zupa dyniowa...taka z prazonymi pestkami...

Smacznie

zupa dyniowa...taka z prazonymi pestkami...

Postprzez sonja Wt, 16.10.2007 20:35

prosze o przepis.........
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez krakowianka jedna Wt, 16.10.2007 22:51

W końcu mogę coś napisać...

Nie szukaj przepisu tylko wpadnij do PP. Mają tam naprawdę dobrą zupę z dyni z prażonymi pestkami!!!
Avatar użytkownika
krakowianka jedna
 
Posty: 2376
Dołączył(a): N, 27.02.2005 22:44

Postprzez sonja Śr, 17.10.2007 19:12

...dobra dobra....



szukajcie a znajdziecie.....mam i ja

składniki:
1 kg dyni
4 łyżki masła
3/4 litra mleka
1/2 pęczka natki pietruszki
sól, pieprz
ew. 4 ząbki czosnku, świeży majeranek, pestki dyni, marchewka







1. Dynię obrać, pozbyć się ciapowatego środka z nasionami, a to co zostanie pokroić w 1-centymetrową kostkę.
2. Masło rozpuścić w garnku, wrzucić dynię i smażyć na delikatnym ogniu przez 5 minut mieszając (można zanim wrzuci się dynię wrzucić 1 marchewkę pokrojoną w kostkę i chwilę smażyć). Jak ktoś ma garnek o dnie grubości ścianki aluminiowej puszki na piwo, to niech tego nie robi, gdyż wszystko spłonie. Tu dygresja ogólna: garnki muszą mieć grube, solidne dno. Dno jakie opisywał Tadeusz Różewicz w jednym z najlepszych swoich wierszy "Spadanie":

Dawniej
bardzo bardzo dawno
bywało solidne dno
na które mógł się stoczyć
człowiek

człowieka który się znalazł na dnie
dzięki swej lekkomyślności
lub dzięki pomocy bliźnich
oglądano z przerażeniem
zainteresowaniem
nienawiścią
radością
wskazywano na niego
a on czasem dźwigał się
podnosił
splamiony ociekał

Było to solidne dno
można powiedzieć
dno mieszczeńskie

inne dno było przeznaczone
dla pań inne dla panów
w tamtych czasach bywały
na przykład kobiety upadłe
skompromitowane
bywali bankruci
gatunek obecnie prawie
nie znany
swoje dno miał polityk
kapłan kupiec oficer
kasjer i uczony

bywało niegdyś także drugie dno
obecnie jeszcze istnieje mgliste
wspomnienie
ale dna już nie ma
i nikt nie może
stoczyć się na dno
ani leżeć na dnie

Dno o którym wspominają
nasi rodzice
było czymś stałym
na dnie
jednak
było się kimś
określonym
człowiekiem straconym
człowiekiem zagubionym
człowiekiem który
dźwiga się
z dna

z dna można też było
wyciągać ręce wołać "z głębokości"
obecnie gesty te nie mają większego
znaczenia
w świecie współczesnym
dno zostało usunięte [...]

Potem dolewamy do dyni 1 szklankę wody i gotujemy/dusimy na małym ogniu pod przykryciem 30 minut.
3. Miękką już dynię miksujemy na gładką masę, można wrzucić przed zmiksowaniem kilka ząbków czosnku. Dolewamy mleko i gotujemy jeszcze 5 minut. Pieprzymy, solimy, podajemy obficie posypaną natką pietruszki, jak mam, to dodaję też trochę świeżych liści majeranku. Można wrzucić też przed podaniem uprażone na patelni pestki dyni, można podawać z grzankami. ( znalezione w necie)
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Postprzez vivien Śr, 17.10.2007 20:28

.
Ostatnio edytowano N, 02.03.2014 02:46 przez vivien, łącznie edytowano 1 raz
vivien
 
Posty: 11942
Dołączył(a): Cz, 09.08.2007 19:38

Postprzez kummernis N, 04.11.2007 00:17

hahaha!
Samotno
Avatar użytkownika
kummernis
 
Posty: 52
Dołączył(a): Cz, 07.12.2006 22:19
Lokalizacja: Gdynia/Chorz

Postprzez Robaczek Śr, 13.02.2008 09:47

Przepis brzmi pysznie! Na dniach go wypróbuję, bo mam nieco dyni w zamrażalniku :-)

Poniżej przepis, który ja bardzo lubię i wielokrotnie go wypróbowałam:

Pyszna zupa krem z dyni

Składniki:

- 500 g surowej dyni
- 2 ziemniaki
- mała cebula pokrojona w kostkę
- posiekany ząbek czosnku
- 1 litr rosołu lub wywaru z warzyw
- łyżeczka przyprawy curry
- sól
- pieprz
- cukier
- 4 łyżki oliwy

Sposób przyrządzania:

Na oliwie zeszklijcie cebulę i czosnek. Dodajcie dynię i ziemniaki pokrojone w kostkę. Lekko obsmażcie. Dodajcie curry, wymieszajcie. Po 5 minutach wlejcie wywar i gotujcie, aż dynia i ziemniaki będą miękkie. Całość zmiksujcie i przyprawcie.

(Przepis Agnieszki Kręglickiej)
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez IZA :) Pt, 29.02.2008 14:24

teraz nie wiem czy zupę czy koltleciki z dyni zrobić :lol:
Avatar użytkownika
IZA :)
 
Posty: 632
Dołączył(a): N, 12.11.2006 01:56
Lokalizacja: z ul. Marsza

Postprzez Robaczek Pt, 29.02.2008 14:32

Zrób i jedno i drugie! Jak zdobędziesz dynię, to z pewnością Ci jej wystarczy. Gdybyś jednak postawiła na prostotę wykonania to polecam zupę :)
Pozdrowienia :)
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez IZA :) Pt, 29.02.2008 14:35

dzięki :) dynię juz mam , lezy już 2 tydzień i zastanawiałam się co mam z niej zrobić :lol: a tu proszę dylemat się pojawił. Jutro zrobię obiadek dyniowy, zupa +koltleciki
Avatar użytkownika
IZA :)
 
Posty: 632
Dołączył(a): N, 12.11.2006 01:56
Lokalizacja: z ul. Marsza

Postprzez kinia0406 Pt, 29.02.2008 14:36

.
Ostatnio edytowano Pt, 12.06.2009 02:50 przez kinia0406, łącznie edytowano 1 raz
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez IZA :) Pt, 29.02.2008 14:37

też rozwiązanie, ale wszystko naraz to za dużo :lol:
Avatar użytkownika
IZA :)
 
Posty: 632
Dołączył(a): N, 12.11.2006 01:56
Lokalizacja: z ul. Marsza

Postprzez Robaczek Pt, 29.02.2008 14:37

Mmmm... Brzmi bosko :D Ja mam jeszcze trochę dyni w zamrażalniku, ale zapas się kurczy :(


--
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez Robaczek Pt, 29.02.2008 14:39

kinia0406 napisał(a):
IZA \":)\" napisał(a):dynię juz mam , lezy już 2 tydzień i zastanawiałam się co mam z niej zrobić

a może lampę? :lol:


Lampa nie koliduje z zupką i kotlecikami ;)


--
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez kinia0406 Pt, 29.02.2008 14:54

.
Ostatnio edytowano Pt, 12.06.2009 02:49 przez kinia0406, łącznie edytowano 1 raz
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Robaczek N, 02.03.2008 14:27

IZA \":)\" napisał(a):dzięki :) dynię juz mam , lezy już 2 tydzień i zastanawiałam się co mam z niej zrobić :lol: a tu proszę dylemat się pojawił. Jutro zrobię obiadek dyniowy, zupa +koltleciki


Iza, no i jak? Robiłaś coś? Jak wyszło? Masz jakieś zdjęcia może? ;)


--
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez IZA :) Cz, 06.03.2008 21:09

NIE :oops: ani zupy, ani kotlecików, ani lampy :(

dynia czeka już 3 tydzień i się marszczy :D
Avatar użytkownika
IZA :)
 
Posty: 632
Dołączył(a): N, 12.11.2006 01:56
Lokalizacja: z ul. Marsza

Postprzez Robaczek Cz, 06.03.2008 23:21

Przyślij ją do mnie ;-)


--
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez IZA :) Pt, 07.03.2008 00:57

Robaczek napisał(a):Przyślij ją do mnie ;-)


--
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/


czy to zaproszenie ? na zupę dyniową :oops:
Avatar użytkownika
IZA :)
 
Posty: 632
Dołączył(a): N, 12.11.2006 01:56
Lokalizacja: z ul. Marsza

Postprzez Robaczek Pt, 07.03.2008 10:05

No pewnie :D


--
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/
Horyzonty kuchennego blatu:
http://www.rondelek.pl/
Robaczek
 
Posty: 55
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 18:22
Lokalizacja: Zielonka

Postprzez IZA :) Śr, 12.03.2008 16:26

otóż oświadczam :) , iż z dyni powstała pyszna , przepyszna śmiem twierdzić :oops: wegetariańska lazania :) Makaron na lazanie szpinakowy + farsz : dynia podsmażona, pieczarki, cebulka, papryka zielona i czerwona, paryczka chili, pieprz , sól z lawendą , zioła prowansalskie.

Polecam.
Avatar użytkownika
IZA :)
 
Posty: 632
Dołączył(a): N, 12.11.2006 01:56
Lokalizacja: z ul. Marsza

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne