ryz

Smacznie

ryz

Postprzez Nutka N, 03.09.2006 20:40

mam taki maly dylemat... jak jem gdzies w restauracji danie z ryzem... zawsze jest taki dobry sypki... a ten ktory sama przygotowuje... jest do bani. jest klejacy i niesmaczny. prosze o jakies podpowiedzi.
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez Agniś Pn, 04.09.2006 09:34

mój sprawdzony przepis na ryż:
Do garnka który ma szczelną pokrywkę trzeba wlać trochę oleju ( tak 2-3 łyzki) postawić na gazie, odmierzyć ilość ryżu kubkiem, szklanką, miseczką. Wsypać ryż na ciepły olej i mieszając podsmarzyć aż ryż zaczyna być przeżroczysty. Teraz wlać wody w ilości 2 razy tyle co było ryżu ( ja wlewam odrobinkę mniej - wtedy ryż jest jędrny) dodać sól, ja dodaję odrobinę wegety. Zagotowac, przykryć i zawinąć w ścierkę, koc i ciepłą kołdrę - po godzinie ryż jest gotowy, goracy i super sypki.
Samcznego ;-))
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

Postprzez Nutka Pn, 04.09.2006 17:20

dziekuje
Avatar użytkownika
Nutka
 
Posty: 39
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 20:55

Postprzez KAMIL Pn, 04.09.2006 18:03

tak sprawdzone to o mówi Agniś.
nomen omen sposób prosto z Hiszpanii.
nie wiem czy wiesz Agniś :)
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez Anna MM Pn, 04.09.2006 18:33

teraz znikam....na zawsze...
Ostatnio edytowano Pt, 20.10.2006 17:00 przez Anna MM, łącznie edytowano 1 raz
Anna MM
 
Posty: 1808
Dołączył(a): Cz, 03.03.2005 20:53
Lokalizacja: ....

ryz

Postprzez eve2000 Pn, 04.09.2006 21:07

ja gotuje ryz (w proporcji: 1szklanka ryzu - 2 szklanki wody)do momentu az "zniknie woda na powierzchni". Nastepnie garnek owijam paroma warstwami gazety i wkladam pod poduche. Jest sypki i pare godzin goracy.
Pozdrawiam
eve
eve2000
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 02.08.2006 22:14

Postprzez Agniś Wt, 05.09.2006 09:06

no nie wiedziałam ;-))
A skąd Oni maja ciepłe kołdry ??
Agniś
 
Posty: 5773
Dołączył(a): Cz, 21.04.2005 09:15
Lokalizacja: Wrocek

ryz

Postprzez eve2000 Wt, 05.09.2006 12:42

z Wroclawia.....
pozdrawiam
eve
eve2000
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 02.08.2006 22:14

Postprzez KAMIL Wt, 05.09.2006 12:45

kołdry mają bo nie mają ogrzewania :))
a przy temp. 0 stopni Oni umierają :))) i łażą w kożuchach gdy ja i inni POlacy bez kurtek :)
KAMIL
 
Posty: 8719
Dołączył(a): N, 27.02.2005 21:39

Postprzez bohema N, 10.09.2006 14:50

dziś na obiad miał być ryż
zrobiłam nawet sztuczkę z kołdrą
i co? wyszedł baaardzo sypki - wysypał się na podłogę, cały garnek... :(
Avatar użytkownika
bohema
 
Posty: 190
Dołączył(a): Śr, 01.06.2005 21:35
Lokalizacja: ensowane mleko

ryz

Postprzez eve2000 N, 10.09.2006 15:54

moj przepis, to "gwarancja sukcesu".........
przepraszam, ale za daleko, zeby zaprosic teraz na obiad........a bylo u mnie dzisiaj mieso w jarzynach. Mniam, mniam!!!!!
eve
eve2000
 
Posty: 9
Dołączył(a): Śr, 02.08.2006 22:14

Re: ryz

Postprzez qmata N, 07.06.2015 17:01

Przy takich proporcjach z pewnością musi być smaczne:)
qmata
 
Posty: 3
Dołączył(a): N, 24.05.2015 14:14



Re: ryz

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 21:41

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne



cron