PIEROGI

Smacznie

PIEROGI

Postprzez sonia Cz, 31.05.2007 18:41

Razowe z farszem z kaszy gryczanej:

Farsz: 250 g kaszy gryczanej ugotowanej, ½ kg pieczarek usmazonych , 20 dkg ogorkow kiszonych , natka pietruszki., wszystko pokrojone drobno, 2 cebule posiekane podsmazone na masle , sol, pieprz.

Ciasto:350 g maki razowe, 350 g pszennej, 8 całych jajek ( szok ale tak gadali!)120 g masla, sol, zmieszac, wyrabiac
Wałkowac, wykrawac kólka sklejac gotowac

Szpinakowe:

Farsz:40 dkg lisci szpinaku podsmazonych z czosnkiem, potem posiekac,1/2 kg bialego sera , sol, pieprz, galka muszkatolowa ( podobno konieczna do szpinaku, ja pierwsze slysze, ale się nie zna...być może)

Ciasto: 60 dkg maki ( ok. 50 szt pierozkow), 10 dkg masla, 1 zółtko ,12 dkg szpinaku mrozonego miazga, rozmrozonego i odcisnietego, sol, pieprz, 160 ml GORACEJ wody
Wymieszac, wyrobic rozwałkowac ukladac kulki farszu, zlozyc ciasto tak by przykryc kulki, ugniesc wkolo farszu by nie było powietrza wewnatrz i wycinac szklanka., jeszcze dodatkowo brzegi zlepic.
Gotowac
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez kinia0406 Cz, 31.05.2007 18:47

.
Ostatnio edytowano Cz, 11.06.2009 15:45 przez kinia0406, łącznie edytowano 1 raz
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez sonia Cz, 31.05.2007 18:51

Farsz: 1 kg wisni ( wydrylowanych) rozmrozonych zalac 400 ml wisniowki, 25 dkg cukru, wymieszac i zostawicok godz.
Lub bez wisniowki wymieszac z cukrem i cynamonem

Ciasto:1 kg maki, 2 zółtka, 1 jajko, 25 dkg masła , 400ml CIEPŁEJ wody, wymieszac, wyrobic, cienko rozwałkowac

Wisnie po godz odcedzic i odsaczyc.


Ciasto pokroic w kwadraty lub wycinac kolka szklanka, klasc po 2-3 wisnie zlepiac, polozyc i naciskac widelcem brzegi, robi się wzorek i mocniej sklejone.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Neo Cz, 31.05.2007 18:51

szpinak do ciasta trzeba zmiksować, bo inaczej źle się zagniata! pierożki wychodzą pięknie zielone - sam sprawdziłem... :D
Avatar użytkownika
Neo
 
Posty: 2782
Dołączył(a): Pt, 17.11.2006 00:44

Postprzez sonia Cz, 31.05.2007 18:54

:D
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Neo Cz, 31.05.2007 18:59

Pierogi z cynamonem
efektem szalonem.
Lecz z wiśniówką
wstrząsną główką...

:P
Avatar użytkownika
Neo
 
Posty: 2782
Dołączył(a): Pt, 17.11.2006 00:44

Postprzez sonia Cz, 31.05.2007 19:04

hiiii
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez kummernis Śr, 31.10.2007 21:19

jak kiedyś będziecie w Chorzowie to na Jagiellońskiej jest najlepsza pierogarnia na świecie. Pierogi z mięsem wielkie jak pięści, a ciasto cieniutkie jak błonka między palcami niemowlaka. A naleśniory! Z twarogiem i śmietanką na słodko, normalnie takie, jak w przedszkolu :)
Samotno
Avatar użytkownika
kummernis
 
Posty: 52
Dołączył(a): Cz, 07.12.2006 22:19
Lokalizacja: Gdynia/Chorz

Postprzez Asia Śr, 31.10.2007 23:18

no na Śląsku jedzenie najlepsze...:)
Avatar użytkownika
Asia
 
Posty: 1465
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 14:12

Re: PIEROGI

Postprzez druczkowa So, 15.08.2015 10:18

A dlaczego na Ślasku?
druczkowa
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pt, 14.08.2015 07:27

Re: PIEROGI

Postprzez becia7 Pt, 04.09.2015 15:17

bo Gessler tam najwięcej rewolucji zrobiła ;) http://www.albatros.gda.pl wpadajcie
Ostatnio edytowano Pt, 23.10.2015 14:15 przez becia7, łącznie edytowano 2 razy
becia7
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt, 04.09.2015 14:26

Re: PIEROGI

Postprzez paulow N, 06.09.2015 07:02

Bardzo lubie śląskie jedzenie. Pierogi są przepyszne:)
paulow
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 05.09.2015 14:15

Re: PIEROGI

Postprzez becia7 Pn, 07.09.2015 13:35

Oczywiście, że tak ale pierogi dostaniesz w każdym zakątku naszego kraju, ostatnio nawet się spotkałam z poczęstunkiem u fotografa http://fotozawodowiec.com.pl/sesja-wizerunkowa , kiedy czekałam na sesję zdjęciową, zostałam poczęstowana pierogami. Nigdy nie wiesz co Ciebie spotka jeszcze wyjątkowego w życiu hehe ;p
becia7
 
Posty: 10
Dołączył(a): Pt, 04.09.2015 14:26

Re: PIEROGI

Postprzez Patyczka Śr, 22.06.2016 13:22

A czym się charakteryzują śląskie pierogi? Przecież tam sa takie same jak wszędzie.
Patyczka
 
Posty: 15
Dołączył(a): Śr, 22.06.2016 13:06

Re: PIEROGI

Postprzez Ewunia83 Pn, 11.07.2016 08:29

Przepyszne wyszły pierogi! Dziękuję za przepis :) ja dodałam trochę mniej mąki :)
Ewunia83
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 09.07.2016 13:39


Powrót do Przepisy kulinarne