Co szybkiego dobrego i wykwintnego

Smacznie

Postprzez Małgosia Sz Wt, 03.06.2008 09:53

Helutko co do p.s. to nieeeeeee.... nie każdego! /wniosek poparty badaniami :lol: /
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez helutkapl Wt, 03.06.2008 12:48

:? A co woli? Homary w maśle? :lol:
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez Stara Gazeta Wt, 03.06.2008 13:29

...no...np zupe grzybowa, krewetki z... :lol: maselkiem czosnkowym
/dziwny nie?/
Avatar użytkownika
Stara Gazeta
 
Posty: 140
Dołączył(a): N, 01.06.2008 12:45

Postprzez sonia Wt, 03.06.2008 13:44

grzybowa owszem ....i pierogi, nalesniki, knedle ze sliwkami....to wynik moich badan :P
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Stara Gazeta Wt, 03.06.2008 14:06

zebonka napisał(a):..... ta kolacja ma sprawić, że nie będzie myslał o głupotach tylko o mnie.


hm hm...., ze tak powiem,..........to chyba trzebaby jeszcze przemyslec, bo w "pewnych okolicznosciach" to roznicy duzej nie ma........jesli wiesz o czym mowie, Zebonko

:D
Avatar użytkownika
Stara Gazeta
 
Posty: 140
Dołączył(a): N, 01.06.2008 12:45

Postprzez helutkapl Wt, 03.06.2008 14:30

O tak, kluchy przeróżne uwielbiają po prostu, naleśniki z serem kochają całym sercem, a przy najzwyklejszych racuchach z jabłkami aż uszy im się trzęsą. Koniecznie musisz mu pierogów nalepić następnym razem, będzie szczęśliwy.

p.s. To zdanie rzeczywiście brzmi dziwnie. Zebonka koniecznie powinna tę sprawę szybko wszystkim tutaj wyjaśnić. Nie żebyśmy byli wścibscy, ale to może być naprawdę ważne.
:!: :!: :!:
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez sonia Wt, 03.06.2008 16:57

my W OGOLE nie jestesmy wscibcsy :twisted:
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez Stara Gazeta Wt, 03.06.2008 18:35

absolutnie.
troskliwi jestesmy tez.
Avatar użytkownika
Stara Gazeta
 
Posty: 140
Dołączył(a): N, 01.06.2008 12:45

Mozarella PICHA

Postprzez EffiBriest Śr, 04.06.2008 12:25

Mam żelazne jedno "danie' - do wódki, na kolację, na śniadanie, jakby sie kto zasiedział... Bierzemy:
1. mozarellę (zwykła; kulki)
2. pomidory (pamiętając, żeby nie były z lodówki, bo stracą smak) (zwykłe; koktailowe)
3. sałatę lodową (niekoniecznie, ale jak ma być wykwintnie, to koniecznie!)
3. sos
Sos (3 składniki) to cały cymes - kilka łyżek oliwy extra vergine (kiedys miałam taką ręcznie tłoczoną z Włoch, ach...), ok. łyżeczki-dwóch-trzech octu balsamicznego, pół łyżeczki-łyżeczka przyprawy VEGETA ZIOłOWA.
niestety, musicie sami wyczuć proporcje sosu, ja daję na oko, w zależności od nastroju.
Sos mieszamy, wstawiamy na chwilę do zamrażalnika i polewamy nim pokrojoną w plastry mozarellę ułożoną naprzemiennie z pomidorami.
Smakuje pysznie!
Zresztą sami sprawdźcie!
EffiBriest
 
Posty: 1
Dołączył(a): Śr, 04.06.2008 12:16
Lokalizacja: Wejherowo

Postprzez Nostalgija Śr, 04.06.2008 14:22

Można jeszcze zrobić szasłyk staropolski z pieczonym jabłkiem i chrzanem.

Potzreba
ładny kawałek wołowiny (lub wieprzowiny)
pokrojony w plastry boczek
cebula

do marynaty
miód
oliwa
czosnek
sól, pieprz
i jakies przyprawy z gatunku grilowych

Dotatek
Jabłko
starty chrzan
łyżka kwaśnej śmietany
łyżeczka cukru

Miód wymieszać z oliwą czosnkiem i przyprawami, pokrojone na spore kostki mięso wrzucić do marynaty, odstawić do lodówki na godzinkę. Na patyczki nawlekać kolejno mięso, cebulkę i boczek. Piec w piekarniku (200C). Jabłko u7myć osuszyć, rozkroić na pół, zawinąć w folię aluminiową, włożyć do piekarnika. Chrzan wymieszać ze śmietaną i łyżeczką cukru. Położyć na jabłku (byle nie za dużo bo może zapiec). Można tez użyć gotowego tartego chrzanu
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Postprzez zebonka Cz, 05.06.2008 07:25

Moj facet pod wzgledem kulinarnym rzeczywiście jest bardo bardzo przecietny i widok schabowego bardzo by go ucieszyl Jednak schabowy to takie banalne i nadaje sie na obiad u mamy. Nie moge kojarzyc sie z mama ani z nia konkurowc. Przeciez takich kotletow jak ONA na pewno nie zrobie nie mowiac o kapuście :cry:
zebonka
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pt, 30.05.2008 08:32
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez helutkapl Cz, 05.06.2008 14:16

Eeeee...no schabowego to na pewno zrobisz pysznego; to naprawdę żadna filozofia. A kapustę to jeszcze prościej się robi.
A może by mu rybę podać?

p.s. Chociaż w sumie, przecież nie wiem jakie ONA robi te kotlety. To rybę.
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez St.Gazeta Cz, 05.06.2008 15:33

ryba ma .....malo romantyczny zapach, jakby co
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez helutkapl Cz, 05.06.2008 15:57

To może udziec barani.. :roll:
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez St.Gazeta Cz, 05.06.2008 16:08

duszony w kapuscie ? :D
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez elzzyw Cz, 05.06.2008 16:31

teraz najlepsze szparagi - sezon w pełni, uważane poza tym za afrodyzjak
osobiście polecam zielone
wiele potraw można z nich i z nimi przyrządzić (zupa, sałatki, zapiekanki)
a najprościej gotowane (z wody lub na parze) z bułeczką tartą i masełkiem :)
Avatar użytkownika
elzzyw
 
Posty: 364
Dołączył(a): Pt, 31.08.2007 19:25
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez zebonka Cz, 05.06.2008 19:03

Kapuste wcale nie jest tak latwo zrobic. Nie umiem jej doprwiac zreszta nie wiem o co chodzi ale zawsze jej czegos brakuje.
Może szparagi to dobry pomysl
zebonka
 
Posty: 9
Dołączył(a): Pt, 30.05.2008 08:32
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez St.Gazeta Cz, 05.06.2008 19:35

myslisz ze po szparagach juz nie bedzie myslal o glupotach ?
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez helutkapl Pt, 06.06.2008 08:02

Ja przepraszam bardzo wszystkich z góry, i nie żebym była jakąś świntuchą, tylko po prostu nie wiem, czy szparagi uznano za afrodyzjak ze względu na zawartość jakichś tajemniczych substancji, czy z innego powodu?
helutkapl
 
Posty: 170
Dołączył(a): Wt, 06.05.2008 07:24

Postprzez gut Pt, 06.06.2008 10:19

jaki inny powód masz na myśli??
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przepisy kulinarne