jarzębina

Smacznie

jarzębina

Postprzez St.Gazeta So, 02.08.2008 15:13

czy z owoców jarzębiny da się wykombinować coś do jedzenia ? one jadalne są ?
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez paulka162 So, 02.08.2008 22:25

słyszałam o nalewce z jarzębiny, ale nie widziałam ani nie próbowałam.
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Postprzez amc N, 03.08.2008 02:50

ja spotkałam kiedyś dżem z jarzębiny

Składniki:
1 kg jarzębiny
1 kg kwaśnych jabłek
1/2 kg cukru

Pozbawione szypułek owoce jarzębiny opłucz i odsącz. Wsyp je do garnka z grubym dnem i zalej połową szklanki wody. Gotuj na małym ogniu, pod przykryciem, do chwili, aż owoce zaczną pękać. Wsyp cukier i jeszcze chwilę podgrzewaj, aż cukier całkowicie się rozpuści. Jarzębinę zbiera się po pierwszych przymrozkach, wtedy traci ona swój lekko gorzki smak. Aby się go pozbyć, możesz też włożyć owoce na noc do zamrażarki. Jabłka obierz, usuń gniazda nasienne i pokrój w małą kostkę. Włóż je do naczynia z jarzębiną i smaż na małym ogniu do chwili, aż owoce staną się przezroczyste. Od czasu do czasu delikatnie zamieszaj drewnianą łyżką, aby dżem się nie przypalił. Umyj i wyparz słoiki, napełnij je gorącym dżemem i zakręć.

wersja (2)

Składniki

1 kg jarzębiny, przemrożonych w lodówce przez 2-3 dni
50 dag dojrzałych gruszek
50 dag kwaskowych jabłek
3 szklanki cukru
1 szklanka wody mineralnej

Owoce jarzębiny zalewamy wrzątkiem, odstawiamy na 10 min, cedzimy.Odsączone przekładamy do rondla, dolewamy szklankę wody i gotujemy pod przykryciem tak długo, aż zaczną pękać.Gorące, przecieramy przez sito, najlepiej bezpośrednio do szerokiego rondla, w którym smażymy dżem.Dodajemy cukier, mieszamy.Naczynie stawiamy na niewielkim ogniu, po 5 min dodajemy pokrojone, wcześniej obrane ze skórki i pozbawione gniazd nasiennych, jabłka i gruszki.Całość smażymy, cały czas na niewielkim ogniu, aż owoce staną się szkliste.Czas smażenia dżemu zależy od gatunku jabłek, np.Z dodanymi antonówkami czas smażenia wynosi 20 min i nie powinno się go przekroczyć. Gorący dżem przekładamy do gorących słoików, szczelnie zamykamy, jeżeli dysponujemy miejscem w ciemnej i chłodnej piwnicy dżemu nie musimy pasteryzować.
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez St.Gazeta N, 03.08.2008 12:06

dzięki ogromniaste :) , to zaczynam zbierac sloiki i bedzie produkcja
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Postprzez paulka162 N, 03.08.2008 22:17

Ja znalazłam coś takiego:
JARZĘBIAK

Składniki:
0,3 kg owoców jarzębiny
1,5 l spirytusu 70%
pół szklanki cukru

Sposób wykonania:
Przemrożone owoce jarzębiny zanurzyć na sicie na 2-3 minuty w gotującej wodzie, następnie osuszyć. Wrzucić do słoja razem z cukrem i zalać spirytusem.
Odstawić w chłodne i ciemne pomieszczenie na 6 miesięcy. Zlać nalewkę, przefiltrować i rozlać do butelek.
Można rozcieńczyć syropem cukrowym lub miodem, uzyskamy wtedy nalewkę słodką. Powinna dojrzewać co najmniej 3-6 miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.

***


NALEWKA Z JARZĘBINY

Składniki:
1 kg owoców jarzębiny
1 l spirytusu 50%
0,5 kg cukru
sok z 1 cytryny

Sposób wykonania:
Dobrze przemarznięte owoce jarzębiny sparzyć na sicie wrzątkiem i osuszyć.
Zasypać w słoju cukrem, dodać sok z 1 cytryny i zalać spirytusem, trzymać na słońcu lub w ciepłym miejscu przez 2-3 tygodnie.
Zlać nalewkę, odcisnąć do niej sok z owoców, przefiltrować i rozlać do butelek. Powinna dojrzewać co najmniej 4-6 miesięcy w chłodnym i ciemnym pomieszczeniu.
Celem odgoryczenia, zamiast parzenia wrzątkiem, można owoce włożyć na kilka minut do ciepłego piekarnika, aby przywiędły. Najlepsze są szlachetne odmiany jarzębiny: morawska i słodka, które nie zawierają goryczki.

Dojrzałe owoce jarzębiny są środkiem moczopędnym, stosowanym w chorobach nerek, wątroby, woreczka żółciowego, hemoroidach.

:)
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Postprzez amc N, 03.08.2008 22:52

Obrazek

Paulka.... :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
(...) liczba pomysłów, które mi się lęgną w głowie, mnie samą męczy. Sama ze sobą i ze swoją wyobraźnią i swoim entuzjazmem nie mogę sobie poradzić. I co więcej, z upływem lat się to nie zmienia. Koszmar.
KJ
Avatar użytkownika
amc
 
Posty: 8537
Dołączył(a): Śr, 16.01.2008 15:42
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez St.Gazeta Pn, 04.08.2008 21:44

oo :D
i żarełko, i popitka i apteka, super! dzx
St.Gazeta
 
Posty: 415
Dołączył(a): Wt, 03.06.2008 19:43

Re: jarzębina

Postprzez pacificshore Cz, 04.11.2010 03:39

Hi Guys,

Thanks for the information that i read.
BTW thanks for being part of this topic.I learned lot of ideas.God Bless.

how to treat depression
pacificshore
 
Posty: 4
Dołączył(a): Cz, 04.11.2010 03:27

Re: jarzębina

Postprzez Suszte11 Cz, 21.11.2019 13:43

też chętnie się dowiem.
-
https://maxilife.pl/
Suszte11
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 21.11.2019 13:37

Re: jarzębina

Postprzez Cierfa32 So, 14.12.2019 22:51

idealnie pasuje jako sos.
-
http://nagrobki-granitex.pl/
Cierfa32
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 14.12.2019 21:51

Re: jarzębina

Postprzez Reolej32 Pt, 27.12.2019 20:08

ponoć do sosów idealne.
-
Panele fotowoltaiczne do firmy
Reolej32
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pt, 27.12.2019 19:58

Re: jarzębina

Postprzez Ioghae85 So, 01.02.2020 23:46

idealna jako sos.
-
przeprowadzki kraków
Ioghae85
 
Posty: 1
Dołączył(a): So, 01.02.2020 23:15

Re: jarzębina

Postprzez Mr6hse32 Pn, 10.02.2020 22:38

jakie mięso pasuje?
-
Fotograf ślubny Gdynia
Mr6hse32
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 10.02.2020 22:26



Re: jarzębina

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 23:31

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne



cron