szparagi

Smacznie

szparagi

Postprzez gut Cz, 29.05.2008 16:46

szparagi pod beszamelem
i trochę parmezanu
i słońce w ogrodzie

ech..
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Postprzez Agniś Cz, 29.05.2008 17:35

ech ... uwielbiam
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Re: szparagi

Postprzez amc Cz, 29.05.2008 18:12

gut napisał(a):szparagi pod beszamelem


proszę o więcej szczegołów :D :D :D
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez gut Cz, 29.05.2008 19:32

Szparagów zielonych garść taką, jaka wydaje się być potrzebna gotuj na trochę miękko.
W tym czasie beszamel: łyżkę masła+ 2-3 łyżki mąki ropuścić - tak, żeby mąka się nie zrumieniła. Dolej mleko i mieszaj na gładko. I sól, pieprz, gałka muszka. I gęstnieje (to mleko można wcześniej zagotować z liściem i angielskim zielem, ale jeśli nagła chęć Cię najdzie na coś z beszamelem, to mleko może nie wystygnąć na czas. Ja w takich momentach robię wywar w odrobinie wody.)
Szparagi do naczynia odpowiedniego. Polej beszamelem. Posyp parmezanem. Wstaw do pieca czy piekarnika. Poczekaj jeszcze 10-15 min. Gotowe. I z tym do ogrodu. Na słońce. I jeszcze z kieliszkiem białego wina może być.
ech..
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Postprzez amc Cz, 29.05.2008 19:33

thx :D :D :D :D :D

z tym winem to nie wiem...
jak ostatnio zaczelam od kieliszka do kolacji to poznym wieczorem to juz stala pusta butelka .... :oops: :oops:
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Agniś Cz, 29.05.2008 19:36

Gut - ja do tego beszamelu dodaję gałki muszkatołowej - świeżo startej :)
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez Mystery Pt, 30.05.2008 11:19

a te szparagi to do zimnej wody, do wrzątku? I ile mniej więcej się je gotuje? Zawsze chciałam spróbować, ale jakoś tremę mam :wink:
Jestem fanką szparagów słoikowych :wink:
Avatar użytkownika
Mystery
 
Posty: 2059
Dołączył(a): Cz, 22.06.2006 16:59
Lokalizacja: układ słoneczny

Postprzez gut Pt, 30.05.2008 11:52

(Ja wszystko wrzucam do wrzątku)
Jeśli potem mają być zapieczone, to gotuj je jakieś 7-10 min. Dobrze, gdyby miały głowy ponad wodą.
No i gałka muszka - oczywiście tarta!

Mystery - nie taki szparag straszny jak go malują :wink:
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Re: szparagi

Postprzez fiki_miki N, 03.05.2009 18:00

znów sezon szparagowy :)
na razie jemy na ciepło, z beszamelem, bułeczka tartą, sosem szafranowym
sos szafranowy:
* 2 niepełne łyżki mąki pszennej
* * 1 1/2 łyżki masła
* * 2/3 szklanki wywaru ze szparagów
* * 6 łyżek śmietanki 12-procentowej
* 3 łyżki białego wytrawnego wina
* * sok i skórka otarta z 1/2 cytryny
* * szczypta nitek szafranu
* * sól
* * świeżo zmielony biały pieprz
Z masła i mąki sporządzić białą zasmażkę i, mieszając, rozprowadzić ją zimnym wywarem ze szparagów oraz śmietanką. Podłożyć płytkę ochronną i na małym ogniu gotować 10 min. Połączyć z winem, sokiem oraz skórką z cytryny, przyprawić szafranem, solą oraz pieprzem. Sos wymieszać i polać nim przygotowane szparagi.


a później przyjdzie czas na zupy i sałatki

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka.
Dominik Opolski
Avatar użytkownika
fiki_miki
 
Posty: 2706
Dołączył(a): Cz, 19.06.2008 19:29
Lokalizacja: z dżungli

Re: szparagi

Postprzez gut Cz, 14.05.2009 18:14

:D
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Re: szparagi

Postprzez amc So, 16.05.2009 16:35

SZPARAGI PO POLSKU :)

Składniki:

wysoki garnek
ciepłe talerze
900 g szparagów (znaczy 2 pęczki ze sklepu)
sól
3 łyżki masła
45 g tartej bułki
3 żółtka ugotowane na twardo, posiekane
1 łyżka siekanej natki pietruszki

Sposób przygotowania:

1. Najpierw przygotowujemy szparagi.
Dokładnie myjemy warzywa i odłamujemy zdrewniałe końce.
Obieramy szparagi poniżej główki i związujemy w 2-3 pęczki.
Wszystkie resztki zalewamy wrzącą, osoloną wodą do 1/3 wysokości garnka.

2. Pionowo wkładamy szparagi do wrzącej wody, przykrywamy i zmniejszamy płomień na średni.
Gotujemy 15 min lub do miękkości (nie do rozmaślenia w puree szparagowe).
Wyjmujemy z wody, osuszamy i umieszczamy na podgrzanych talerzach.
Utrzymujemy talerze w cieple.

3. Rozpuszczamy masło na małej patelni i dodajemy bułkę; podsmażamy, mieszając, aż bułka się zarumieni.
Dodajemy żółtka i natkę, mieszamy.
Wykładamy na szparagi i natychmiast podajemy.
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: szparagi

Postprzez amc So, 16.05.2009 16:37

Świeżość szparagów sprawdzamy poprzez złamanie łodygi. Gdy jest sprężysta, a po przełamaniu tryska z niej sok oznacza to, że z powodzeniem można używać ich do przygotowania potrawy.

Surowe szparagi, całe lub obrane najlepiej przechowywać w lodówce, zawinięte w wilgotną ściereczkę.

Przed przygotowaniem obcinamy ogonki szparagów, a łodygi układamy w dużym garnku do góry główkami. Gdy nie mamy odpowiedniego naczynia do gotowania szparagów można związać je sznurkiem, aby się nie przewracały i mogły równomiernie ugotować.

Podczas przyrządzania szparagów dobrze jest do gotującej się wody dodać obierki ze szparagów, dzięki czemu warzywa staną się bardziej aromatyczne i skondensowane w smaku.

Ilość wody w garnku powinna obejmować tyko łodygi szparagów, główki mogą wystawać ponad powierzchnię gdyż gotują się najszybciej.

Do gotowania szparagów można używać również mleka, wtedy są niezwykle delikatne.

Należy pamiętać o tym, aby nie przegotować szparagów. Najlepiej wyjąć je z wody gdy są jeszcze niezbyt miękkie, dojdą na talerzyku.

Gdy szparagi podsmażymy na maśle staną się bardziej słodkie.
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: szparagi

Postprzez Lluend55 Cz, 14.11.2019 23:16

Lluend55
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 14.11.2019 23:06


Powrót do Przepisy kulinarne



cron