Golonka

Smacznie

Golonka

Postprzez merigold Śr, 25.10.2017 10:38

Potrzebuje waszej pomocy kolezanki. Szukam jakichs sprawdzonych przepisow na niedzielny obiad. Moja rodzina lubi sobie dobrze zjesc wiec musi to byc cos naprawde sytego. Zazwyczaj korzystam z dobrodziejstw kuchni polskiej czyli standardowo na pierwsze danie jakas zupa .. czasami zdarza sie rosol jesli mam wiecej wolnego czasu .. na drugie bigos i cos bardziej miesnego. Szukalam troche w sieci na ten temat, wpadl mi w oko ten przepis na golonke https://uwielbiam.pl/przepis/golonka-pi ... w-kapuscie Szczerze powiedziawszy nie bylo czegos takiego u nas od lat, wiec moze najwyzsza pora. Robyliscie moze ja z tego przepisu lub podobnego? Z gory dzieki za wskazowki.
merigold
 
Posty: 3
Dołączył(a): Śr, 25.10.2017 10:16

Re: Golonka

Postprzez garimex So, 28.10.2017 19:10

Składniki

obiad dla 3- 4 osób:

1 golonka wieprzowa około 1,2 kg
2 marchewki
1 pietruszka
kawałek selera
1 por
3 kulki ziela angielskiego
2 listki laurowe
1 łyżka soli

oraz
1 duża cebula
4 ząbki czosnku

1. W pięciolitrowym garnku zagotowujemy włoszczyznę, solimy i do wrzątku wkładamy golonkę. Gotujemy 45 minut. Wyjmujemy z wywaru i zaczynamy drugi etap:

Piekarnik nagrzać do 190°C. Na dno naczynia żaroodpornego włożyć pokrojoną w piórka cebulę, dodać obrane ząbki czosnku (w całości).
Golonkę natrzeć przyprawą z każdej strony, skórę ponacinać na krzyż i tak przygotowane mięso położyć na cebuli. Wlać 1 szklankę wywaru z gotowania golonki (naokoło mięsa, żeby nie spłukać przyprawy).
Włożyć do piekarnika, nie przykrywać.
Piec około 1,5 godziny podlewając wytworzonym sosem co 20 minut.
Po upieczeniu wyjąć golonkę z sosu, a sos przetrzeć przez sitko razem z cebulą i czosnkiem.
Ja golonkę podałam pokrojoną w plastry.
około 2 łyżek przyprawy do mięs Knorr
Porady
Golonka ma bardzo grubą warstwę tłuszczu, który nadaje jej smaku. Nie jemy go. On spełnia tylko rolę jakby przyprawy. Pieczemy golonkę z tłuszczem, a później odkrawamy tylko cieniutką, chrupiącą warstwę zapieczonego tłuszczyku z góry, który jest przepyszny, a resztę tłuszczu usuwamy.
lukier plastyczny Warszawa
garimex
 
Posty: 4
Dołączył(a): Pn, 23.10.2017 19:39


Powrót do Przepisy kulinarne



cron