Bakłażan

Smacznie

Bakłażan

Postprzez paulka162 Pt, 15.08.2008 12:29

Co mogę zrobić z bakłażana? Macie jakieś sprawdzone przepisy? Nigdy nic z tego nie robiłam, a szkoda zeby się zmarnował.
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Postprzez kinia0406 Pt, 15.08.2008 12:31

frytki np, ja nie robiłam, ale podobno bardzo dobre
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez johenna Pt, 15.08.2008 12:46

jeśli chodzi o bakłażana to wiem ze sie smaży ja tego nie robiłam ale jadłam pyszny :)
Avatar użytkownika
johenna
 
Posty: 560
Dołączył(a): Pn, 14.01.2008 20:08
Lokalizacja: z Alei Róż

Postprzez Janka2 Pt, 15.08.2008 15:15

Bakłażan już był, sama podawałam na musakę wg Paskala, ale nie mogę odszukać. Znalazłam omdlałego Imama http://krystynajanda.net/forum/viewtopic.php?t=66621
Jeżeli musaka się nie znajdzie, podam jeszcze raz.
Nie pamiętam czy był bakłażan faszerowany, może się przyda.

BAKŁAŻANY FASZEROWANE

2 bakłażany myjemy, przekrawamy na połówki wzdłuż. Wydrążamy miąższ ze środka, ale tak żeby z pół centymetra tego miąższu w bakłażanie zostało.
Wydrążone połówki podsmażamy na oliwie ok 5 min. z każdej strony (trzeba pilnować, żeby się nie spaliły). Po obsmażeniu odkładamy na tackę wyłożoną papierem śniadaniowym, żeby tłuszcz odciekł.
Farsz:
0,5 kg mięsa mielonego (ja robiłam z wieprzowego) podsmażamy z drobno posiekaną cebulą i posiekanym w kostki miąższem wyciętym (a raczej wydrążony łyżką z bakłażanów). Po 15 minutach dodajemy kieliszek wina (jak się ma i lubi), wyciśnięty czosnek (jak ktoś lubi), posiekaną natkę pietruszki (wg uznania), pieprz i sól do smaku i dusimy ok. 20 min. na małym ogniu pod przykryciem.
Połówki bakłażanów układamy w naczyniu żaroodpornym, wypełniamy je farszem, polewamy sosem beszamelowym i posypujemy tartym serem. Do naczynia wlewamy szklankę soku pomidorowego wymieszanego z posiekaną natką pietruszki. Zapiekamy pod przykryciem ok. 30 min.

Powodzenia.
Avatar użytkownika
Janka2
 
Posty: 344
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:37
Lokalizacja: Szczecin

Postprzez paulka162 Pn, 18.08.2008 21:48

zrobiłam tak:
wrzucilam pokrojonego w kostkę bakłażana, cebulkę, potem pomidory i ogórki na patelnię. Dusiłam. przyprawiłam, dodałam przecieru pomidorowego. Ugotowałam makraron, starłam ser. W naczyniu żaroodpornym ułożyłam makraon z serem żółtym, przykryłam tą "papką" znów cińka warstwa makaronu i sera. PYCHA!!!
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Bakłażan

Postprzez flora Wt, 26.08.2008 20:54

Moja przyjaciółka ( włoszka ) robi tak. Najpierw smaży bakłażana na oliwie ( pokrojonego w cienkie plastry ), a później przekłada warstwy bakłażana fasolką w pomidorach i mozzarellą ( czyli: bakłażan- mocka- bakłażan-fasolka- bakłażan itd.). To jest pyszne.
Z kolei na wakacjach we Włoszech spotkałam sie marynowanym bakłażanem i po prostu takim pokropionym oliwą i zrobionym na ruszcie- też dobre:)
flora
 
Posty: 1
Dołączył(a): Pn, 25.08.2008 19:43

Postprzez fiki_miki Wt, 26.08.2008 22:55

podstawowa sprawa co do bakłażana to po pokrojeniu posypać solą, poczekać, aż pusci sok, osuszyc recznikami papierowymi i dopiero wtedy smażyc, dusić, piec - traci goryczke

chyba, że całe bakłażany upiec na miękko, po ostudzeniu zdjąć skórkę, zmiksować z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i ew. odrobiny jogurtu - pyszna pasta do kanapek, albo jedzenia łychą
Avatar użytkownika
fiki_miki
 
Posty: 2706
Dołączył(a): Cz, 19.06.2008 19:29
Lokalizacja: z dżungli

Postprzez kinia0406 Pt, 29.08.2008 16:04

mała@fiki miki napisał(a):chyba, że całe bakłażany upiec na miękko, po ostudzeniu zdjąć skórkę, zmiksować z dodatkiem czosnku, soli, pieprzu i ew. odrobiny jogurtu - pyszna pasta do kanapek, albo jedzenia łychą

idę zatem po bakłażany :D
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez Netusia19 Pt, 29.08.2008 17:07

Tesz wybrubowałam ten przepis.Perfekt:).
Netusia19
 
Posty: 26
Dołączył(a): Pt, 01.08.2008 02:11
Lokalizacja: Otorowo

Postprzez kinia0406 Pt, 29.08.2008 18:46

wiem, że się czepiam, ale gdyby tak jeszcze, droga humanistko, wypróbować słownik ortograficzny, to byłaby pełnia szczęścia

miki, a zamiast piec można ugotować?
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez sonia Pt, 29.08.2008 20:25

rozgotuje sie
..Bóg jej wybaczył czyny sercowe
i lody podał jej malinowe ...
.
Avatar użytkownika
sonia
 
Posty: 11288
Dołączył(a): Pn, 28.02.2005 23:04
Lokalizacja: z szarosci......

Postprzez kinia0406 Pt, 29.08.2008 20:32

aha, to idę piec w takim razie...
kinia0406
 
Posty: 12698
Dołączył(a): So, 07.05.2005 19:15

Postprzez anya_anya Cz, 16.10.2008 05:19

A my z Agnuskiem ostatnio tak bakłażana przyrządziłyśmy, że ho - ho!
Pi
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgosia Sz Cz, 16.10.2008 08:45

Anya hej! no jak ho ho, to dawaj przepis! I Agnuska pozdrów! A Agnusek dotarła na AMJ w gościnnym występie z Bottim?
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Postprzez anya_anya Cz, 16.10.2008 13:45

Czesc Malgosiu! Witaj! Zapodam przepis jak sie troche poogarniam. Agnuska pozdrowie i moze zwerbuje by sie sama wpowiedziala! Sciskam!
Pi
Avatar użytkownika
anya_anya
 
Posty: 2076
Dołączył(a): Pt, 15.07.2005 17:53
Lokalizacja: Warszawa

Postprzez Małgosia Sz Cz, 16.10.2008 22:43

no to czekam(y). pozdrawiam!
Małgosia Sz
 
Posty: 7336
Dołączył(a): Wt, 08.03.2005 11:07

Re: Bakłażan

Postprzez Biiefx32 Cz, 17.10.2019 11:34

Jak zrobić by nie był gorzki?
_
https://www.ceneolokalnie.pl/
Biiefx32
 
Posty: 1
Dołączył(a): Cz, 17.10.2019 10:53



Re: Bakłażan

Postprzez welfareheals N, 10.03.2024 23:32

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39


Powrót do Przepisy kulinarne