przekąsem

Smacznie

przekąsem

Postprzez Nostalgija Pt, 14.05.2010 12:53

Coś na szybko. Na kolację lub śniadanie dla tych co nie lubią się wysilać a lubią jeść.

Placuszki z ziemniaczanego pure

Gotowane ziemniaki
mleko
jajko
czosnek
cebula
boczek
sól, pieprz

Ziemniaki ubijać dolewając mleka aż będa puszyste, dodać jajko, sól i pieprz. Następnie pokroić cebulkę i czosnek oraz boczek dodać do ziemniaczanej masy i wymieszać. Formować niewielkie (lub wielkie jak kto woli) placki i opiekać na oliwie z obu stron.

Duszone maślaki

maślaki
cebula
mąka
masło
śmietana
szczypiorek
pieprz, sól

maślaki obrać, opłukać pokroić w paski. Cebulę zeszklić na maśle i wrzucić do niej grzyby. Mieszać żeby cebulka się nie spaliła. Jak już się udusi wszystko dodać śmietanę i trochę mąki, mieszać az do zagotowania. Na koniec dodać posiekany szczypiorek, pieprz i sól, wymieszać i zostawić 5 min na małym ogniu pod przykryciem.

Tosty czosnkowe


kromki chleba
czosnek
masło

czonsek posiekać, wymieszać z masłem posmarować kromki wrzucić do piekarnika na 3-4minuty (tak tylko żeby się zrobiły chrupkie). Można dodać do duszonych maślaków

omlet z warzywami


4jajka
4łyżki mąki
sól, pieprz
bazylia
papryka
pomidory
żółty ser
czosnek

Białka ubić na sztywną pianę dodawać po jednym żółtku i jednej łyżce mąki mieszając. Do masy dodać pokrojone pomidory paprykę, posiekaną bazylię, czosnek i starty żółty ser. Doprawić solą i pieprzem. Usmażyć na oliwie

I coś co lubię mieć zawsze w zapasie bo pasuje do wielu zup (żurek, fasolowa, brokułowa, grzybowa), do sałatek, "koreczków", szaszłyków itd. Robię czosnkowe, cebulowe, ziołowe. Wystarczy zmienić jeden składnik. Pakuję do próżniowego pojemnika i przechowuję.

Grzanki z czosnkiem

3-4łyżki oliwy
3 ząbki czosnku
kilka kromek czerstwego chleba

Oliwę zmiksować z czosnkiem, natrzeć kromki chleba i pokroić w kostkę. Wrzucić na chwilę do piekarnika.

Aromatyzowana Oliwa

0,5l oliwy z oliwek
główka czosnku

czosnek drobno posiekać wsypać do butelki z oliwą, wstrząsnąć. Przechowywać w lodówce. Oliwa aromatyzowana czosnkiem jest świetną bazą pod dresingi do sałaty, można użyć jako składnik marynaty do mięs, można na niej smażyć, piec lub smarować nią tosty.

Masło czosnkowe

kilka ząbków czosnku
kostka masła
dwie łyżki margaryny
sól

czosnek posiekać, zmiksować z masłem margaryną, dodac szczyptę soli.
Zamaist czosnku można użyć szczypiorku, tymianku, bazylii.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: przekąsem

Postprzez Ina So, 23.06.2012 18:42

Wszystko pyszniutkie na pewno!
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Re: przekąsem

Postprzez Adelteris Wt, 27.01.2015 11:45

Oj duszone maślaczki ostatnio robiłem bardzo dobre są, polecam ten przepisik.
____________
Polecam - whisky single malt skorzystaj z naszej oferty.
Adelteris
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 27.01.2015 11:42

Re: przekąsem

Postprzez rosiaska Cz, 23.04.2015 11:58

Ale kiepski początek. Przecież to nie jest nic na szybko.
rosiaska
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 22.04.2015 07:27

Re: przekąsem

Postprzez danutuas Pt, 24.04.2015 06:46

Bardzo dziękuje za przepis. Dzis go na pewno wypróbuje.
danutuas
 
Posty: 3
Dołączył(a): Cz, 23.04.2015 13:05


Powrót do Przepisy kulinarne



cron