podrzućcie mi pomysł...

Smacznie

podrzućcie mi pomysł...

Postprzez o Cz, 28.06.2007 20:04

musze zrobić w pracy dość huczne imieniny, tak by wszystkich zaskoczyć ale nie mam pomysłu... błagam, podrzućcie mi jakies pomysły...

narazie mam tylko w programie tort bezowy z malinami i bananami, przybrany na górze żywymi fioletowymi bratkami
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez sonia Cz, 28.06.2007 21:03

...do tego tortu mi pasuja sledzie w smietanie :) jak bedziesz zainteresowana to dam przepis...........
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Nostalgija Cz, 28.06.2007 22:19

Albo jakaś sałatka z pysznym dipem. Łatwo zabrać do samochodu. Nadziewane jajka.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez MarysiaB Pt, 29.06.2007 01:55

Mam przepis na pyszna, 'bogata' salatke, ale nie wiem, czy jeden z jej skladnikow jest dostepny w Polsce. Chociaz teraz w Polsce jest wszystko! Ten tutaj nazywa sie seafood salad, albo cos takiego (sprawdze w sklepie), i wyglada tak: biale 'mieso' podzielone na male kawalki z czerwona obwodka. Jesli ktos nie lubi seafood (np. ja), to zapewniam, ze tego nie czuc w salatce. Tzn. nie czuc, ze tam jest seafood. O., jesli jestes zainteresowana tym przepisem, to daj znac.
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez Małgosia Sz Pt, 29.06.2007 11:10

MarysiuB... brzmi jak paluszek krabowy... dostępny!
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez Neo Pt, 29.06.2007 12:00

Do tych paluchów (tak, to one!) dodawałem makaron ryżowy, drobno pokrojoną czerwoną cebulkę, zioła prowansalskie i majonez. Nic poza tym. Ale to chyba nie ten przepis, o którym wspomina Marysia... Jakoś za ubogo hiii
Pytaj
Avatar użytkownika
Neo
 
Posty: 2782
Dołączył(a): Pt, 17.11.2006 00:44

Postprzez MarysiaB Pt, 29.06.2007 12:55

Tak, to pewnie to. Jak zjechalam do Australii, to w nazwie bylo slowo 'krab'. Znajome 'ciotki' zawsze sie troche z tego podsmiewaly: "Jaki to moze byc krab? Zobacz w sklepie, ile kosztuje prawdziwy krab!" No i w koncu 'krab' zniknal z nazwy.
Stary wlasnie mowi, ze w 'tym' jest 40% ryby (jakiej?) plus ziemniaki i maka. A z kraba zostala tylko czerwona farbka. Moze wymysla, nie wiem.
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez Nostalgija Pt, 29.06.2007 18:49

Nie wiem czy myślimy o tym samym Marysiu ale jeśli tak to zdecydowanie zmyśla. U mnie te paluszki krabowe wyglądają jak robaczki z czerwonym czymś. To jest marynowane "mięsko" bardzo dobre choc średnio apetycznie wygląda
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez interlanka Pt, 29.06.2007 20:32

Proponuje salatke z tunczyka:

Ugotowac szklanke ryzu, dodac puszke kukurydzy, puszke tunczyka salatkowego i puszke pokrojonego ananasa. Dodac majonez, sol, pieprz. Naprawde pycha o ile ktos lubi salatki na slodko.



Albo jajka faszerowane:
ugotowac dowolna ilosc jajek, obrac i przekroic na pol. Wydrazyc zoltka. Usmazyc pieczarki z cebulka i drobno zmiksowac. Mozna dodac papryke lub co sie chce :) Mase wymieszac z posiekanym koperkiem i majonezem. Wypelnic jajka.
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez o So, 30.06.2007 08:26

WSZYSTKO MI PODAJCIE!!!!!!!!!!!!!!!!!! nie pytajcie tylko podajcie... proszę!

Marysiu, zastanawiam się po co dawać te paluszki skoro ich w ogóle nie czuć ;)


śledzie jak najbardziej, mam już w lodówce lisnera i czeka, ale w oleju są... ja lubię w occie... mam fetę, kupie też arbuza, jakies owoce, tuńczyk też juz jest, kokos, migdały, mnóstwo świeżej bazylii zwykłej i czarnej, resztę można dokupić...

i jakies ciasto potrzebuję niesłodkie, ale pyszneeee
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez Neo So, 30.06.2007 10:34

No jak nie czuć, jak czuć?! Akurat "czuć" to dobre słowo... :wink: Trudniej o smak hihi

O., ja Ci już cały przepis podałem na te paluszki-krabowe-inaczej. A na tuńczyka chcesz? Znam sporo przepisów. Podaj dowolny numer od 1 do 116.
Pytaj
Avatar użytkownika
Neo
 
Posty: 2782
Dołączył(a): Pt, 17.11.2006 00:44

Postprzez MarysiaB So, 30.06.2007 15:55

Nostalgija: "robaczki z czerwonym czymś", "marynowane "mięsko"', "średnio apetycznie wygląda".
Nie, to ne pewno nie jest to. Moje 'miesko' wyglada normalnie - jak male kawalki bialego 'mieska' z czerwona obwodka. Na pewno nie jest marynowane. Kupuje zawsze na wage, ale mozna tez w zamrozonych paczkach.

O., 'miesko' jest wazne, bo dodaje tresci i wraz z innymi skladnikami tworzy niepowtarzalna kompozycje smakowa.

Przepis dostalam od znajomego. Podaje ze wszystkimi szczegolami.

Czerwona salatka P.

Przyda sie urzadzenie do krojenia jajek, tzw. 'krajaczka'.

Do miski:

30 dkg seafood highlighter - pokroic na mniejsze kawalki
1 awokado (niezbyt miekkie) - pokroic w kostke
1 por (ok. 15 cm) - biala czesc przekroic na pol, a nastepnie pokroic w polkrazki
1 zielona lodyga selera - pokroic na 3 - 4 mm kawalki (paski?)
1 mala, ale nie malutka, puszka kukurydzy - dobrze odsaczyc
1 czerwona papryka - pokroic w paski, a potem w kostke
4 ugotowane jajka - przekroic na krajaczce dwa razy wzdluz, odwrotnie przekladajac, tak zeby wyszly slupki
1 puszka calych malych buraczkow w zalewie (ok. pol kg) - dobrze odsaczyc, a nastepnie pokroic na krajaczce tak jak jajka
1 opakowanie (80 - 100g) orzechow wloskich - rozdrobnic
majonez (ma zlepic, skladniki nie moga plywac, 3, moze 4 duze czubate lyzki)
pol duzej lyzki musztardy
sol, pieprz (wedlug uznania, ale bez przesady)
swiezy koperek (b. wazny, duzo, nie zalowac)
Wszystko b. dobrze wymieszac.

Z tej ilosci skladnikow wyjdzie duza miska salatki. Mozna ja zmniejszyc o polowe, wedlug potrzeb.

Jutro kupie troche seafood salad i zalacze zdjecie.

Obiecane zdjecie. Teraz to sie nazywa seafood highlighter (salad jest z dodatkami).

Obrazek
Ostatnio edytowano Pn, 02.07.2007 05:42 przez MarysiaB, łącznie edytowano 2 razy
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez Nostalgija So, 30.06.2007 18:35

Sałatka po mojemu


sałata lodowa
pomidorki koktajlowe
ogórki
żółty twardy ser

pomidory pokroić na świartki, ogórki w plastry, ser w kostke, sałate potargać

SOS
kubeczek jogurtu naturalnego
łyżka majoznezu
czosnek
pieprz

Zmiksować. Polewać salatke po nałożeniu na tależ. Nie podaje proporcji, są dowolne


Jajka faszerowane

7jajek
3 stołowe łyżki majonezu
2łyżki jogurtu
łyżeczka chrzanu
sól, pieprz

Jajka ugotować na twardo, obrać, przeciąć na połówki. Żółtka wyjąć zmiksować z majonezem, jogurtem i chcrzanem, doprawić solą i pieprzem. Wypełnić wydrążone białka
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Neo N, 01.07.2007 13:59

Oooo, to zdecydowanie nie są tzw. paluszki krabowe, które kupowałem w Polsce! Rzeczywiście wygląda jak 'mięsko', więc może i smakuje lepiej... Koniecznie trzeba spróbować! :D
Pytaj
Avatar użytkownika
Neo
 
Posty: 2782
Dołączył(a): Pt, 17.11.2006 00:44

Postprzez MarysiaB N, 01.07.2007 14:53

Seafood high. mozna kupic w kazdym supermarkecie. (Sprzedawane na wage, tam, gdzie sa wedliny, ryby, salatki itp.) Jest smaczne, nawet tak bez niczego, albo z majonezem (polecam majonez firmy „Praise” – „Traditional”). Mozna podac na przystawke: troche salaty, seafood, polowka ugotowanego jajka, troche majonezu. A salatka naprawde b.dobra. Na ‘uzytek domowy’, dwuoosobowy, nalezy zmniejszyc o polowe ilosc skladnikow.
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez o N, 01.07.2007 15:31

ta sałatka mi odpowiada, bardzo dziękuje Marysiu... zrobię jednak z paluszkami krabowymi... trudno :)
Avatar użytkownika
o
 
Posty: 2373
Dołączył(a): N, 24.04.2005 15:00

Postprzez Nostalgija N, 01.07.2007 16:23

To z całą pewnością nie jest to o czym myślałam. Ale uwielbiam owoce morza i to też bym zjadła
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez MarysiaB Pn, 02.07.2007 06:50

O, masz tort, no to moze jakies 'suche' ciasto?
Szybkie, proste, zawsze wychodzi:

Ciasto ananasowe

2 szklanki maki
1 szklanka cukru
1 lyzka sody
1 puszka (ok. 0,5 kg) pokruszonych (crushed) ananasow w zalewie
2 jajka lekko ubite (mozna w kubku dobrze rozbic widelcem)
szczypta soli

Wymieszac make, cukier, sode i sol. Dodac ananasy (razem z sokiem, nie odsaczac!) i ubite lekko jajka. Ubic, piec w podluznej blaszce ok. 30 min. (200 st. C) Ma byc lekko brazowe.

Do tego robie na wierzch biala polewe. Przepis wzielam od ciasta marchewkowego. Dygresja (kiedys mnie wykoncza). Ktos tu kiedys podal przepis na ciasto marchewkowe. W Australii jest ono b. popularne. Mozna je kupic w kazdym supermarkecie i kawiarni. Smaczne. W podanym przepisie byla mowa o polewie kakaowej. Oryginalne ciasto marchewkowe ma biala polewe.

Polewa

175g bialego serka typu "Philadelphia"
60g masla
niecala, wiecej niz pol, szklanka cukru pudru
troszeczke olejku waniliowego
1-2 lyzeczki soku z cytryny

Zmiksowac dokladnie serek i maslo, stopniowo dodac cukier, wanilie i sok. Ubic na kremowa mase.

Ostudzone ciasto ananasowe smaruje polewa i obficie posypuje rozdrobnionymi orzechami wloskimi. Wstawiam na troche do lodowki, a potem kroje w male prostokaty.

Agnis zamiescila na Boze Narodzenie przepis na salatke z porow i kukurydzy. Robilam ja dwa razy. B. smaczna, polecam.

Ciasto ananasowe, dzisiaj upieklam:

Obrazek
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez Agniś Pn, 02.07.2007 20:45

Żebyś O. nie musiała szukać :



SAŁATKA z PORÓW

Potrzeba nam :
2-3 pory - ładne, świeże , z dużą ilościa "białego"
5-6 jajek
1 puszka kukurydzy
1 słoik majonezu
2 łyżki musztardy
sól, pieprz

Porę myjemy, kroimy na pół wzdłuż i na póltalarki. Kroimy całą część białą, jasnozieloną i trochę ciemnozielonego. Pora na sitko , posypać 2 łyżeczkami soli , wymieszać i zostawić na 10 min. Później przelać wrzątkiem - ok. 2 l. Zamieszac , wystudzić.
Jajka ugotowac na twardo, obrać, pokroić w kostkę. Do michy jajka, porę, kukurydzę, majonez, musztardę, pieprz. Dobrze wymieszać. Spróbować - ewentualnie dosolić.

W wersji luksusowej można dodac ser zółty w kostkę lub ogórek kiszony.



TZAZIKI

Przepis ze spotkania we Wrocławiu , wychodzi wielka micha - więc na zwykłą rodzinę proponuję 1/2 składników ;-))

2 opakowania sera fety
1 duży jogurt naturalny 500 ml
250 ml śmietany 18 %
czosnek
sól
pieprz
szczypiorek 2 pęczki
koperek 2 pęczki
mięta ( we Wrocławiu nie miałam )
2 ogórki na mizerię


ser zmiksować z jogurtem i śmietana, dodac starty na drobnej tarce ogórek, pokrojony koperek, szczypior, mietę, dodać przeciśnięty przez praske czosnek ( ja dałam pół główki ), doprawić solą i pieprzem. Najlepiej zostawić na kilka godzin w lodówce ( działajacej ;-)) to się przegryzie. Najlepsze do mięsa z grila, ziemniaczków w mundurkach itp .





RAFAELLO :

CIASTO :

6 jaj
1 szklanka cukru
6 łyżek oleju
1 szklanka mąki
2 łyżeczki proszku do pieczenia
1 cukier wanilinowy

Jajka ( całe ) ubijamy mikserem z cukrem i z cukrem waniliowym - az zbieleją odrobinę i cukier się rozpuści. Potem dodajemy mąkę wymieszana z proszkiem i olej po łyżce - dalej ubijając. Gotowe ciasto do blachy wysmarowanej masłem i wysypanej tartą bułką. Do pieca - 180 stopni - jakieś 30 min - sprawdzic patyczkiem. Ciasto musi całkowicie wystygnąć. Wtedy kroimy go na pół.

KREM :
2 tabliczki białej czekolady
2 opakowania snieżki
1/2 litra śmietany kremowki 30%
20 dkg wiórek kokosowych

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej. Ubić śmietane mikserem z śnieżką. Dalej ubijać na niskich obrotach i dodać rozpuszczoną czekoladę i wiórki. 2/3 kremu do środka ciasta - reszta na wierzch. Dolna cześć ciasta można nasączyć pączem kawowym - łyzeczka kawy rozpuszczalnej, 1/4 szklanki gorącej wody, 5 łyżek spirytusu. Wierzch ciasta posypać zwykłym kakao.
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez Monika:* Wt, 03.07.2007 01:38

kolafior i brokuły z grilla


wyjąć brokułu z torby
zacząć wycinać nożem duże kwiatki
włożyć do miski
usiąść i wypić piwo
pijąc dalej piwo patrzeć jak brokuły i kalalafior który w międzyczasie sie pokroił w kwiatki zawija sie w folie aluminiową
pić dalej piwo
zawołać wszystkich do stołu
włożyć sobie na talerz warzywa
odwinąć z folii <folii nie należy jeść>
polać sosem tzatziki
jeść
po pierwszym kęsie koniecznie powiedzieć:
-nigdy w życiu TAKICH nie jadłam/jadłem
Avatar użytkownika
Monika:*
 
Posty: 1183
Dołączył(a): So, 24.06.2006 19:28

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne