Hiszpanski kurczak a´la polacca

Smacznie

Hiszpanski kurczak a´la polacca

Postprzez KAMIL Cz, 12.06.2008 13:50

Wersja dla ambitnych.
Z gory przepraszam za wulgaryzmy! :) ale tak to juz jest przy gotowaniu.
p.s. na video widoczny moj znajomy Lukasz - kucharz a w tle nasze Francowskie mieszkanie w kamienicy w Gironie. Operator, czyli nic nie robiacy - JA :)

http://www.youtube.com/watch?v=MQFAVbc9b18
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8716
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez kinia0406 Cz, 12.06.2008 15:18

ojessssssssssssssu :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Nostalgija Cz, 12.06.2008 19:17

To Ty jednak masz co jeść :D Trzeba Marlence donieść
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez helutkapl Pt, 13.06.2008 08:57

No w sumie fajnie, że tam sobie jakoś radzicie, ale...

Kilka uwag/ pytań/ zastrzeżeń:

Do twórcy filmu: Dlaczego nie pokazano efektu końcowego?

Do mistrza kuchni bardzo nieśmiało kilka uwag:
1.Kurczaka najlepiej piecze się we wcześniej nagrzanym piekarniku.
2.Po każdorazowym zetknięciu z drobiem należy umyć ręce w gorącej wodzie z dodatkiem detergentów, szczególnie wtedy, gdy dotyka się potem czegokolwiek innego w kuchni.
3.Kurczaka podczas pieczenia należy podlewać.
4.Dobrze jest też coś do tej „dziury” włożyć (zamiast ją obwąchiwać co chwilę na przykład :shock: ), a następnie ją zaszyć ( zwykła igła + zwykłe, ale dość mocne nici). Mogą to być w najprostszym przypadku pokrojone jabłka (przyprawione i nasączone np. piwem lub winem). Można do nich dodać też pokrojone grzyby i tak dalej (wg staropolskiej kuchni – kasza, ale ja nie próbowałam, więc nie polecam). Udka związać razem nitką, a skrzydełka schować w nacięte nożem kieszonki.
zamiast osypywać kurczaka, obracając nim w kółko po blaszce (blaszka ma być nasmarowana olejem) tam i z powrotem, najlepiej jest przyrządzić wcześniej odpowiednie smarowidło (np. musztarda, olej, wino lub piwo, czosnek- zmiażdżony lub wyciśnięty, dowolne przyprawy, można dodać nawet odrobinę miodu, można też dżem porzeczkowy, śliwkowy itp., co tam się chce, ale połączone w papkę) i tym smarowidłem go posmarować raz jeden, a na koniec (można też wcześniej – natrzeć solą, ale w przypadku zastosowania smarowidła to nieistotne) posypać solą lub jakąś gotową przyprawą do kurczaków.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez KAMIL Pt, 13.06.2008 09:35

nie mam teraz czasu odpowiadac (odpowiem za jakis czas)
ale dodam, ze film był montowany i nie widać wielu rzeczy jakie z tą kurą robilismy w między czasie (i z piecem) ;)
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8716
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez KAMIL Pt, 13.06.2008 09:48

odpowiedzi ;)

Dodam także w ramach zrozumienia, że gdy pracuje sie jako kucharz przez 10 godzin dziennie i 6 dni w tygodniu jak Łukasz to "bawienie" się z kurczakiem w domu jest bardzo mało atrakcyjne ;)

Do twórcy filmu: Dlaczego nie pokazano efektu końcowego?
bo nie chciało mi się kręcić. mam zdjęcia. póżniej wkleje ;)

Do mistrza kuchni bardzo nieśmiało kilka uwag:
1.Kurczaka najlepiej piecze się we wcześniej nagrzanym piekarniku.
BYł rozgrzany tylko na filmie jest to zmontowane w sposób, że widać jak byśmy wkładali go od razu.

2.Po każdorazowym zetknięciu z drobiem należy umyć ręce w gorącej wodzie z dodatkiem detergentów, szczególnie wtedy, gdy dotyka się potem czegokolwiek innego w kuchni.
a czym to grozi?

3.Kurczaka podczas pieczenia należy podlewać.
Był podlewany.

4.Dobrze jest też coś do tej „dziury” włożyć (zamiast ją obwąchiwać co chwilę na przykład :shock: ), a następnie ją zaszyć ( zwykła igła + zwykłe, ale dość mocne nici). Mogą to być w najprostszym przypadku pokrojone jabłka (przyprawione i nasączone np. piwem lub winem). Można do nich dodać też pokrojone grzyby i tak dalej (wg staropolskiej kuchni – kasza, ale ja nie próbowałam, więc nie polecam).
W tym wypadku mielismy ochote na kure bez dodatków.

Udka związać razem nitką, a skrzydełka schować w nacięte nożem kieszonki.
zamiast osypywać kurczaka, obracając nim w kółko po blaszce (blaszka ma być nasmarowana olejem) tam i z powrotem, najlepiej jest przyrządzić wcześniej odpowiednie smarowidło (np. musztarda, olej, wino lub piwo, czosnek- zmiażdżony lub wyciśnięty, dowolne przyprawy, można dodać nawet odrobinę miodu, można też dżem porzeczkowy, śliwkowy itp., co tam się chce, ale połączone w papkę) i tym smarowidłem go posmarować raz jeden, a na koniec (można też wcześniej – natrzeć solą, ale w przypadku zastosowania smarowidła to
nieistotne) posypać solą lub jakąś gotową przyprawą do kurczaków.

Nasz marynował się pare godzin i był pikantny jak sie patrzy i o to nam chodziło. Smarowania każdorazowe spowoduje, że skórka kurczaka nabierze smaku a w środku mięso już nie bardzo.
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8716
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez helutkapl Pt, 13.06.2008 10:17

Nic dodać nic ująć – aż by się chciało napisać!
A jednak... Bujać to my, ale nie nas...
Więc, skoro był marynowany, to dlaczego mistrz tak zawzięcie go opłukiwał? Też udany montaż?
Czym grozi? Strasznymi rzeczami (ból brzucha w najlepszym razie); osobiście nie sprawdzałam - zawsze myję.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez KAMIL Pt, 13.06.2008 10:19

marynowany mam na myśli w przyprawach i salsach sic? czy to się nie nazywa marynowanie.
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8716
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez KAMIL Pt, 13.06.2008 10:23

no, ale jak by nie było był pyszny, miękki i pikantny! i o to chyba chodzi w jedzeniu :)
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8716
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez helutkapl Pt, 13.06.2008 10:24

Może raczej marnowanie.. :wink:
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez sonia Pt, 13.06.2008 11:32

hela czepialska.... :wink:
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez helutkapl Pt, 13.06.2008 12:02

hehe :)
no, ale jak by nie było był pyszny, miękki i pikantny! i o to chyba chodzi w jedzeniu :)


Dawno, dawno temu, za siedmioma górami, za siedmioma lasami, za siedmioma morzami, powracał władca z wojny, z garstką wiernych żołnierzy.
Wielka armia pokonana. W pył rozbita. Szczęście, że choć tylu ocalało, azali wojownikom teraz bliżsi, czy może szczurom?
Jadą konno starym borem, nieskończenie umęczeni. Bezlitosny głód zdaje się wypalać dziury w ich brzuchach, jak żar na pustyni smaży i w proch obraca nędzne ździebełka traw, które nieświadomie, albo raczej z głupoty ośmieliły się zapuścić w piachu przeklętym korzenie.
Końca drogi nie widać...
Sosny, sosny, sosny.. Sosenki prześliczne... dla oka spragnionego piękna! Ich zapach... jakże kojący być mógłby w spacerowym, poobiednim kroku! Można by je podziwiać: wąchać i gadać, o nich i do nich, i patrzeć, patrzeć, patrzeć...
Koń króla przewraca się pierwszy. Dyszy jeszcze, i sapie, i chrypi. Cierpienie odmalowało na poczciwym pysku straszliwy grymas. A może to śmierć ma aż tak okrutny pędzel?
- Boże mój! Pomóż nam! Dobijcie go... Sam miecza na przyjaciela wiernego podnieść bym nie zdołał... Dobijcie! Dobijcie...


No i tak dalej, i tak dalej, aż wreszcie baśń nasza kończy się tak...

Fames est optimus coquus.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Re: Hiszpanski kurczak a´la polacca

Postprzez qmata N, 07.06.2015 17:00

Przy takich proporcjach z pewnością musi być smaczne:)
qmata
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 24.05.2015 14:14

Re: Hiszpanski kurczak a´la polacca

Postprzez tytan33 Pn, 08.06.2015 10:37

Ja takiego kurczaka jeszcze nie próbowałem. Bardzo lubię pikantne jedzenie.
tytan33
 
Posty: 3
Dołączył(a): Pn, 08.06.2015 09:33


Powrót do Przepisy kulinarne



cron