...Siódmy bochenek chleba...

Smacznie

Postprzez sonia So, 20.09.2008 17:17

zjadliwy?
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 17:17

jeszcze nie wiem, bo gorący
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Ina So, 20.09.2008 17:19

Z czym będziesz jadła?
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 17:21

jeśli zjadliwy to nawet bez niczego :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Ina So, 20.09.2008 17:25

A domownicy, co na to? Już ostrzą zęby?
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 17:30

domowników na chwilę obecną nie posiadam

no, nie jest to ósmy cud świata, ale całkiem dobry :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez jolka So, 20.09.2008 17:37

a tak dla scisłości, semolina to maka z pszenicy durum, swietna do makaronu, Jest bardzo grubo mielona, ale to nie jest kasza manna,
Makaron z tej pszenicy ma indeks glikemiczny 50, więc w diecie montiniaków, mozna go jeść z sosem warzywnym, bo nie tuczy
jolka
 
Posty: 48
Dołączył(a): N, 06.01.2008 21:54

Postprzez Nostalgija So, 20.09.2008 17:54

Stara Gazeta napisał(a):
Nostalgija napisał(a):ja zawsze piekę chleb z babcią. w piecu. wielkie bochny. dwa razy w roku na świeta. cały rok tęsknie ża zapachem tego chleba i za jego smakiem
no dopieeeero narobilas apetytu !!
pozdrowiena dla Babci :)


przekażę a na chleb zapraszam w grudniu. I na pieczenie i na jedzenie. A babcie mam fantastyczną
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez siedem So, 20.09.2008 21:06

Kinia BRAVO

Ina, bierz sie do roboty! To wcale nie jest trudne. Nie bedziesz musiala sie mocic i pocic :wink: "Moj" przepis jest naprawde prosty. Chleb robi sie sam.... Moze ta pani zna bardziej skomplikowany przepis i to ja przeraza Wg tego tutaj kazdy moglby robic swoj wlasny chleb i niepotrzebne bylyby piekarnie :wink:

Jolka, to prawda. Taka najprawdziwsza semolina jest wlasnie taka jak napisalas, ale kasza manna tez jest nazywana semolina i tak sie ja tlumaczy na angielski.
Avatar użytkownika
siedem
 
Posty: 3210
Dołączył(a): Pn, 22.05.2006 16:47

Postprzez Ina So, 20.09.2008 22:51

Wzięłabym się
do roboty
lecz talentu
ani joty.
Żebyż chociaż
okruszynę
jakeś ździebko
odrobinę
mieć zdolności
tych co trzeba,
aby upiec
bochen chleba.
Wszystko
Siedem zagarnęła,
jeszcze ptaszki,
mgiełki, skrzynki,
nie zostało nic
dla Inki ;-))
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 22:53

:lol:

ale ja bym tak łatwo nie rezygnowała, też talentu nie mam, a coś tam jednak wyszło ;)
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Ina So, 20.09.2008 23:05

Kinia, jeżeli upiekłaś taki zgrabny chlebek, to masz wielki talent, bez urazy:), a ja kiedyś się zawezmę jak sama zostanę w domu, aby w razie czego pozacierać ślady:))
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Stara Gazeta So, 20.09.2008 23:10

Ina napisał(a):Wzięłabym się
do roboty
lecz talentu
ani joty.
Żebyż chociaż
okruszynę
jakeś ździebko
odrobinę
mieć zdolności
tych co trzeba,
aby upiec
bochen chleba.
Wszystko
Siedem zagarnęła,
jeszcze ptaszki,
mgiełki, skrzynki,
nie zostało nic
dla Inki ;-))

W O W ..... :D
Avatar użytkownika
Stara Gazeta
 
Posty: 140
Dołączył(a): N, 01.06.2008 12:45

Postprzez kinia0406 So, 20.09.2008 23:20

Ina napisał(a):Kinia, jeżeli upiekłaś taki zgrabny chlebek, to masz wielki talent, bez urazy:)

hiiii, no za takie słowa to na pewno się nie pogniewam ;)
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez KAMIL N, 21.09.2008 01:26

czas...rozpalic piec
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8717
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez siedem N, 21.09.2008 15:25

Ina napisał(a):...
Wszystko
Siedem zagarnęła
...


Mam nadzieje, ze plec zmienilas mi tylko na potrzeby tworczosci? :D

Ps, Jestem oczarowqany tym wierszem :wink:
Avatar użytkownika
siedem
 
Posty: 3210
Dołączył(a): Pn, 22.05.2006 16:47

Postprzez tessa N, 21.09.2008 15:29

A czy w srodku tez jest taki ladny jak z wierzchu, czyli nie ma grudy? Bardzo kuszaco wyglada, tylko ta kaszka manna troche niepokoi, ale skoro mowicie, ze lepiej dac, to sprobuje. I pestki slonecznika dorzuce, wtedy jest zawsze smaczny jak sie na nie trafi w ciescie. Nie wiem czy przegapilam, czy co, ale do ilu stopni C nagrzac piekarnik (elektryczny)?
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Postprzez tessa N, 21.09.2008 15:37

Wybaczcie, gapa ze mnie. Jest napisane jak byk: 250°C! Czyli to nie jest taka zwykla kaszka manna jaka gotuje sie na mleku dla dzieci? I gdzie ja ja kupie, skoro nawet nie wiem, jak to sie nazywa po francusku? Moze ktos cos na ten temat wie? Bardzo prosze wiec, oswiecic ignorantke!
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Postprzez Ina N, 21.09.2008 16:20

Pozdrawiam, siedem, sześć, pięć, cztery, trzy... :))
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez JagodaP N, 21.09.2008 17:20

Kinia - Brawo - Twój chlebek wygląda smakowicie !!!

tessa wiadomość dla Ciebie : Kasza manna po francusku nazywa się la semoule de ble /oczywiście z akcentem nad e ale moja klawiatura nie ma takiej możliwości / :(

to tak po "naszemu" , jak napisał siedem, semolina .


Zycze Ci udanych zakupów i fajnego wypieku :lol: :lol:

Smacznego !!
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron