KIBINY - PIEROGI KARAIMSKIE Z TROK

Smacznie

KIBINY - PIEROGI KARAIMSKIE Z TROK

Postprzez Janka2 So, 18.08.2007 21:30

Przypomniałam sobie te pyszne pierogi czytając relacje z podróży do Trok Małgosi Sz i Teremi. Może jadłyście te pierogi?
Podaję ten przepis raczej jako ciekawostkę, bo jest niestety, jak większość pyszności - pracochłonny. Zapewniam jednak - warte są tego zachodu!
CIASTO
1 kg mąki
½ l mleka
100 g drożdży
20 dkg masła (stopić, przestudzić)
1 jajko + 1 żółtko
Zagnieść ciasto i dobrze wyrobić. Odstawić do wyrośnięcia (wyrasta przez kilka godzin). Uformować wałek, kroić na kawałki, jeszcze raz wyrobić każdy kawałek i zostawić żeby jeszcze raz wyrosły. Wałkować i lepić duuuże pierogi. Do każdego pieroga na farsz nałożyć pół łyżeczki masła. W każdym pierogu zrobić otworki (uszczypnąć delikatnie wierzch pieroga żeby powstały dwie dziurki) ażeby w trakcie pieczenia ulatniał się nadmiar pary.
Ułożyć na blasze, posmarować rozbełtanym jajkiem. Piec ok. godziny w 180-200 st. C. na rumiano
NADZIENIE
2 kg mięsa (wieprzowe lub baranie) - pokroić w kostkę,
3 - 4 spore cebule – pokroić w kostkę
½ główki kapusty pokroić w paski (niezbyt cienkie)
bulion (z kostki), sól pieprz, papryka.
Wymieszać podlewając bulionem.

Masło – dodawać w trakcie lepienia pierogów

Jest to duża porcja, można zrobić z połowy składników.[b][/b]
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Małgosia Sz Śr, 22.08.2007 08:39

Nie jadłam niestety!
Może namówię mamę, żeby zrobiła...
Pozdrawiam
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez teremi Śr, 22.08.2007 19:27

Janko a czy możemy umówić się inaczej? ja finansuję wszystko a Ty robisz?
mimo dostojnego wieku (mojego oczywiście) nigdy w życiu nie zrobiłam pierogów a te wyglądają smakowicie
Pierogi jadłam ale czy taką w menu miały nazwę nie pamiętam, zazwyczaj zamawiałam podwójną porcję chłodniku i kwas chlebowy
Avatar użytkownika
teremi
 
Posty: 3679
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:41
Lokalizacja: Elbl

Postprzez krakowianka jedna Cz, 23.08.2007 11:51

Te pierożki w Trokach są naprawdę boskie! Też je kiedyś jadłam...
Avatar użytkownika
krakowianka jedna
 
Posty: 2376
Dołączył(a): N, 27.02.2005 22:44

Postprzez sonia Cz, 23.08.2007 14:06

krakowianka jedna napisał(a):Też je kiedyś jadłam...
...a ja nie!! zrob!!! Bo Ty jak kochasz to kochasz a jak gotujesz to gotujesz...z calej duszy!! Wiec czekam....:*
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Janka2 Pt, 24.08.2007 15:26

Obiecuję, że jak zrobię następnym razem kibiny, to sie podzielę. Pozdrawiam
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Ina N, 26.08.2007 09:05

Kibiny
z falbanką czy bez
wzruszają mnie
do łez,
gdyż siedzę już
dwa tygodnie
chcąc stworzyć
wiekopomne
arcydzieło kulinarne.
Skutki marne.
Wobec
marnego talentu,
aby nie było straty,
zjem wszystko
na raty...

Pozdrawiam ;)
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Janka2 Wt, 28.08.2007 14:39

O, jak miło - kibiny mają swój wiersz! Dziękuję Ina. Pozdrawiam serdecznie.
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez Ina Śr, 19.09.2007 07:18

Jest tak jesiennie, chlodno...Ciekawe Janko, co teraz gotujesz? Ja, byłam ostatnio cała w zurawinach i grzybach, chociaż prawdziwków duzo mniej niz ubiegłej jesieni, a właściwie prawie wcale, natomiast kurek dużo jak nigdy...
Pozdrawiam
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Janka2 Śr, 19.09.2007 14:39

Tak, jesień zabiera nam resztki lata... szkoda! W mojej kuchni w tym roku niestety mało grzybów. Ina, korzystaj z tej obfitości - zimą będzie jak znalazł!
Dzisiaj kupiłam piękne bakłażany i jutro będą faszerowane!
Pozdrawiam jesiennie.
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Re: KIBINY - PIEROGI KARAIMSKIE Z TROK

Postprzez pacificshore Cz, 04.11.2010 03:43

Hi Guys,

Trakai is inhabited by the Karaites (Karaimes) who settled here at the turn of 14th and 15th centuries. Lithuanian Grand Duke Vytautas (Witold) resettled a number of Karaite families from the Crimea for his guard purposes and granted them various privileges. A small community remains there to this day, which has preserved its language, distinctive customs and its houses with three windows - one for God, one for the family, and one for Grand Duke Vytautas.

thanks a lot.

how to treat depression
pacificshore
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz, 04.11.2010 03:27

Re: KIBINY - PIEROGI KARAIMSKIE Z TROK

Postprzez Nostalgija Pn, 29.11.2010 11:35

Muszę to zrobić. Musze.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: KIBINY - PIEROGI KARAIMSKIE Z TROK

Postprzez Mrietq24 Śr, 18.12.2019 14:45

ależ to musi być pyszne.
-
jedzenie śrem
Mrietq24
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 18.12.2019 14:31

Re: KIBINY - PIEROGI KARAIMSKIE Z TROK

Postprzez Ni74y3he Cz, 04.03.2021 11:12

pierwszy raz słyszę o takich.
-
zmiana dostawcy energii
Ni74y3he
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 04.03.2021 10:55


Powrót do Przepisy kulinarne