Dla fanów tuńczyka

Smacznie

Dla fanów tuńczyka

Postprzez asiulek Cz, 07.02.2008 23:18

Co potrzebujemy
- paczkę makaronu penne
- pora szt.2
- tuńczyka szt.2, 3 (oczywiście puszki :wink: )
- pęczek natki pietruszki
- dużą śmietanę (najlepiej taka do gotowania,co by się nie zważyła)
- kostkę sera żółtego
- pół cytryny
- kilka (albo więcej :wink: ) kropli TABASCO

Jak zrobić:
1) myjemy i dokładnie czyścimy pora, zostawiamy tylko białą część
2) kroimy go w cienkie talarki
3) otwieramy puszki z tuńczykiem i do garnka (lub naczynia żaroodpornego) odcedzamy olej
4) kiedy olej porządnie się rozgrzeje wrzucamy pokrojonego pora; dusimy ok.15 minut od czasu do czasu mieszając
5) w tak zwanym między czasie możemy poszatkować pietruszkę oraz zetrzeć ser (najlepiej na tarce o dużych oczkach)
6) do porów dodajemy tuńczyka i połowę śmietany
7) znowu dusimy ok.15 minut, jednocześnie gotując wodę na kluski
8 ) potem dodajemy reszte śmietany, wyciśnięty sok z połowy cytyny i TABASCO (wedle uznania)
9) trzymamy garnek z sosem na małym ogniu, od czasu do czasu mieszamy i czekamy na kluski
10) ugotowane na sposób al dente kluski przelewamy zimną wodą, odcedzamy i wrzucamy do sosu, mieszamy
11) dodajemy poszatkowaną pietruszkę i starty ser
12) mieszamy, czekamy aż ser się tak rozkosznie rozpuści i........
SMACZNEGO :D
asiulek
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 07.02.2008 22:30

Postprzez kinia0406 Pn, 01.09.2008 11:50

i to dzisiaj będzie mój obiad :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez kinia0406 Pn, 01.09.2008 12:44

mam makaron nitki i nie mam tabasco, reszta jak trza, więc może coś z tego wyjdzie...
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez kinia0406 Pn, 01.09.2008 15:43

zrobiłam...i już nawet śladu nie ma... :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Nostalgija Pn, 01.09.2008 16:54

Jakoś mi tuńczyk nie bardzo podchodzi. Co innego łosoś... jadlam ostatnio znajomi wędzili sami pyszny.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez paulka162 Pn, 01.09.2008 17:02

ja znam jeszcze prostszy

makaron
dwie puszki tuńczyka
koncentrat pomidorowy
cebula
przyprawy
proporcji nie piszę każdy wdg swojego uznania i apetytu <mniam>

cebulkę sie dusi, dodaje tuńczyka i koncentrat, razem jeszcze dusi, przyprawia pietruszką i czym się chce. Nakłada się na ugotowany makaron, można posypać serem zółtym
szybkie,tanie i bardzo proste
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Postprzez kinia0406 Pn, 01.09.2008 18:36

Nostalgija napisał(a):Jakoś mi tuńczyk nie bardzo podchodzi. Co innego łosoś... jadlam ostatnio znajomi wędzili sami pyszny.

a ja znowu odwrotnie, tuńczyk ponad wszystko ;)

Paulka, przepis wypróbuję :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez paulka162 Pn, 01.09.2008 18:41

zapomniałam dopisać że można dorzucić jeszcze pomidory świeże, bazylię

właśnie dziś robiłyśmy i wyszło w tempie ekspresowym w zasadzie tyle ile gotowała się woda na makaron i makaron. przepyszny obiad w 15 minut:)
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Re: Dla fanów tuńczyka

Postprzez Iniaks29 Wt, 29.10.2019 21:55

uwielbiam tą rybę.
_
parking warszawa centrum
Iniaks29
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 29.10.2019 21:15

Re: Dla fanów tuńczyka

Postprzez Jugauy49 So, 23.11.2019 15:26

Jugauy49
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 23.11.2019 14:55


Powrót do Przepisy kulinarne