może kurczak w miodzie?

Smacznie

może kurczak w miodzie?

Postprzez szamot So, 13.09.2008 19:00

trochę z tym roboty...ale potem...hm

składniki:
1.ptak
2. czosnek - dużo i tyle ile kto lubi
3. miód - najlepiej lipowy
4. sos sojowy
5. dla leniwych ketchup - dla mniej leniwym przecier pomidorowy z przyprawami na ostro
6. szklanka bulionu
7. wiadomo olej

ptaka osolić i natrzeć czosnkiem - zostawić - niech sobie tak poleży ze 2 godziny

po 2 godzinach rozgrzać olej w gęsiarce i dać tam ptaka - niech się piecze...tak jakby miał być pieczony "normalnie"

w rondelku na małym ogniu grzejemy bulion - jakieś - nieco więcej niż pół litra - dodajemy tam - czosnek - pokrojony na miazgę - dla leniwych - można go wycisnąć w wyciskarce - jakieś dwa - trzy ząbki...chwilę grzeje się on w bulionie, następnie dajemy dwie łychy miodu - miąchamy...dajemy trzy łyżki sosu sojowego...dodajemy albo ketchup pikantny - albo to co zrobiliśmy z przecieru pomidorowego i na maleńkim ogniu pod przykryciem sobie to grzejemy aż do nabrania nieco gęstości

upieczonego kuraka zalewamy tym co nam wyszło w rondelku i na maleńkim ogniu zapiekamy - pod przykryciem....

i to tyle chyba...a najlepsze jest na drugi dzień - smacznego
szamot
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz, 06.03.2008 10:28

Postprzez Ina N, 14.09.2008 22:44

Można spróbować , czemu nie;) "Rozgrzać olej w gęsiarce" tzn. w czym? :)
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez szamot Pn, 15.09.2008 20:14

Ina napisał(a):Można spróbować , czemu nie;) "Rozgrzać olej w gęsiarce" tzn. w czym? :)


gęsiarka - kiedyś w tym się piekło mięsa...a chodzi o naczynie nie żaroodporne - o! gęsiarka jest metalowa - o kształcie owalnym i ma przykrywkę, poza tym ma dwa ucha - żeby się nie poparzyć - a wygląda tak:

http://tomgast.pl/images_produkty/minia ... siarka.jpg

mówią na to również - brytfanna

smacznego
szamot
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz, 06.03.2008 10:28

Postprzez Ina Pn, 15.09.2008 20:27

Bardzo ładnie wygląda i mam podobną tylko okrągłą i gęsiarka brzmi o wiele lepiej niż niemiecka brytfana, pozdrawiam:)
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez sonia Pn, 15.09.2008 20:32

gesiarka brzmi masakrycznie .... jakby baba jaga wkładała mała pasterke do pieca.... :roll:
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Ina Pn, 15.09.2008 20:38

A brytfana? Jakby do pieca wkładali fana brytana ;))
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez sonia Pn, 15.09.2008 20:40

fan brytana?? ..to jakis sadysta chyba ...a niech sie smazy :P
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Ina Pn, 15.09.2008 20:44

:)))), :)))), :))))
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Re: może kurczak w miodzie?

Postprzez sargall Wt, 21.07.2015 13:10

Wielkie dzieki!!!
sargall
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 19.07.2015 10:48


Powrót do Przepisy kulinarne



cron