Wariacje na temat szarlotki cz.2

Smacznie

Wariacje na temat szarlotki cz.2

Postprzez JOSSEFIN N, 22.05.2005 16:57

"Sypana"

Po 1 szklance mąki i cukru, cynamon, 1 szklanka kaszy manny, 1 łyżeczka proszku do
pieczenia, 1 kg jabłek, 1/2 kostki margaryny.

Jabłka obrać i zetrzeć na tarce. Sypkie składniki wymieszać. Na dno formy wysypać 1/3 masy sypkiej, wyłożyć 1/2 jabłek, oprószyć cynamonem. Wysypać 1/3 masy sypkiej, wyłożyć resztę jabłek, oprószyć cynamonem. Wysypać resztę masy sypkiej, ułożyć pokrojoną w wiórki margarynę. Piec w tem. 180st, aż się zrumieni. Po ostudzeniu polać cutrynową polewą lub lukrem.
Avatar użytkownika
JOSSEFIN
 
Posty: 88
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 08:41
Lokalizacja: HELMOND

Postprzez sonia N, 15.07.2007 18:15

szybko i dobre...
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez siedem Pn, 16.07.2007 09:14

Żozefin, twoje przepisy sa fantastyczne!
Jeden z nich ostatnio wyprobowalem i mialas racje, nie ucieknie :)
Za ten wezme sie rowniez... na dniach

Pozdrawiam z mojej kuchni :)
Avatar użytkownika
siedem
 
Posty: 3210
Dołączył(a): Pn, 22.05.2006 16:47

Postprzez Eulalja Pn, 16.07.2007 18:00

Przyznaje, ze mało znam się na pieczeniu ciast, lecz ten przepis przemawia do mnie:)
Z pewnością wypóbuję w najbliższym czasie:)
Poza tym korci mnie, bo tak dziiiiiiiwnego przepisu na ciasto, to jeszcze nie widziały moje oczy :shock:
pozdrawiam Szarlotkowiczów:)
Monika
Avatar użytkownika
Eulalja
 
Posty: 1227
Dołączył(a): Cz, 26.04.2007 18:25
Lokalizacja: to zale

Postprzez Nostalgija Wt, 17.07.2007 14:36

No to problem deseru mam z głowy :D
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez Monika:* So, 15.09.2007 14:27

no dobra
moja szarlotka sie piecze
zobaczymy:]
Avatar użytkownika
Monika:*
 
Posty: 1183
Dołączył(a): So, 24.06.2006 19:28

Postprzez Monika:* So, 15.09.2007 16:52

no no

pychota!
Avatar użytkownika
Monika:*
 
Posty: 1183
Dołączył(a): So, 24.06.2006 19:28

Sypana szarlotka

Postprzez lidka N, 23.09.2007 20:31

Upieklam tą sypaną szarlotkę .
Pyszna :lol: :lol: :lol:
Same zalety prosty przepis ,bez ugniatania ciasta.
Dzieki.
lidka
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 19.08.2007 16:44

Postprzez Ina Wt, 25.09.2007 14:28

Kurcze, a o mojej sypanej mogę powiedzieć jedno: jest słodka...
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez Pe Wt, 25.09.2007 14:56

a dałas jabłka??
:D
Avatar użytkownika
Pe
 
Posty: 241
Dołączył(a): Pn, 17.09.2007 14:57

Postprzez Ina Śr, 26.09.2007 09:26

Jabłka dałam, tylko może miały za dużo soku, moja szarlotka przypominala pizzę na słodko.
Chodzi w tym wszystkim o to, że ja nie umiem piec, ale od czasu do czasu podejmuje próbę z determinacją straceńca. Niestety, nawet taki fantastyczny przepis "skopałam".
A gotuję przecież dobrze, nic nie rozumiem :)
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez lidka Śr, 26.09.2007 18:03

Rób jeszcze raz.
Ja tez dobrze gotuje od zawsz a zpieczeniem mam problem.
Pieke coraz częściej raz sie uda ,dwa razy nie.
Ale idzie ku lepszemu
lidka
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 19.08.2007 16:44

Postprzez Ina Śr, 26.09.2007 18:57

Potrafię: rogaliki, faworki, sernik Neli Rubinstein, ciasto-cud inna nazwa chyba miodownik i na tym koniec. A Ty?
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Postprzez lidka Cz, 27.09.2007 07:37

Też mam kilka wypróbowanych przepisów .
Ostatnio piekłam pierwszy raz Snikersa - no i sie udał . Ale takie ciasto nie opadające. Mam dobry przepis na paszteciki, podam go .
Pozdrawiam.
lidka
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 19.08.2007 16:44

Paszteciki niekoniecznie z mięsem

Postprzez lidka Cz, 27.09.2007 07:54

3 szkl. mąki
1 szkl.śmietany
2 łyżki czub.masła
2 całe jaja
1 łyżeczka cukru
1/2 łyżeczka soli
2 dkg droż. (mleko do nich)

Zagnieść ciasto jak urośnie rozwałkować jak na grube kluski.
Farsz ukladać ..... zalepić wałeczek.
Posmarować góre białkiem i posypać kminkiem.
Pociąć ze skosu . Długość 3cm. lub wiecej jak sie chce.
Do gorącego piekarnika 200stp. na 18-20 min. (z termoobieg.)
Można wyjąć takie bledsze , zamrozić i podpiec jak potrzeba.

Farsz robie jak na pierogi tylko mniej kapusty.
Albo coś na słodko.
lidka
 
Posty: 5
Dołączył(a): N, 19.08.2007 16:44

Postprzez Ina Cz, 27.09.2007 20:21

Bardzo dziękuję, brzmią smakowicie i nie wydają się skomplikowane.
Pozdrawiam.
Ina
 
Posty: 164
Dołączył(a): Cz, 15.09.2005 23:38

Re: Wariacje na temat szarlotki cz.2

Postprzez zawoodnik N, 26.07.2015 12:28

Czy ten przepis jest sprawdzony?
zawoodnik
 
Posty: 3
Dołączył(a): So, 25.07.2015 20:18

Re: Wariacje na temat szarlotki cz.2

Postprzez zrzucbrzuch Pn, 11.02.2019 11:53

A jedliście Gryczaną Szarlotkę ? Przepis tutaj http://zrzucbrzuch.com/2018/11/gryczana ... a-przepis/
zrzucbrzuch
 
Posty: 90
Dołączył(a): Pn, 11.02.2019 11:41

Re: Wariacje na temat szarlotki cz.2

Postprzez Fitek Wt, 19.02.2019 17:38

Gryczanej jeszcze nie, ale tu znajdziesz podobne przepisy https://z-pamietnika-dietetyka.pl/ tego masz trochę. Ogólnie to nie przepadam za kaszą gryczaną, ale no ma węglowodany. Jest nawet jeden taki sławny Pan z którego się nabijają, że cały czas je kaszę gryczaną. No ale widać po nim, że nie bez powodu jest jej zwolenikiem. Dla tych co chcą schudnąć i otrzymać formę z pewnością jest cennym składnikiem.
Fitek
 
Posty: 1
Dołączył(a): Wt, 19.02.2019 17:35

Re: Wariacje na temat szarlotki cz.2

Postprzez Eieti51 Śr, 17.07.2019 22:37

Jest wiele sposobów by zrobić dobrą szarlotkę.

__

auto części mysłowice
Eieti51
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 17.07.2019 22:20

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne