KUCHNIA STUDENCKA

Smacznie

KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez KAMIL Śr, 01.10.2008 19:15

Uwaga. Posiadam plyte grzewcza z czterema kolkami szybkonagrzewajaca sie, jeden garnek, jedna patelnie, kuchenke mikrofalowa oraz spora lodowke. 100 metrow od domu supermarket CABRABO a 50 chinczyk z asortymentem prosto z Chin
czekam na propozycje szybkich i zdrowych dan dla podniesienia mojej wagi, ktora dwukrotnie przekracza bagaz w RYANAIR + bagaz podreczny :)
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez interlanka Śr, 01.10.2008 20:25

NALESNIKI :D

1 szklanka mleka
0.5 szklanki wody
1 szklanka maki
3 jajka
szczypta soli
lyzka oleju

-Jajka+maka - zmiksowac na gladka mase.

- Powoli wlewac mleko z woda, tak zeby nie porobily sie grudy, ale jesli nawet powstana.. .to nic nie szkodzi :)

-dodac szczypte soli i lyzke oleju.

Nalezy bardzo dobrze rozgrzac patelnie! Jezeli standardowo nie wychodzi nam pierwszy nalesnik - oznacza to ze nie patelnia byla za slabo rozgrzana.

W zaleznosci od jakosci patelni (najlepiej nowsza, z niezniszczona powloka, wtedy nalesniki beda idealnie odchodzic bez tluszczu)

Wlewamy lyzka do zupy ciasto nalesnikowe, rownomiernie na cala patelnie. Gdy brzegi zaczna odchodzic, nalezy podwazyc drewniana lopatka nalesnik i przewrocic na druga strone.

Z CZYM:

A. Usmazona piers z kurczaka, pieczarki, kukurydza + sos np. slodko kwasny

B. Szynka + ser zolty + keczup + pomidor

C. Usmazone mieso mielone + sos po bolonsku

D. Dzem :)

E. Twarog, cukier, smietana

itp...

Najlepiej podsmazyc

Z tej porcji wyjdzie 2 dniowy obiad, sniadanie, kolacja :)
Ostatnio edytowano Śr, 01.10.2008 20:35 przez interlanka, łącznie edytowano 1 raz
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez interlanka Śr, 01.10.2008 20:33

RYZ Z WARZYWAMI
-----------------------------------------------------------------------------
Ryz - najlepiej paraboild z woreczka, nie robi sie z niego papka :) Gotujemy wg przepisu na opakowaniu.

Warzywa zaleza od gustu i upodoban, mozna dac wszystko :) :
-cukinia
-kukurydza
-pieczarki
-papryka
-cebula
-groszek
Wystarcza 3 skladniki.

1 Piers z kurczaka lub 1/2
Mozna ja wczesniej zalac marynata np. miodem z przyprawa do kurczaka lub gyrosa. Bedzie mial wtedy slogko ostry smak. Wystarcz 5 minut.
--------------------------------------------------------------------------------
WYKONANIE:

Piers kurczaka wrzucic na rozgrzany olej, smazyc az zarumieni sie. Nastepnie wrzucac warzywa od najtwardszych do najmiekszych, czyli cukinia - smazyc az zmieknie. Nastepnie cebula, pieczarki, kukurydza i groszek na koncu. Wszystko doprawiamy sola i pieprzem do smaku.

Ryz wykladamy do miseczki, nakladamy odpowiednia porcje warzyw.

Mozna podawac z sosem, ja polecam czosnkowy:
Male opakowanie smietany 18 lub 22% + 3 zabki rozdrobnionego czosnku+2-3 lyzki majonezu+szczypta soli i pieprzu.
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez KAMIL Śr, 01.10.2008 20:55

dzieki INTER :)
tak jak mi ktos napisze to bede miec wiecej checi by zrobic :P
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez sonia Śr, 01.10.2008 21:00

masz tarlo albo mikser?

placki ziemniaczane z sosem grzybowym lub gulaszowym plus grzybki marynowane
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez KAMIL Śr, 01.10.2008 21:07

grzybkow marynowanych tu nie ma :)
tarke kupie jutro
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez kinia0406 Śr, 01.10.2008 21:10

coś mi mówiło, żeby tu nie zaglądać...

naleśniki z szynką i serem to będzie mój jutrzejszy obiad :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez interlanka Śr, 01.10.2008 21:14

Jeszcze cos szybkiego, czyli OMLET

Na sniadanie, na obiad, jak kto lubi...

1porcja:
2 jajka
lyzka maki
sol

Zoltko doklandnie oddzielamy od bialka. Do bialka dodajemy szczypte soli i ubijamy na sztywno. Nastepnie dodajemy zoltka i delikatnie mieszamy. Pozniej przesiewamy make i laczymy z masa.

Rozgrzewamy patelnie, wylewamy mase, smazymy z obu stron na brazowo.

Farsz- jw w nalesnikach.

Polecam wersje z serkiem wiejskim i dzemem wisniowym :):)
Avatar użytkownika
interlanka
 
Posty: 100
Dołączył(a): N, 27.02.2005 20:19

Postprzez gut Cz, 02.10.2008 15:36

Coś z chińczyka
; )
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Postprzez paulka162 Śr, 08.10.2008 17:05

Właśnie piecze mi się pierś z kurczaka w panierce z miodu i musli. Robię pierwszy raz, więc nie wiem czy wyjdzie dobre, ale za to bardzo szybkie. Pierś natrzeć miodem i musli, włożyć do naczynia żaroodpornego i czekać aż się upiecze. Można polewać miodem w trakcie pieczenia.
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Postprzez gut Śr, 08.10.2008 17:34

Pierś ci się piecze..

rany!
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Postprzez paulka162 Śr, 08.10.2008 18:09

:lol: ale się wyraziłam :oops: a pierś całkiem niezła wyszła :)
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Postprzez KAMIL Cz, 09.10.2008 17:30

UWAGA
Robie placki ziemniaczane.
Skladniki: ziemniaki, jajka, cebula, maka, pieprz, sol i inne przyprawy.
SOS: Pieczeniowy ciemny polski z torebki KNOR lub cukier lub ketchup.
Warunki techniczne: Tarka, patelnia, hohla (jak to sie pisze?)

a tak w ogole przepis znajduje sie w PLACKI ZIEMNIACZANE A´LA ANYA ANYA
Obrazek
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez sonia Cz, 09.10.2008 18:06

ChoChla ... :P

ps a co to za EROSKI w torebce........ :shock: 8)
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez KAMIL Cz, 09.10.2008 18:10

maka. :) (HARINA DE TRIGO)

mam juz przygotowana mase. teraz zabiore sie za sosik by jesc pozniej z cieplymi placuszkami.
ojoj tulam tulam. buziakuje wszystkie gosposie :P
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez kinia0406 Cz, 09.10.2008 18:16

dobry wieczór

idę robić placki :evil:
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez sonia Cz, 09.10.2008 18:16

:shock: piłes zas :?: :twisted:
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez KAMIL Cz, 09.10.2008 18:17

kawe a co?

czesc Kinia. witam w klubie studenckiej kuchnii
Najważniejsze to bujać w obłokach. (ROMAN POLANSKI)
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez paulka162 Cz, 09.10.2008 18:54

a mi się udka pieką :lol: (tak już podążając śladem tej piersi) :lol: :lol:
dziś nie na słodko
ach narobiłes mi chęci na te placki, tylko ja leniwa jestem i kto mi ziemnaiki zetrze?
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Postprzez kinia0406 Cz, 09.10.2008 18:56

no to wsiadaj w 521 i fruuuuuuuuuu do lasu :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron