przez Janka2 Pn, 21.07.2008 23:22
Myślę, że bez "natrzyj gęś" sie nie obejdzie, ale masz ułatwione zadanie, bo kawałki łatwiej! Ja proponuję dzień wcześniej posolić, popieprzyć i dość obficie natrzeć majerankiem. Przed pieczeniem posmarować roztopionym masłem a piec w blaszce z kratką, wtedy na dno nalać wody. W trakcie pieczenia często polewać sosikiem i obracać. Temperatura nie za wysoka - najpierw 180 a potem 150 -160 st.C
Można też obsmażyć, podlać rosołkiem lub winem i dusić a jak będzie miękka to doprawić sos śmietaną. Pod koniec duszenia można dodać ćwiartki kwaśnych jabłek a sos tylko odparować. Można na ostatnie 40 min dodać ziemniaki pokrojone w grube ósemki, żeby w tym tłuszczyku sie upiekły...
Nie wiem jakie duże masz te kawałki, więc nie potrafię Ci powiedzieć, jak długo piec (trzeba sprawdzać), ale radzę wcześniej wstawić, bo to trochę trwa.
Pozdrawiam i życzę powodzenia, napisz jak sie udało.