ryż na sypko

Smacznie

ryż na sypko

Postprzez Scully N, 01.04.2007 08:12

wystarczy pod koniec gotowania dolac nakretke soku z cytryny, a ryz na pewno bedzie sypki. lubie tez kolorowe ryze, wiec dosypuje kurkume lub papryke sypka oczywiscie :)
Avatar użytkownika
Scully
 
Posty: 70
Dołączył(a): Śr, 06.04.2005 14:38
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Duska Pn, 16.04.2007 08:19

najzdrowszy jest brazowy, a do barwienia jak najbardziej kurkuma, jest zdrowa :)
Duska
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn, 26.03.2007 10:46

Postprzez Eulalja Wt, 01.05.2007 11:48

Do gotującej sie powolutku wody dodat bulion z kury.
Surowy ryż podsmażyć lekko na patelni z dodatkiem oliwy, następnie zalać bulionem gorącym/tak aby wody było min. dwa razy więcej od ryzu/, i na wolnym ogniu gotować. W tym czasie roztopić masło, potem dodac do niego kilka szczypt szafranu.
Ryz wchłonie cały bulion,a na koniec dodac masełko z szafranem.

I co Wy na to?:)
Monika
Avatar użytkownika
Eulalja
 
Posty: 1227
Dołączył(a): Cz, 26.04.2007 18:25
Lokalizacja: to zale

Postprzez interlanka Wt, 01.05.2007 13:25

Ja robie tak:

Na jedna szklanke ryzu daje dwie szklanki wody.
Ryz przeplukac, wsypac do garka, zalac woda.
Zakryc szczelnie pokrywka i gotowac na srednim ogniu, az zacznie wrzec.
Jak juz zacznie to przemieszac, uchylic pokrywke i zmniejszyc gaz do najmejszego.
Gotowac az plyn prawie caly zniknie. Wylaczyc gaz i zostawic na 10 minut bodajze :)


Aha i oczywiscie fajnie dodac bulionu lub inne przypdawy jak pisalam poprzedniczka :) uzyskuje sie fajny smak w zaleznosci co dodamy.
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez Nostalgija Cz, 03.05.2007 16:06

Jest tez taki ryż, nazywa sie parboiled. On jest sypki sam w sobie. Polecam
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: ryż na sypko

Postprzez Vir6y3we Wt, 14.04.2020 17:34

jeszcze tego nie próbowałam.
-
pokonać strach
Vir6y3we
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 14.04.2020 17:12



Re: ryż na sypko

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 22:09

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne