PANNA COTTA

Smacznie

PANNA COTTA

Postprzez Krystyna Janda N, 11.05.2008 05:45

PANNA COTTA


3 łyżeczki żelatyny
1 litr dobrej i świeżej śmietany 36%
80 g cukru + laska wanilii
Śmietanę wlać do dużego garnka i zagotować, razem z laską wanilii i cukrem. Trzeba bardzo uważać by nie wykipiała. Gotować ja na małym ogniu 15 minut. Odstawić, wyjąć wanilię i ciągle mieszając dosypać żelatynę, dokładnie wymieszać – żelatyna musi się rozpuścić! Przestudzony płyn przelać do małych foremek, ostudzić i wstawić do lodówki na kilka godzin, najlepiej na noc. Podawać z sokiem albo konfiturami malinowymi.
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18804
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Ach ta cotta!

Postprzez Krystyna Prezes N, 11.05.2008 17:59

Pani Krystyno moja kotta (taka z wąsami) wraz z całą rodzina uwielbia tą "pannę".Od razu widać,że lubi Pani włoską kuchnię. Pozdrawiam!
Krystyna Prezes
 
Posty: 69
Dołączył(a): Wt, 24.07.2007 17:53
Lokalizacja: R

Postprzez nie ma mnie Śr, 14.05.2008 13:50

...... panna cotta ..... "odjechana" !!!!!
przeczytałam przepis, zaśliniłam się, zrobiłam (ekhm, ekhm), zjadłam, zakochałam się ......
moja wersja pierwsza była z .... żurawiną, bo nic innego nie miałam,
ale druga ze zmiksowanymi, mrożonymi malinami! .... mmmmmmniamn!
Lord, help me be the person my dog thinks I am.
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez amc Wt, 20.05.2008 13:45

no a "na mojej wsi" nie mogę znaleźć śmietanki 36% :cry: :cry: :cry: :cry: :cry: :cry:
wszystko jest odtłuszczone, lekkie albo 0% tłuszczu
(tak tak śmietana 0% tłuszczu :shock: :shock: :shock: :shock: )
Max 14% znalazłam . :roll:

Aro gdzie widziałaś śmietankę 36%???
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Ewa Maria Śr, 21.05.2008 01:01

HEAVY WHIPPING CREAM jest OK. Zwykle uzywam Horizon Organic- najbardziej przypomina dobra, polska. Natomiast, jesli nie masz polskiej zelatyny, to amerykanskiej wez troche wiecej- juz pare razy sie przejechalam. Pozdrawiam
Ewa Maria
 
Posty: 23
Dołączył(a): Wt, 07.03.2006 16:27
Lokalizacja: Chicago

Postprzez amc Śr, 21.05.2008 01:04

ok. super dzieki!
to jutro pojde do działu "organicznego" po to cudo.
to co 4 łyżki? jakaś konkretna jest 'lepsza'?
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez amc N, 25.05.2008 23:50

Ewo znalazłam tą heavy...
jakiejś 'organic valley'
no niech im bedzie, ciekawe gdzie mają tą swoją "organiczną" doline :lol: :?:
i zrobiłam Panne, ale z 1/2 ilości, bo mam wrażenie że to nie jest przepis na jedną osobę... a ja cóż jeśli zrobię z litra śmietanki to i tak zjem całość :oops: :oops: :oops:

A.. no i dałam cukier trzcinowy, a nie "normalny", bo tylko taki mam w domu, a oczywiście jak poszłam do skelpu to zapomniałam. Najpierw go jeszcze przetarłam przez siteczko, bo jakiś taki zbrylony był.

Dlaczego to stygnięcie trwa tak długoooooo :?: :?: :?: :?: :?: :lol: :lol: :lol: :lol:

Jak kupowałam w kasie wanilię to pani w kasie mnie pyta co to jest, no to jej mówie, to ona na mnie jak na UFO patrzy, to ja jej wyjaśniam że to na panne cotte, to ona na mnie jak na UFO-UF, to jej powiedziałam, że to na taki 'Italian pudding', to się uspokoiła i do mnie :"eeeeeh Europeans" :lol: :lol: :lol:

Pani Krystyno jak przytyję to będzie Pani wina :wink:
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: PANNA COTTA

Postprzez Kieusa69 Wt, 04.06.2019 13:05

Idealny deser na słoneczną pogodę.

__

Palarnia Kawy Tommy Cafe
Kieusa69
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 04.06.2019 12:31


Powrót do Przepisy kulinarne



cron