Jak bliny?

Smacznie

Jak bliny?

Postprzez Krystyna Janda N, 14.12.2008 11:15

Czy ktoś wie jak się robi te bliny ? Jadłam ciepłe bliny z płatkami łososia i białym serkiem chrzanowym , danie pyszne, proste, przystankowe, można powiedzieć wigilijne nawet, ale te placki to nam wychodzą jakieś inne . A przepis z książek na bliny się nie sprawdza.
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Re: Jak bliny?

Postprzez JagodaP N, 14.12.2008 23:18

Witam Pani Krystyno,
moi rodzice pochodzą z Wileńszczyzny więc bliny w naszym domu były daniem
dość częstym. Nie były one u nas w tak wykwintnym wydaniu, jak to teraz jada się
w restauracjach np z kawiorem, czy też, jak Pani podała z łososiem. Było to raczej
takie danie pospolite jedzone z tzw. pamoczką. Są 3 rodzaje blinów: pszenne, ziemniaczane
i gryczane. Pani na pewno jadła te pszenne. Podam swój przepis jesli dobrze pamietam,
bo robię je bardzo rzadko bo mój mąż miał inne wzorce żywieniowe i nie lubi wileńskiej kuchni.
Pani wpis wywołał we mnie wspomnienia mojego rodzinnego domu i mojej Mamy,
która niestety już nie żyje od 27 lat i nie mogę do Niej pojechać na wileńskie specjały.
Bliny to są takie niewielkie drożdżowe naleśniki o średnicy ok. 10-12 cm.

Bliny pszenne

Do szklanki mleka podgrzanego do temp. pokojowej dodać 4 dkg drożdży, 1 łyżeczkę cukru,
szczyptę soli, dobrze wymieszać i odstawić do momentu aż zaczną się "pienić"
Do miski wsypać 3/4 szkl. mąki, wlać mleko z drożdżami, wymieszać i przykryć lnianą
ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce na ok.1,5 godz.
3 żółtka wymieszać z 2 łyżkami oleju i 1/2 szkl. mleka.
Wszystko wlać do wyrośnietego ciasta i dodać tyle mąki żeby ciasto miało konsystencję
gęstej śmietany. Ubić pianę z białek i wymieszać z ciastem. Odstawic na ok. 15 min.
Małą patelnię mocno nagrzać, posmarować tłuszczem i smażyć bliny tak jak naleśniki.
Bliny powinny być cienkie i dość suche /nie natłuszczone za bardzo/

Nie wiem czy ten mój przepis będzie oddawał smak tych jedzonych przez Panią bo jest
wiele smaków blinów i jest to zależne od regionu Wileńszczyzny z którego pochodzą.


Podam jeszcze przepis na najzwyklejszą pamoczkę, taką pospolitą, bo jest
jej wiele odmian. Jest ona raczej potrawą wiejską niż miejską, no i jest bardzo
kaloryczna więc bliny z nią zjedzone syciły na wiele godzin. Ja mieszkałam w mieście
ale lubiłam to coś podobnego do sosu, chociaż sosem nie jest, no i kiedyś nie musiałam
liczyć kalorii i cholesterolu :D .

Pamoczka śmietanowa

Słoninkę lub boczek pokroić w drobną kosteczkę włożyc na rozgrzana patelnię i chwilę
smażyć na silnym ogniu. Dodać cebulę pokrojoną w plasterki i dalej smazyć, aż zrobią się
brązowe skwarki. Na silnie rozgrzany tłuszcz wlać kwaśną śmietanę, wymieszać
i jeszcze chwilę smażyć. Doprawić do smaku solą i pieprzem.
Ten sos-pamoczka podawany był do cepelin i blinów.

Pamoczka wzięła się od tego, że brało sie w rękę blina, zwijało się go
i "maczało" w tym sosie, odgryzało się kawałek i znowu do pamaczki ....aż do ostatniego kęsa.

Ale sie rozpisałam i na tym dzisiaj zakończę.
Kolejne przepisy na bliny ziemniaczane czy też gryczane albo cepeliny mogę umieścić
jeśli byłby ktoś zainteresowany.

Pozdrawiam i życzę SMACZNEGO !

Ależ jaką teraz mam ochotę na te potrawy, dawne smaki z dzieciństwa i młodości .
I jeszcze jedna uwaga. Najlepsze są bliny przyrządzone świeżo i jeszcze gorące.
Przy smażeniu większej ilości można je trzymać w ciepłym piekarniku żeby nie wystygły.
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Jak bliny?

Postprzez tessa Pn, 15.12.2008 13:07

Jagodo, poprosimy!
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Re: Jak bliny?

Postprzez Krystyna Janda Pn, 15.12.2008 22:18

Bardzo dziękuję Pani Jagodo Pe, drukuję i idę do mamy...z opisu wygląda skomplikowanie, za skomplikowanie jak na mój umysł kucharski.
Avatar użytkownika
Krystyna Janda
Właściciel
 
Posty: 18996
Dołączył(a): So, 14.02.2004 11:52
Lokalizacja: Milanówek

Re: Jak bliny?

Postprzez JagodaP Wt, 16.12.2008 08:56

Pani Krystyno,
Przepis wygląda skomplikowanie jak się go opisuje, natomiast w praktyce
jest tak , zacytuję tutaj słowa Pani Zosi jak dyktowała Pani swój przepis na makowiec, ... "a więcej gadania niż roboty! "

Pozdrawiam serdecznie i jestem ciekawa jak Paniom wyjdą te bliny.

Jadwiga z Olsztyna

P.S.
tessa, kolejne przepisy podam wkrótce bo to zabiera trochę czasu,
a w tej chwili brakuje mi go niestety.
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Jak bliny?

Postprzez tessa Wt, 16.12.2008 10:31

Czekam wiec cierpliwie, Jadziu, spoko!
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Re: Jak bliny?

Postprzez amc N, 28.12.2008 23:48

Bliny gryczane

300g maki grycznej
300 ml mleka
3 jajka
15 g drozdzy
1 lyzeczka cukru
150 g masla
sól

= 6-8 porcji
Czas przygotowania 2h
Stopien trudnosci ***

1. Drozdze rozcieramy z cieplym mlekiem, cukrem, 100g maki i
2. odstawiamy rozczyn w cieple miejsce, zeby podwoil swoja obietosc.
3. Do wyrosnietego rozczynu dadajemy pozostala make, lyzke rozpuszczonego masla, szczypte soli i zóltka,
4. ucieramy ciasto,
5. przykrywamy je czysta sciereczka
6. i odstawiamy do wyrosniecia na 30 minut.
7. Pozostale maslo podgrzewamy na malym ogniu, usuwamy z powierzchni piane i zdejmujemy sklarowane maslo z ognia.
8. Bialka ubijamy i mieszamy z ciastem.
9. Na malej patelni rozgrzewamy lyzke sklarowanego miasla i wlewamy MOZLWIE NAJCIENSZA warstwe ciasta.
10.Gdy ciasto zarumieni sie od spodu, rozgrzewamy na drugiej patelni lyzeczke masla, przerzucamy blin z patelni na patelnie, odwracajac go przy tym, i dosmazamy druga strone.
11. Smazymy w ten sposób wszystkie bliny.
12. Usmazone bliny wkladamy do cieplego piekarnika i przykrywamy folia, zeby nie wystygly i nie wyschly.
13. Podajemy z maslem, smietana, wedzona ryba lub kawiorem.


Bliny pszenne

300g maki pszennej
300 ml mleka
2 jajka
2 zóltka
15 g drozdzy
1 lyzeczka cukru
150 g masla
sól

= 6-8 porcji
Czas przygotowania 2h
Stopien trudnosci ***

1. Drozdze rozcieramy z cieplym mlekiem, cukrem, 100g maki i
2. odstawiamy rozczyn w cieple miejsce, na 45 min.
3. Do wyrosnietego rozczynu dadajemy pozostala make, lyzke rozpuszczonego masla, szczypte soli i zóltka,
4. ucieramy ciasto,
5. przykrywamy je czysta sciereczka
6. i odstawiamy do wyrosniecia na 30 minut.
7. Pozostale maslo podgrzewamy na malym ogniu, usuwamy z powierzchni piane i zdejmujemy sklarowane maslo z ognia.
8. Bialka ubijamy i mieszamy z ciastem.
9. Na malej patelni rozgrzewamy lyzke sklarowanego miasla i wlewamy MOZLWIE NAJCIENSZA warstwe ciasta.
10.Gdy ciasto zarumieni sie od spodu, rozgrzewamy na drugiej patelni lyzeczke masla, przerzucamy blin z patelni na patelnie, odwracajac go przy tym, i dosmazamy druga strone.
11. Smazymy w ten sposób wszystkie bliny.
12. Usmazone bliny wkladamy do cieplego piekarnika i przykrywamy folia, zeby nie wystygly i nie wyschly.
13. Podajemy z maslem, smietana, wedzona ryba lub kawiorem.

Minibliny

200g maki pszennej
200 ml mleka
2 jajka
10g drozdzy
1 lyzeczka cukru
100g masla
sól

=4-6 porcji
Czas przygotowania 1.5h
stopien trudnosci **

1. Drozdze rozcieramy z cieplym mlekiem, cukrem, szczypta soli, 4 lyzkami maki
2. i ostawiamy roczyn w cieple miejsce do wyrosniecia na 30 min.
3. Maslo rozpuszczamy na petelni, usuwamy z niego piane i zdejmujemy z ognia.
4. Jajka ubijamy.
5. Do wyrosnietego rozczynu dodajemy pozstala make, lyzke rozpuszczonego masla i jajaka,
6. ciasto ucieramy
7. i ponownie odstawiamy od wyrosniecia na 30 min.
8. Zaroodporne foremki o srednicy 5 cm smarujemy maslem,
9. wlewamy do nich ciasto na grubosc 4-5 mm ipieczemy 5-8 min w temp. 200C, az ciasto zarumieni sie na wierzchu.
10. wyciagamy i podajemy z ... (co sie chce) a do pustych foremek wlewamy ciasto i patrz, pkt. 9


UWAGI dodatkowe:

najsmaczniejsze sa bliny nie grubsze niz 6-8 mm. Zeby podczas smazenia nie wyrisly nam grubsze, trzeba nalewac bardzo cienka warstwe ciasta. Bliny przestaja byc smaczne, kiedy ostygna. Dlatego przygotowujac wieksza liczbe blinów, nalezy usmazone owinac w folie aluminiowa i trzymac w cieplym piekarniku do czasu przygotowania pozostalych.

blizny usmazone z jednej strony mozemy dopiec bez przewracania na druga strone, wkladajac je z patelnia do goracego piekarnika.
uzyta do tego patelnia musi miec metalowa raczke, bez czesci plastikowych.

Bliny mozemy tez przygotowac z maki pszennej miesznaje z zytnia 1:1.
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak bliny?

Postprzez Nostalgija So, 17.01.2009 23:30

Musze to przetestować kiedyś
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jak bliny?

Postprzez Baska Śr, 11.02.2009 00:12

Jeżeli bliny to tylko gryczane. I z łososiem. I z kwaśną śmietaną.

jadłam w niedzielę - fantastyczne.
Zamierzam wypróbować w domu. Tylko muszę kupić mąkę gryczaną.
Avatar użytkownika
Baska
 
Posty: 2549
Dołączył(a): Wt, 19.04.2005 16:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak bliny?

Postprzez Monika24 Pn, 23.02.2009 11:29

BLINY Z SEREM I POMIDORAMI (farsz właściwie wedle uznania) - przepis z litewskiego magazynu

400g mąki
4 jajka
2,5 szklanki wody
duży jogurt naturalny
sól, pieprz
2 ząbki czosnku
3 łyżki masła
olej do smażenia
3 pomidory
30dkg sera żółtego (najlepszy EDAMski)

Mąkę, jajka, wodę i jogurt połączyć i zrobić ciasto. Podsmażyć czosnek na maśle i dodać do ciasta. Dodać sól i pieprz. Smażyć na oleju bliny (powinny być przysmażone bardziej niż naleśniki i grubsze).Po usmażeniu włożyć plaster sera i pomidor (można warzywa, farsz rybny itd.)zawinąć w rulon i włożyć do piekarnika. Podpiec , ser powinien się nieco rozpuścić. (temp. ok. 200C). Podawać na talerzu posmarowanym jogurtem naturalnym.
Przepis sprawdzony przeze mnie wiele razy:):) Polecam serdecznie:)
Monika24
 
Posty: 229
Dołączył(a): Pn, 11.07.2005 17:41
Lokalizacja: Cork IE

Re: Jak bliny?

Postprzez amc Cz, 26.08.2010 14:36

Niezłe bliny są w knajpach Babooshka

catering: 0602 31 89 95 lub e-mail: babooshka@babooshka.pl

http://www.babooshka.pl/
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Jak bliny

Postprzez HieronimDWed Pn, 02.02.2015 14:02

Zawsze mam z tym problem... Uwielbiam brokuły, a nie potrafię ich przygotować, żeby smakowały tak jak w restauracji. Zawsze wychodzą albo za twarde, prawie surowe... albo rozgotowane. Może znacie jakiś prosty sposób - taki dla faceta, aby dobrze je przyrządzić? Z góry wielkie dzięki

-----------------------------------
pojemniek na pieniądze, to inaczej bilonówka
ciągle mnie cos zaskakuje
Avatar użytkownika
HieronimDWed
 
Posty: 37
Dołączył(a): Pn, 26.01.2015 14:21

Re: Jak bliny?

Postprzez Y4fr9ne Pt, 16.04.2021 12:58

z czym można jeszcze podać?
-
biżuteria ze srebra
Y4fr9ne
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 16.04.2021 12:53

Re: Jak bliny?

Postprzez nwatsica Pn, 19.04.2021 13:22

Dzięki za tak obszerne rozwinięcie tematu!
Avatar użytkownika
nwatsica
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 19.04.2021 13:18
Lokalizacja: Warszawa

Re: Jak bliny?

Postprzez Bijy4hf So, 01.05.2021 10:36

z jakim sosem?
-
księgowość w poznaniu
TaxCoach Sp. z o.o.
Ulica: Wierzbięcice 44a
Nr lokalu: 40A (4 p.)
Kod pocztowy: 61-568
Miasto: Poznań
NIP: 779-245-50-49
REGON: 366142541
Adres e-mail: ksiegowosc@taxcoach.pl
Telefon kontaktowy: 603302112
Bijy4hf
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 01.05.2021 10:32



Useful Product Tips

Postprzez FrankJScott Pt, 09.02.2024 15:04

Please try Google before asking about Excellent Product Guide bb17588
FrankJScott
 
Posty: 9834
Dołączył(a): Wt, 17.08.2021 23:30
Lokalizacja: Czech Gold Coin

Re: Jak bliny?

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 23:54

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne



cron