panga

Smacznie

panga

Postprzez milgonia Wt, 03.04.2007 13:26

Czy może mi ktos podac dobry przepis na przygotowanie ryby panga
milgonia
 
Posty: 18
Dołączył(a): Śr, 09.03.2005 14:54

Postprzez Małgosia Sz Śr, 04.04.2007 11:13

Małgosiu, przed spożywaniem tej ryby ostrzegała Agnieszka Kręglicka (podobno niezdrowa, nafaszerowana chemią!)
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Agniś Śr, 04.04.2007 19:01

To wietnamska ryba ... hodowana przemysłowo ...

Panga
Kilka razy znajomi pytali mnie czy wiem coś więcej o tej nowej rybie, która pojawiła się w naszych sklepach i restauracjach. Niestety oprócz zdawkowych informacji, nie miałam wiele do powiedzenia. Od wczoraj wiem trochę więcej. Dzięki francuskiemu kanałowi M6, który wyemitował poświęcony jej reportaż - Francuzi też zadają sobie pytanie co to za jedna. A może zwłaszcza Francuzi - oni są przecież przyzwyczajeni do tego, że wszystko ma swój rodowód i to rejestrowany skrupulatnie od wieków, a teraz potwierdzony przez UE.
Tymczasem nikt w Europie nie widział nawet pangi w całości!

We Francji kilogram przeciętnej ryby kosztuje 20 EUR. Panga jest o połowę tańsza. U nas panga jest po około 16 zł, a w Wietnamie po 1,5 EUR. Jeden z największych wietnamskich pośredników w handlu pangą zarabia miesięcznie 450 tys EUR. Tak, pół miliona euro co miesiąc.

Panga, którą w coraz większych ilościach sprowadza się do Europy pochodzi z Wietnamu, a dokładnie z Mekongu. Jeśli żyje w stanie naturalnym, samice rok w rok płyną w górę rzeki, aby tam złożyć ikrę. Niestety, ta "góra rzeki" leży poza granicami Wietnamu, więc z ekonomicznego punktu widzenia, to dla Wietnamczyków cios. Dlatego zakładają masowo sztuczne hodowle - na mniejszą skalę (interesy rodzinne) lub na większą (hodowle i przetwórnie zatrudniają tysiące osób, a będą jeszcze większe). Aby zmusić ryby do rozmnażania w zamknięciu, samicom robi się zastrzyk hormonalny. Używa się do tego importowanych z Chin fiolek zawierających hormon pobierany z moczu kobiet w zaawansowanej ciąży - hormon, który u ludzi wyzwala akcję porodową. Umieszczone w niewielkich basenach pangi rosną w potwornym ścisku - wyglądało to tak, jakby w zamkniętych basenach było więcej ryb niż wody. Podobno żaden inny gatunek nie wytrzymałby takiej koncentracji.
Aby w ciągu 6 miesięcy ryby zyskiwały 1,5 kg mięsa karmi się je specjalnymi granulkami - składa się na nie mączka rybna (importowana z Peru), witaminy, ekstrakt soi i manioku. Podrośnięte ryby łowi się ręcznie, przekłada do ażurowych koszy i na małych motorkach, jak tylko szybko się da, przewozi na stateczki ze zbiornikami wody, skąd ryby płyną, już nie o własnych siłach, do przetwórni. Dalej następuje standardowa droga - filetowanie, mrożenie, pakowanie, transport do Europy.

Póki co, UE nie zakwestionowała metod hodowli. Szacuje się, że w przyszłym roku import pangi wzrośnie dwukrotnie. Naszym rodzimym rybom, takim jak np. dorsz, grozi wyginięcie (zostały przełowione, lub są łowione niewłaściwymi sieciami, które zgarniają też małe osobniki, a nie powinny), a więc ich ceny rosną. Już Wietnamczyków w tym głowa, abyśmy pangi mieli pod dostatkiem.

http://www.sfd.pl/Panga_-_co_to_jest_-t319532.html
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez Małgosia Sz Pt, 06.04.2007 10:07

o matko...
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Duska Pn, 16.04.2007 08:13

no to teraz mnie zszokowaliscie! ja jem pange dosc czesto,ale wlasciwie nigdy nie xzastanawialam sie nad tym, jak wyglada w calosci. jesli rzeczywiscie jest tak niezdrowa to tylko sie w glowe bic, bo jest pyszna.
Dosc czesto jem ryby..
Przygotowywalam jak tak,ze wlewalam troszke oleju rzepakowego (najzdrowszy! ) do naczynia zaroodpornego, pange przyprawialam ziolami i zapieklam ok pol h.
Duska
 
Posty: 14
Dołączył(a): Pn, 26.03.2007 10:46

Re: panga

Postprzez barnabs Pn, 11.05.2015 12:34

A ile czasu potzreba na przygotowanie?
barnabs
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 10.05.2015 12:47

Re: panga

Postprzez galileos Śr, 20.05.2015 09:38

Ja też dotychczas jadlem pangę. Nie wiedzialem, że jest ona niezdrowa.
galileos
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 18.05.2015 16:00

Re: panga

Postprzez siermar So, 23.05.2015 06:25

Nie wiedziałem, że to wietnamska rybka............ Nie miałem pojęcia.
siermar
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 21.05.2015 17:53

Re: panga

Postprzez mkiepskawy Wt, 26.05.2015 08:35

Ja słyszałem też o tym, że ta ryba nie jest zdrowa, dlatego jej nie kupuje.
mkiepskawy
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 25.05.2015 18:30


Powrót do Przepisy kulinarne



cron