BÓB

Smacznie

BÓB

Postprzez helutkapl Cz, 26.06.2008 12:32

Mam 1/2 kg bobu.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez elzzyw Cz, 26.06.2008 13:06

wrzucić do gotującej się osolonej wody, dodać łodygi kopru
gotować aż zmięknie
odcedzić, wyrzucić łodygi
wyrzucić na miskę polać roztopionym masełkiem, posypać posiekanym koperkiem ( jak ktoś lubi wcisnąć czosnek)
wymieszać najlepiej przez potrząsanie
jeść na ciepło i palce oblizywać
Avatar użytkownika
elzzyw
 
Posty: 364
Dołączył(a): Pt, 31.08.2007 19:25
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez helutkapl Cz, 26.06.2008 13:19

Dziękuję pięknie. Aż takie pyszne? :D Zaraz się za niego zabieram w takim razie. Nie sądziłam nawet, że mam w lodówce aż taki rarytas. Wspaniale. Życie jest pełne niespodzianek.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez sonia Cz, 26.06.2008 13:33

ugotowac...zmiksowac z czosnkiem i bazylia...pasta chlebek
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez helutkapl Cz, 26.06.2008 15:53

Bob jest już ugotowany i przyznam, że z trudem się powstrzymałam, żeby nie zjeść całego, bo jest przepyszny, ale coś tam z nim chciałam trochę poszaleć jeszcze.
W nieco uszczuplonej ilości (naprawdę, pychota!) stanowić będzie bowiem farsz do kabaczków (albo cukini, nie jestem pewna w sumie co to jest). Usmażyłam kiełbaskę, cebulę, paprykę, pomidory i ten pyszny :P bób, i jeszcze winem to zalałam na koniec, i to będzie właśnie farsz do kabaczków, które nafaszerowane do piekarnika pójdą za jakieś pół godziny.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez johenna Cz, 26.06.2008 20:13

ja robię z niego sałatkę
dodaję surowego ogórka kroję go w kostkę i dodaje serek wiejski granulowany troszke soli i gotowe pychotka :D
Avatar użytkownika
johenna
 
Posty: 560
Dołączył(a): Pn, 14.01.2008 20:08
Lokalizacja: z Alei Róż

Postprzez kati13 So, 28.06.2008 13:42

Ja jeszcze bobu chyba nie jadłam. powiem mamie morze ugotuje cos z tąd. Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
kati13
 
Posty: 105
Dołączył(a): So, 28.06.2008 13:19

Postprzez QUEEN OF ENGLAND Wt, 15.07.2008 19:27

po bobie sie pierdzi
Na skąpym dworze komikiem jest sama królowa.
Avatar użytkownika
QUEEN OF ENGLAND
 
Posty: 466
Dołączył(a): Wt, 15.07.2008 15:50
Lokalizacja: Fuckingham Palace

Postprzez kibic Wt, 15.07.2008 20:07

wiedzialem ze to napiszesz Queen'ie!
Avatar użytkownika
kibic
 
Posty: 14495
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 16:28

Postprzez Nostalgija Wt, 15.07.2008 20:08

No czasami ale co w związku z tym?

Ja najbardziej lubię bób w wersji Żywej tylko ja nie daję kopru.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez helutkapl Śr, 16.07.2008 11:50

Niedojrzały bób, a o takim akurat była mowa, nie jest ciężkostrawny.
Jeśli zaś chodzi o nasiona strączkowe w ogóle, to można się do nich przyzwyczaić, a warto bo są bardzo zdrowe. I szybko żołądek przestaje reagować w ten przykry sposób; no ale rzeczywiście nie wiem, czy królewski też. Pozdr.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez fiki_miki Śr, 16.07.2008 13:54

przyznam szczerze, że jako królowa to "puszczałabym wiatry" a nie pierdziała, ale cóż degeneracja błękitnej krwi....
Avatar użytkownika
fiki_miki
 
Posty: 2706
Dołączył(a): Cz, 19.06.2008 19:29
Lokalizacja: z dżungli

Postprzez sonia Śr, 16.07.2008 14:20

przeciez Krolowa nie pisała ze to Ona ....to na p..! :P
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez fiki_miki Śr, 16.07.2008 14:26

ale królowe sie tak nie wyrażają publicznie, a to jest niewątpliwie publiczne miejsce
ja po strączkowych "puszczam wiatry" choć tylko @ z dżungli jestem
Avatar użytkownika
fiki_miki
 
Posty: 2706
Dołączył(a): Cz, 19.06.2008 19:29
Lokalizacja: z dżungli

Postprzez sonia Śr, 16.07.2008 18:33

fiki z taka twarza porcelanowej laleczki nie jestes z dzungli....o nie :!: :P
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez sonia Śr, 16.07.2008 18:35

a Krolowe sie wyrazaja ..uwierz! ...


nasza tez :P
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez JagodaP Cz, 17.07.2008 20:07

nigdy nie jadłam bobu :( - warto chyba spróbować, niektóre przepisy bardzo zachęcajace .... chociaż królowa troszkę mnie zraziła :lol: :lol: :lol: :lol:
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Postprzez Nostalgija N, 20.07.2008 23:30

Nie jadłaś? Natychmiast zjedz. Bo potem będziesz żałowac.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez kibic Pt, 25.07.2008 09:14

bo bobie atmosfera pachnie inaczej................
Avatar użytkownika
kibic
 
Posty: 14495
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 16:28

Postprzez paulka162 Wt, 29.07.2008 22:43

czekajcie! Najpierw obieracie z brązowej skórki i potem gotujecie czy najpierw gotujecie, obierace i dopiero robicie sałatki lub polewacie masełkiem? Czy w ogóle się tą skórką nie przejmujecie?
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron