Sernik... taki paluszki lizac :)

Smacznie

Sernik... taki paluszki lizac :)

Postprzez Nutka Śr, 16.03.2005 18:46

Kruche ciasto:

2 jajka
3 szklanki mąki
1 margaryna
1/2 szklanki cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia

razem wszystko wymieszać

na górę :
1 kg sera
2 jajka + 4 żółtka
1 szklanka cukru
3/4 szklanki oleju
1 3/4 szklanki mleka
1 budyń żółty
1 cukier waniliowy

opis:
ser + jajka utarte + olej + 2 szklanki melka ubijać i na końcu dosypać budyń

Piec 30 minut w temperaturze 180 stopni C

Po 30 minutach wyjąć z pieca i dodać:

Na górę piana z 6 białek zmieszana z 1 szklanką cukru i dodać do tego 25 dag kokosu wymieszać i dodać na górę ciacha :)
Piec dalej około pół godziny (tzn. do zarumienienia się kokosu)

Buźka Przyjemnej robótki :))
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez Maria Śr, 16.03.2005 20:22

Oj, Nutko, dobrze, ze niedawno zjadlam szarlotke na cieplo z lodami i bita smietana, bo bym dostala slinotoku czytajac Twoj przepis.
Musze sprobowac, zwlaszcza, ze mam ostatnio wene kulinarna.
Dzieki za przepis !
Avatar użytkownika
Maria
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 13:38
Lokalizacja: Krak

Postprzez Nutka Śr, 16.03.2005 20:51

Życze smacznego... :)
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

piecze się

Postprzez wioletta Cz, 17.03.2005 16:15

serniczek jest w piekarniku, i nie mogę się już go doczekać
Avatar użytkownika
wioletta
 
Posty: 30
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:23
Lokalizacja: Bytom

Postprzez Maria Cz, 17.03.2005 20:51

I jaki ten serniczek, Wioletto ?
Avatar użytkownika
Maria
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 13:38
Lokalizacja: Krak

Postprzez Anna MM Cz, 17.03.2005 21:08

O tej porze, to moze juz był???bo był za dobry!!!!
Anna MM
 
Posty: 1808
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 20:53
Lokalizacja: ....

Postprzez Maria Cz, 17.03.2005 21:26

A ja dzis tylko ptasie mleczko cappuccino... Jutro pieke sernik !
Avatar użytkownika
Maria
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 13:38
Lokalizacja: Krak

Postprzez Nutka Cz, 17.03.2005 21:32

To dziewczynki... jeśli mój wypiek bedzie wam smakowal.. zamieszcze jeszcze co nieco... ku rozkoszom naszych podniebień
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez Maria Cz, 17.03.2005 21:38

Pisz, Nutko, pisz nam tu te przepisy, bo sie od razu cieplej robi... Ja juz czuje zapach tego serniczka. Lubisz piec ? Co jeszcze dobrze Ci wychodzi ? Masz moze przepis na dobra szarlotke ?
Avatar użytkownika
Maria
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 13:38
Lokalizacja: Krak

Postprzez Nutka Cz, 17.03.2005 21:56

Składniki
2 1/2 szklanki mąki
1/2 szklanki gęstej śmietany
10 dag margaryny
4 żółtka
szklanka cukru
1 łyżeczka proszku do pieczenia
kilogram jabłek ( najlepiej szarych renet)
2-3 łyżki kaszy manny lub mąki ziemniaczanej

Sposób przyrządzenia:
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, poiekać z margaryną, śmietana i żółtkami. Zagnieść ciasto i ostudzić w lodówce. Ciasto podzielić na dwie części. Jedną część rozwałkować i ułożyć na blasze, posypać równomierni kaszą manna lub mąką ziemniaczaną. Jabłka obrać, usunąć gniazda nasienne i pokroić na cienkie plasterki, ułożyc na cieście, posypać je cukrem.
Resztę ciasta rozwałkować i ułożyć na jabłkach, ciasto nakłuć widelcem. Piec ok. 45 minut w srednio goracym piekarniku... czyli okolo 180 stopni:)

Zycze smacznego Mario :)
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez Maria Pt, 18.03.2005 08:57

Dziekuje za przepis, Nutko. I teraz mam dylemat : sernik czy szarlotke. Lubie i to i to. Chyba upieke oba ciasta.
Napisze jak mi wyszly.
Avatar użytkownika
Maria
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 13:38
Lokalizacja: Krak

pychaaa

Postprzez wioletta Pn, 21.03.2005 12:23

przyznam szczerze że to był mój pierwszy sernik w życiu ,(jaki upiekłam) wyszedł i był przepyszny mój pięcioletni syn chciał go zjeść jak był jeszcze gorący.
Nutko prosimy o więcej przepisów.
Avatar użytkownika
wioletta
 
Posty: 30
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:23
Lokalizacja: Bytom

Postprzez MarysiaB Pn, 21.03.2005 12:31

Wszystko OK. Ale co z kruchym ciastem?
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez Maria Wt, 22.03.2005 21:38

Nutko, a ja upieklam w weekend i sernik, i szarlotke. Nie mialam sily na zastanawianie sie co wybrac. Oba ciasta byly pyszne !
A mialam sie odchudzac....
Avatar użytkownika
Maria
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 13:38
Lokalizacja: Krak

Postprzez Nutka Śr, 23.03.2005 14:03

Dziewczynki na to "odchudzanie" wysyłam wam pyszny tort orzechowy... pasuje także na świąteczny stół :)

TORT ORZECHOWY
Składniki :
ciasto :
10 jajek
250 g orzechów włoskich
200 g cukru pudru
50 g bułki tartej - przesiać

masa:
30 dkg masła
10dkg cukru pudru
20 dkg czekolady(mlecznej)
2 żółtka
1 jajko
3 łyżki spirytusu

dodatkowo :
bułka tarta + masło do formy
migdały w platkach
czekolada mikla

1. Orzechy zmielić, dodać bułkę tartą.
2. Żółtka utrzeć z cukrem.
3. Białka ubić na sztywna pianę.
4. Wszystko szybko wymieszać i przełożyć do wysmarowanej masłem i posypanej bułką foremki ( 25 cm lub 28 - 1,5 porcji).
5. Ciasto włożyć do nagrzanego (180stopni C) oiekarnika. Piec 45 - 60 minut. Zostawić na noc do wystygnięcia - nie wyciagać z foremki.
6. Nastepnego dnia masa.
- jajko + żółtko ubić z cukrem
- dodać masło, spirytus i rozpuszczona czekoladę
8. Ciasto przeciąć na trzy części. Przełożyć masą. Polać czekoladą. Udekorować prażonymi migdałami.
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez Anna MM Śr, 23.03.2005 14:31

Mniam, mniam - ale robic nie będę. Narysuję sobie. Mogę?
Anna MM
 
Posty: 1808
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 20:53
Lokalizacja: ....

Postprzez Nutka Śr, 23.03.2005 14:35

prosze bardzo.. ale jesli chesz zobaczyc jak wyglada - to zrobie... jak bede piekla na swieta :)
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez MarysiaB Śr, 23.03.2005 15:55

Pani Nutko! Ale co z kruchym ciastem w tym serniku, co paluszki lizac? Moze sprobuje na Wielkanoc, chociaz sama nie wiem, czy eksperymentowanie na swieta to dobry pomysl.

Pani Nutko, widze, ze Pani mnie ignoruje i wcale sie Pani nie dziwie. Czy skladniki trzeba zagniesc i ciasto wylozyc na blaszke? /kiedys robilam cos takiego/ Prosze dac jakis znak, np. mrugnac okiem. Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Postprzez Maria Śr, 23.03.2005 22:05

Kruche ciasto - zagniata sie szybko wszystkie skladniki , wklada do lodowki na min. 30 minut, walkuje i na blache.
Avatar użytkownika
Maria
 
Posty: 102
Dołączył(a): Śr, 16.03.2005 13:38
Lokalizacja: Krak

Postprzez MarysiaB Śr, 23.03.2005 23:36

Pani Mario - wielkie dzieki! Bo ja tez mam swoj przepis na kruche ciasto /troche inny, zaleta - zawsze wychodzi/ i wlasnie trzeba z tym ciastem do lodowki. A tutaj to nie wiedzialam, gubilam sie w domyslach. Dzieki! Pani Nutko, jeszcze Pania zaskocze! Pozdrawiam.
Avatar użytkownika
MarysiaB
 
Posty: 2848
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 09:22
Lokalizacja: Melbourne

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne