p i g w a

Smacznie

p i g w a

Postprzez St.Gazeta N, 14.09.2008 19:02

....a obok tej jarzębinki co to o jej owocki niedawno pytałam rośnie mi piękny krzaczek pigwy i tylko patrzeć jak dojrzeją do zebrania jej owocki śliczne.......tylko.....co z nich zrobić nie mam pojęcia /znów/
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez blond_maleństwo N, 14.09.2008 19:09

no właśnie też się kiedyś zastanawiałam, co się z tymi owocami roobi?? :shock: :shock: pięknie one pachną!!
it wasn't the beginning. it was happiness. it was the moment... right then.
Avatar użytkownika
blond_maleństwo
 
Posty: 1771
Dołączył(a): Pt, 16.06.2006 10:55
Lokalizacja: miasteczko Bełz

Postprzez interlanka N, 14.09.2008 21:14

dzem albo nalewke :)
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez Ina N, 14.09.2008 22:49

Ja zrobiłam sok. Pokroiłam w kawałki, pestki wyrzuciłam, przepuściłam przez sokownik, do soku dodałam cukier, zagotowałam, przelałam do słoiczków, zawekowałam,koniec.
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez St.Gazeta N, 14.09.2008 23:22

dzieki, INO :)
...a cukru to ile ? ...a owocki trzeba obrać ?

INTERLANKO, a wrzucisz jakis sprawdzony przepisik ? :)
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez blond_maleństwo Pn, 15.09.2008 14:13

właśnie :))

Ina, a soczek dobry??
it wasn't the beginning. it was happiness. it was the moment... right then.
Avatar użytkownika
blond_maleństwo
 
Posty: 1771
Dołączył(a): Pt, 16.06.2006 10:55
Lokalizacja: miasteczko Bełz

Postprzez interlanka Pn, 15.09.2008 15:24

Musze sie przyznac, ze nigdy nic z pigwa nie robilam :) Mama robila nalewke wg przepisu podanego nizej.

Niektorzy namietnie pija sok z pigwy z herbata - zamiast cytryny.

NALEWKA :)
skladniki:
1 kg obranych z gniazd nasinnych owoców pigwy
1 litr wódki
1 szklanka cukru
2/3 szklanki miodu lipowego
pół łyżeczki suszonego korzenia arcydzięgielu
sok i skórka z połowy pomarańczy
50 ml ciemnego rumu

przyrzadzanie:
Dokładnie umyte, pozbawione pestek owoce pokroić na ósemki. Zalać litrem wódki, szczelnie zamknąć i odstawić na półtora miesiąca w słoneczne miejsce. Następnie płyn zlać do butelki, a owoce zasypać cukrem na 10 dni. Codziennie potrząsać słojem, aby rozpuścił się cukier. Uzyskany syrop połączyć z nalewką, dodać miód, sok i wyparzoną skórkę z pomarańczy oraz rum. Odstawić ponownie na dwa tygodnie, po czym przefiltrować, rozlać do butelek i pozostawić na kolejne trzy miesiące, aby dojrzała.

DZEM
Składniki:
1 kg oczyszczonej pigwy
80 dkg cukru

Sposób przyrządzenia:
Owoce na około 30 minut zalać lodowato zimną wodą. Tak przygotowane owoce obrać ze skóry, rozkroić, usunąć gniazda nasienne, rozdrobnić. Do szerokiego, grubościennego rondla przełożyć rozdrobnione owoce, podlać odrobiną wody, szybko doprowadzić do wrzenia, gotować do momentu aż kawałki owoców się rozgotują. Masę dokładnie rozetrzeć używając łyżki cedzakowej, dodając partiami cukier, aż masa zacznie wyraźnie gęstnieć. Wrzącą masę nakładamy do sterylnie czystych słoików, szczelnie zamykamy, odwracamy do góry dnem, nakrywamy ściereczką i pozwalamy aby ostygły.


Tutaj forum:

http://f.kuchnia.o2.pl/temat.php?id_p=234
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez Ina Pn, 15.09.2008 18:57

Ja nie obieram owocków, tylko wyrzucam gniazda nasienne, a cukru daję mniej wiecej kilogram na kilogram. Później w słoiczku robi się galaretka, którą dodaję do herbaty zamiast cytryny. Stawiam tez gałązkę pigwy do suchego bukietu, a gdy się zestarzeje i zbrzydnie, wyrzucam, no trudno:)
Wczoraj robiłam żurawiny i bardzo je polecam wszystkim. Na zapalenie pęcherza moczowego, że się tak wyrażę, niezastapione. Pijecie przez cały dzień i oooo, już po kłopocie:). a ile witamin...
Pozdrawiam
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Ina Pn, 15.09.2008 19:13

Robiłam żurawiny... no tak, ale jak? Najprostrze co może być! Płuczę owoce, osuszam na ręczniku. Teraz tak :do miksera szklanka owoców, szklanka cukru, zmielić i do słoika i tak aż do wyczerpania( składników, nie siebie) szklanka owoców, szklanka cukru, szklanka owoców, szklanka cukru, koniec. Zakręcić słoiki i do piwnicy. Żadnego gotowania, a więc żywe witaminy, kopalnia witamin. Na żurawiny w słoiczku kładę dla pewności umoczony w spirytusie krążek pergaminu, może być papier sniadaniowy, to wszystko. Naprawdę warto zrobić sobie kilka słoiczków.
Teraz idę na "Związek otwarty". Jest tam dużo, bardzo dużo koloru żurawinowego, a jaki smak:). Już za 12 minut prawdziwa uczta z Krystyna Jandą i Markiem Kondratem.
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Ina Pn, 15.09.2008 20:21

"...Ja się chyba otruję gazem..." , oczywiście najprostszy, najprostszy, najprostszy...
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez St.Gazeta Wt, 16.09.2008 21:21

".....wiem! ....burdel otworzę!!" :D :D :D ......też oglądałam :D :D
aryciężki temat w arcylekkim wydaniu i arcywykonaniu, ....się Kondrat sam został, chłopina :wink:


.....bardzo dziękuję za przepisiki ! w sobotę zbiorę jabłuszka pigwy a w niedzielę będę usiłowała / :oops: / usmażyć ten dżemik i nastawię naleweczkę /nie mam rumu - a właściwie to który to jest ten ciemny rum ? /

.....Ino, uwielbiam żurawiny, niestety ostatnimi laty rzadko można je kupić....wyginęły czy co . Twój sposób wygląda na kapitalny, po zdobyciu żurawin nie omieszkam wykorzystać :)

dzięki!
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez fiki_miki Wt, 16.09.2008 21:53

ciemny rum to najlepszy, najdłużej leżakujący i najdroższy.....
Avatar użytkownika
fiki_miki
 
Posty: 2706
Dołączył(a): Cz, 19.06.2008 19:29
Lokalizacja: z dżungli

Postprzez St.Gazeta Wt, 16.09.2008 22:09

....aha.... :lol:

na szczęście Interlanka podrzuciła też linka do szerszej dyskusji o przewadze pigwóweczki nad czymkolwiek innym więc.... coś tam wyszukam bez konieczności dorumowywania tak kosztownego :wink:
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez interlanka N, 21.09.2008 21:03

Wlasnie jestem po maminej nalewce :) i szczerze polecam! Szczegolnie na jesienne przeziebienia... idealna!
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez St.Gazeta N, 21.09.2008 23:29

INTERLANKO...Tobie to się życie ułożyło...mamina nalewka...ech... :roll: ... :lol:

dżem zrobiłam, wygląda jak smakuje i odwotnie czyli ..b o s k o :D

nalewka stoi na parapecie /cholera nie ma słońca, no to się uda ?/, do degustacji za ... :cry: :cry: :cry: 5 miesięcy :evil:
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Re: p i g w a

Postprzez Lluend54 Cz, 14.11.2019 22:21

Lluend54
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 14.11.2019 21:31


Powrót do Przepisy kulinarne