Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Smacznie

Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez Katherine Pt, 05.12.2008 15:48

Drogie Panie,

Czy któraś z Was zna przepis na dobrą polewę do murzynka?
Wiem, że można kupić gotowe, ale w małej torebce polewy jest jak na lekarstwo. Po prostu za mało.
Pomyślałam, żeby rozpuscić czekoladę. Tylko czekolada jest trochę za słodka i ciasto może być nie do przełknięcia z tą słodycza.

Pozdrawiam - Kasia
Ostatnio edytowano Pt, 12.12.2008 00:08 przez Katherine, łącznie edytowano 1 raz
Katherine
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 25.11.2008 11:58

Re: Polewa do ciasta

Postprzez anya_anya Pt, 05.12.2008 17:01

Moja mama to zawsze odlewala czesc tego zaczynu co to sie na murzynka rozpuszcza - czyli margaryna, cukier, kakao i mleko - zdaje sie...
Pi
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Re: Polewa do ciasta

Postprzez kasja Pt, 05.12.2008 21:14

moja babcia i mama tez tak robily, potem posypywaly wiorkami kokosowymi
a ja to kopiuje

sklepowych polwe czekoladowych nigdy nie probowalam, a co do czekolady to chyba tez musi byc jakas specjalna...
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Polewa do ciasta

Postprzez kmaciej Pt, 05.12.2008 23:28

20 dkg cukru pudru
1/3 szklanki kakao
1 lyzka masla
4 lyzki mleka

Zgrzac mleko z maslem , gdy maslo sie rozpusci dodac wymieszane kakao z cukrem wszystko zagotowac
mieszajac zeby sie nie przypalilo .
kmaciej
 
Posty: 421
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 02:13

Re: Polewa do ciasta

Postprzez WAGA So, 06.12.2008 00:55

Dawno dawno temu, jak nie było jeszcze forum,
KJ podała przepis na makowiec, podyktowany telefonicznie
przez gosposię p. Zosię.
Pycha! I łatwy!
Tam był też przepis na polewę.
Cytuję:
" Polewa to 1 łyzka masła, 4 łyzki cukru, jedna łyżka kakao
i 4 łyżki wody, na patelence rozpuścić
a potem pokruszyć w to gorzką czekoladę i ino, ino rozpuścić,
zamieszać i wierzch smarować"


Jak chcecie, to zeskanuję jutro ten przepis na makowiec.
A może ma ktoś zapisany w komp. ?
Avatar użytkownika
WAGA
 
Posty: 629
Dołączył(a): Śr, 31.10.2007 10:13

Re: Polewa do ciasta

Postprzez Katherine So, 06.12.2008 07:21

Dziewczyny dziękuję!
Wiem, że można odlać odrobinę z ciasta. Tylko pomyślałam sobie, że wtedy będę mieć mniej ciasta:).
A i tak z przepisu wychodzą mi dwie małe blaszki.

Wypróbuję któryś z podanych przepisów. Zauważyłam, że niektórzy dają zamiast wody mleko. Mleko chyba trochę łagodzi goryczkę z czekolady lub kakao...

Dziękuję raz jeszcze! Pa - Kasia
Katherine
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 25.11.2008 11:58

Re: Polewa do ciasta

Postprzez Nostalgija Wt, 09.12.2008 01:06

Moja babcia daje mleko
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Polewa do ciasta

Postprzez Katherine Wt, 09.12.2008 11:25

Ja też mam ochotę dodać mleko.

Może wypróbuję tę polewę od makowca. Piec będę dzień przed wigilią.
Tylko cholera nie chcę zepsuć ciasta polewą i dlatego się Was pytałam.
Bez polewy murzynek jest taki "łysy" i suchy.
Jakoś sobie poradzę. Chyba;-).
Pozdrowienia - Kasia
Katherine
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 25.11.2008 11:58

Re: Polewa do ciasta

Postprzez JagodaP Śr, 10.12.2008 21:36

Widzę, że już gorączka przedświąteczna się zaczyna i szykujecie się do pieczenia,
więc podam przepis, o którym wspomina Waga, a który kiedyś Pani Krystyna umieściła
w swoim dzienniku .
Skopiowałam go sobie i już wg tego przepisu robiłam sama.
Bardzo wszystkim smakował więc polecam bo sprawdzony.
Tutaj należy się pochwała dla Pani Zosi bo to wg Jej przepisu.

Makowiec p.Zosi.

Kupujecie więc w sklepie, kilową puszę maku, już przygotowanego do ciast i wszelkiego tego rodzju poczynań kulinarnych, "dorabiacie" ten mak, jak powiedziała Zosia bakaliami - migdałami, rodzynkami, czym kto chce, Zosia wbija w niego jeszcze dwa całe jajka dodaje miodu i wlewa jeszcze łyżkę spirytusu, co by nie był za słodki, a bez spirytusu ciasto się nie obywa, jak dodaje. Na samo ciasto bierzecie 25 dkg mąki szymanowskiej, albo takiej jaką jest dostępna w waszym sklepie, Zosia bierze szymanowską, 4 jajka, 25 dkg masła, 25 dkg cukru, łyżeczkę proszku do pieczenia i może być kilka kropli olejku a to migdałowego a to innego smaku, bo jak mówi Zosia - nie każdy smak migdałowy lubi, można sobie wkropić też rumowego. Teraz masło i zóltka trza utrzeć z cukrem, pianę z białek ubić na sztywno osobno, dodać mąkę, i proszek do pieczenia, olejek i lekko łyżką wszystko wymieszać razem. Położyć to ciasto na brytwanki dwie małe, masłem posmarowane, a potem na wierzch wzdłuż całej brytfanki łyżką pokłaść mak. On się tak zapadnie, troszkę, to wtedy ciasto lekko na brzegach na ten mak naciągnąć, a jak się komu nie chce to i nie musi. Wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i piec godzinke. Jak się wyjmie to można zrobić polewę i posmarować ale się nie musi, zdaniem Zosi. Polewa to 1 łyżka masła, 4 łyżki cukru, jedna łyżka kako i 4 łyżki wody, na patelence rozpuścić a potem pokruszyć w to gorzką czekoladę i ino, ino rozpuścić, zamieszać i wierzch smarować. Koniec, twierdzi Zosia, a więcej gadania niż roboty! I smacznego.


Pozdrawiam i udanych wypieków życzę.
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Polewa do ciasta

Postprzez Katherine Cz, 11.12.2008 09:41

Jagodo,

A ta polewa od makowca wyszła Ci smaczna??? I ile czekolady tam dodałaś? Chyba nie tabliczkę.
Ja raz przedobrzyłam z kakao do murzynka. Dałam trzy przepisowe łyżki, ale czubate i murzynek był baaardzo intensywny w smaku. Tak więc wolę wiedzieć ile czekolady. Miałabym ochotę dodać czekoladę mleczną, bo ma ładniejszy kolor, ale całość może wyjść za słodka, więc pewnie lepiej trzymać się gorzkiej.

Ja już mam orzechy posiekane, które czekają by oprószyć nimi ciasto.

K.
Katherine
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 25.11.2008 11:58

Re: Polewa do ciasta

Postprzez JagodaP Cz, 11.12.2008 23:38

Katherine,

do polewy daję całą czekoladę /ja biorę taką zwykłą gorzką Wedel albo Wawel /.
Wg mnie jest ona smaczna i warta polecenia.

P.S.
Sugeruję do nazwy Twojego postu dodać coś co by zachęcało do umieszczania
tutaj też przepisów na ciasta. Jakieś wypróbowane i nieskomplikowane przepisy ,
z których inni mogliby skorzystać.

Pozdrawiam i życzę udanych wypieków
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez Katherine Pt, 12.12.2008 00:11

Znalazłam jeszcze taki przepis w necie. Cytuję:

" Składniki:
1/3 kostki masła (ok. 7 dag)
1/2 szklanki cukru
1 łyżka kakao z czubkiem
2 łyżki wody
Składniki polewy rozpuścić na małym ogniu i pogotować chwilę aż pokażą się bąbelki. Zdjąć z ognia i schłodzić.
Polewa nadaje się praktycznie do większości ciast, a szczególnie babek".

Dobranoc - Kasia
Katherine
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 25.11.2008 11:58

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez Nostalgija Pt, 12.12.2008 01:44

szybki sernik

herbatniki (250g)
masło (150g)
500g sera
cukier puder
wanilia (w proszku, w formie olejku)
sok z połówki cytryny
śmietana (do ubijania)
rodzynki
fistaszki
czekolada

herbatniki zmiksować z masłem wyłożyć na tortownicę, rodzynki namoczyć fistaszki potłuc ale niezbyt drobno. Ser wymieszać z cukrem pudrem wanilią i sokiem z cytryny dodać ubitą śmietanę, rodzynki i orzeszki. Wymieszać położyć na masę z herbatników. Całość wsadzić do lodówki żeby stężało. Na wierzch posypać wiórkami czekoladowymi
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez Katherine Pt, 12.12.2008 08:34

A jaki ser dajesz N.?
Taki specjalny twaróg do serników sprzedawany w sklepach?
Katherine
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 25.11.2008 11:58

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez Nostalgija Pt, 12.12.2008 13:42

Tak zwykły biały najczęściej półtłusty lub tłusty. Te "specjalne" nie są takie dobre.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez Katherine N, 14.12.2008 12:59

Chciałabym jeszcze przepis na pierniczki. Na małą ilość.
Kiedyś miałam przepis z netu, ale to była katastrofa.
Ciasto nie chcialo się odlepić od rąk. W cieście było wszystko: ja, plytki, podłoga.
Jak zrobić pierniczki?

Pozdrawiam - Kasia
Katherine
 
Posty: 16
Dołączył(a): Wt, 25.11.2008 11:58

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez Galantynka N, 14.12.2008 14:13

Katherine napisał(a):Chciałabym jeszcze przepis na pierniczki. Na małą ilość.
Kiedyś miałam przepis z netu, ale to była katastrofa.
Ciasto nie chcialo się odlepić od rąk. W cieście było wszystko: ja, plytki, podłoga.
Jak zrobić pierniczki?

Pozdrawiam - Kasia


Miałam dokładnie tak samo!!!!!!!!jak by o mnie!!!!
Galantynka
 
Posty: 150
Dołączył(a): Śr, 29.10.2008 20:07

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez kasia.sliwa N, 21.12.2008 09:38

Mam pytanie dotyczące szybkiego sernika.
Jakie będą proporcje, konkretnie chodzi mi o śmietanę,ile dodać?

Pozdrawiam
Kasia
kasia.sliwa
 
Posty: 6
Dołączył(a): Pn, 15.12.2008 12:59

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez Nostalgija So, 27.12.2008 21:43

Ja daję taki mały kubek 100/150ml To sama wyczujesz, bo ser nie może być ani za rzadki ani za gęsty (choć lpeije gęsty)
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Ciasta, ciasteczka i łatwe baby;-) z polewą lub bez

Postprzez tessa So, 27.12.2008 23:28

A jaki to jest szybki sernik? Podajcie przepis jak nieskomplikowany.
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne



cron