Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Smacznie

Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez nigra54 Wt, 03.03.2009 16:15

Rozgrzać piekarnik/180 C/,do naczynia żaroodpornego wlać 1 szkl.sosu pomidorowego.Ułożyć jedną warstwę makaronu/suchego!/i nałożyć warstwę sera żółtego wymieszanego z jajkiem i serem mozarellą a na tę warstwę nałożyć szpinak/uprzednio rozmrożony i podduszony z czosneczkiem,śmietanką i odrobiną soli,2opakowania szpinaku/.I tak jedziemy jeszcze z dwoma warstwami.Wsio zalewamy sosem pomidorowym,leciuteńko przyciskamy makarone i do pieca na 55minut.Przed wyjęciem możemy pozwolić sobie na posypanie lasagne jakimś parmezano czy innym serem,czekamy aż się stopi i wyjmujemy na stół.
Proszę zastosować swoja dowolność w dobieraniu serów,sos pomidorowy efektowny z kawałkami tomatosów a biała mozarella świetnie się komponuje z zielonym szpinaczkiem.
Lasagne kroimy w dowolne kawały,w zależności od potrzeb.Do dzieła!
Avatar użytkownika
nigra54
 
Posty: 80
Dołączył(a): Cz, 27.11.2008 08:06

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez kasja Wt, 03.03.2009 21:08

naczynie z pokrywka?
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez nigra54 Wt, 03.03.2009 21:43

tak,z przykrywką ale po dodaniu parmezano już nie przykrywamy,smacznego.
Avatar użytkownika
nigra54
 
Posty: 80
Dołączył(a): Cz, 27.11.2008 08:06

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez kasja Pt, 06.03.2009 20:32

wlasnie robie :)
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez nigra54 So, 07.03.2009 11:22

Proszę skrobnąć jak wyszła!? Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
nigra54
 
Posty: 80
Dołączył(a): Cz, 27.11.2008 08:06

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez kasja N, 08.03.2009 00:40

wyszla, wyszla swietnie, szybkie, proste danie, dzieki :!:
makaron co prawda podgotowalam, nie mialam pokrywki a kiedys wyszedl mi zbyt twardy
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez nigra54 N, 08.03.2009 15:53

Mogłam napisać,że zamiast przykrywki to używamy folii aluminiowej! Pardon,ale cieszę się,że wyszła ok,pozdrawiam.
Avatar użytkownika
nigra54
 
Posty: 80
Dołączył(a): Cz, 27.11.2008 08:06

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez kasja N, 08.03.2009 18:36

nigra, to moze za ciosem - masz jakies inne sosy-nadzienia do lazanii, skoro to takie latwe to moge ja znowu zrobic dla moich zarlokow
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez nigra54 N, 08.03.2009 19:10

no to podpowiadam,że lazania może być mięsna.Wg upodobań rodzinnych.Zmielone mięso można poddusić z pieczarkami,cebulką.posolić,popieprzyć.Zasady nakładania farszu i zalewania sosem można powtórzyć ze szpinakowej.Ważnym jest przykrycie sosem całej lazanii i lekkie przyciśnięcie wszystkich płatów.Ja nigdy płatów makaronu nie gotowałam,ale naczynie musi być przykryte folią.Smacznego!
Avatar użytkownika
nigra54
 
Posty: 80
Dołączył(a): Cz, 27.11.2008 08:06

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez tessa N, 08.03.2009 19:24

Nigra, zeby bylo zabawniej ja nigdy mojej lazanii nie przykrywam, bo mi sie przykrywka z pyrexa potlukla i powiem ci, ze tez sie gotuje normalnie. Platy ciasta tez surowe. Ale ja robie duzo sosu, na wierzchu posypuje jeszcze tartym serem i fruuuu do piekarnika. Tak gotowany sos troszke sie tylko zagesci i niewiele wyparuje. Czyli wszystkie szkoly sa dobre, skoro zdaja egzamin. Smacznego wszystkim. :D
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez sofcia Śr, 11.03.2009 10:41

Dzisiaj zrobie tą ze szpinakiem, dzieki! Ja robie jeszcze z podduszonym mielonym mięskiem plus starta na tarce marchew, pietruszka,seler i pokrojony por (dosc dużo pora), plus tymianek.Albo z suszonymi pomidorami plus mozzarela plus pesto.Jest pyyyszna, ale dość droga, więc robie nie często.Też daje surowe płaty i przykrywam. Wystarczy zapiec przez 40 min w 180 stopniach.
sofcia
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 22.02.2009 20:02

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez Galantynka Śr, 11.03.2009 12:45

Bardzo chetnie bym to zrobiła, no ale boje sie, że mi nie wyjdzie. Czy sos pomidorowy nalezy wykonac domowym sposobem, czy np. może byc gotowy, lub sok z kartonika?
Galantynka
 
Posty: 150
Dołączył(a): Śr, 29.10.2008 20:07

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez fiki_miki Śr, 11.03.2009 13:06

uwielbiam lazanię, a można ją robić na 1000 sposobów
szpinakową robię z beszamelem, bez sosu pomidorowego
nieomal wszystkie warzywa się nadają do lazanii, byle powstał z nich, w miarę gęsty, sos
mięso mielone też każde się nadaje
sery można stosować dowolne, byle dużo :)
no i przyprawy, do beszamelu obowiązkowo gałka muszkatołowa, do mdłych warzyw czosnek, pieprz, papryka
płaty surowe, lub obgotowane...
przygotowanie to czas do 30 min i do 40 min pieczenia

Gdyby mi coś przyszło do głowy, niech zaczeka.
Dominik Opolski
Avatar użytkownika
fiki_miki
 
Posty: 2706
Dołączył(a): Cz, 19.06.2008 19:29
Lokalizacja: z dżungli

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez sofcia Śr, 11.03.2009 13:54

Ja daje pomidory z kartonika, takie włoskiej produkcji. I robie też warstwy beszamelu (obowiazkowo ze świeżo startą gałką musz.).Tak, jak piszecie, lasagne można ze wszystkim, byle smacznie.Robię też ze zgrillowanymi wcześniej bakłażanami, cukinią i papryką.No i do tego chianti, albo jakieś inne winko...
sofcia
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 22.02.2009 20:02

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez Uvatiq54 Wt, 01.10.2019 17:52

Jaki sos do tego będzie pasować?
__

oferty pracy
Uvatiq54
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 01.10.2019 17:38

Re: Lasagne szpinakowa-błyskawica!

Postprzez Atebi54 Pn, 21.10.2019 15:36

Jaki sos do tego będzie pasować?
_
https://finansowy.org/
Atebi54
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 21.10.2019 15:17


Powrót do Przepisy kulinarne



cron