liść laurowy, sporo pieprzu czarnego, , 2, 3 ziarna ziela angielskiego.


Zapiekanka grzybowa.

Obgotowane i podduszone grzyby, doprawiamy pieprzem i solą i przekładamy warstwami z plastrami ugotowanych ziemniaków, posypanych przyprawa do ziemniaków.Górna warstwę powinny stanowić ziemniaki, dolną grzyby. Całość zalewamy rozmieszanym z jajkiem mlekiem i wstawiamy do piekarnika na ok. godzinę.
Smacznego.
Avatar użytkownika
ladyBlack
 
Posty: 3863
Dołączył(a): N, 14.01.2007 18:15

Re: DOBRY przepis na danie z grzybów poszukiwany:)

Postprzez barnabs Pn, 11.05.2015 12:39

z pewnością wypróbuje.
barnabs
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 10.05.2015 12:47

Re: DOBRY przepis na danie z grzybów poszukiwany:)

Postprzez fretkass Wt, 02.06.2015 09:01

Ja także na pewno wypróbuje. Dziękuje za przepis.
fretkass
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 01.06.2015 16:25


Powrót do Przepisy kulinarne