KUCHNIA STUDENCKA

Smacznie

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez tessa Cz, 12.02.2009 20:29

Bede robic po kolei te fasolki, i Basiowa, i Nostalgiowa, i Zenobiowa, bo kada ma cos innego w sobie, ale w sumie latwe do wykonania. Diewczyny, diekuje :D
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez ZENOBIA Cz, 12.02.2009 20:35

powiesz ktora byla najlepsza i dlaczego to byla moja ? :D
odniosłam sie.
Avatar użytkownika
ZENOBIA
 
Posty: 3139
Dołączył(a): Cz, 30.10.2008 17:35

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Baska Cz, 12.02.2009 21:59

Zenia, proponuję już całkowicie leniuszkową: zamiast pomidorów - przecier pomidorowy.A co? :D

A propos fasoli, polecam ugotowaną fasolę wymieszać z wyciśniętym czosnkiem, zmielonym kminkiem, trochę ziół prowansalskich, oliwa, i nieco octu balsamicznego., ew. pieprz.
Na początku patrzą zdziwieni, potem wąchają, odstawiają, po czym znika ze stołu. z mlaskaniem. :)
Avatar użytkownika
Baska
 
Posty: 2549
Dołączył(a): Wt, 19.04.2005 16:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez ZENOBIA Cz, 12.02.2009 22:11

a wlasnie nie Basienko , bo w tych swiezych pomidorach jest cale clou tej awanturki , zapach , konsystencja , rozumisz
przecier zrobilby z tego pospolitą maziaję

ale rozumiem ze wersja z przecierem tez moze byc pociągająca :)
odniosłam sie.
Avatar użytkownika
ZENOBIA
 
Posty: 3139
Dołączył(a): Cz, 30.10.2008 17:35

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Nostalgija Cz, 12.02.2009 23:22

a ja z fasoli czerwonej robię zapiekankę.

mięso wieprzowe/drobiowe/wołowe
puszka fasoli czerwonej
2 czerwone papryki
3-4 pomidory
cebula
chilli (szczypta lub kawałeczek świeżego)
sól

Mięso dusimy jak udusimy dodajemy cebulkę. Dusimy znowu i dorzucamy pokrojoną w kostkę paprykę pomidory i fasolę. Doprawiamy solą i chili.
Albo jemy samo albo z chlebem albo z ryżem/kaszą. Do woli. W przypadku kurczaka szybkie wołowina i wieprzowina wymagają więcej czasu.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Baska Cz, 12.02.2009 23:43

Poszukuje takich własnie, prostych a ciekawych przepisów, przeceiż ja codziennie gotuję :shock:

Zeniu, ale przecier "własnej roboty", z pomidorków działkowych, nie koncentrat Pudliszki!!

Dla mnie ta obróbka pomidorów "na bieżąco" jest zawsze najbardziej uciążliwa.
Avatar użytkownika
Baska
 
Posty: 2549
Dołączył(a): Wt, 19.04.2005 16:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Nostalgija Pt, 13.02.2009 00:03

To ja dam jeszcze coś co pozwala wykorzystać resztki z wczoraj.

sznycle ziemniaczane z sosem grzybowym

gotowane ziemniaki
jajko
sól, pieprz
bułka tarta

pieczarki/mrożone grzyby
sól, pieprz szczypta majeranku
szczypiorek
mała cebulka
kostka rosołowa
szklanka wody
żółtko i śmietana do zup /Lub gotowy sos grzybowy w proszku

Ziemniaki mielimy mieszamy z jajkiem solą i pieprzem. Formujemy sznycelki obtaczamy w bułce i smażymy na patelni.
Grzyby dusimy na masełku dodajemy posiekaną drobniuteńko cebulę i szczypiorek, dolewamy wodę wymieszaną z kostką rosołową (najlepszy bulion grzybowy knorr), zagęszczamy śmietaną i żółtkiem.
Jeśli nam się nie chce lub mamy problem ze zcinającą sie śmietaną dodajemy sos z torebki do grzybków.
Polewamy sznycelki sosem.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Baska Pt, 13.02.2009 00:09

pięknie!!! Dziekuję, zrobię w sobotę, a jutro ugotuje więcej ziemniaków...
Bardzo dziękuję.

A może masz przepis na jakieś proste kolteciki z ryby?
Avatar użytkownika
Baska
 
Posty: 2549
Dołączył(a): Wt, 19.04.2005 16:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Nostalgija Pt, 13.02.2009 00:35

poza standardową rybą w cieście i rybą w bułce to ja robiłam (i chyba nawet kiedyś wstawiałam) rybę z piekarnika

Filety panga/mintaj/tilapia
masło
bułka tarta
czosnek
szczypiorek
sól, pieprz

rybę natrzeć solą i pieprzem, masło wymieszać z bułką, pogniecionym drobno czosnkiem i posiekanym szczypiorkiem. Następnie położyć na foli rybę i obłożyć z wierchu papką z masła. Do piekarnika rozgrzanego do 200C na jakieś 15minut. Zrobi się taka fajna skorupka z tej bułki. Można jeszcze posypać rybę serem pod koniec pieczenia.

Filety dowolnej ryby
szklanka sezamu
mąka
jajko
mleko
sól, chili

rybę pokroić na niewielkie porcje posolić i oprószyć chilli. Mąkę jajko i mleko wymieszać tak żeby ciasto było bardzo gęste. Rybę najpierw zanurzyć w cieście a potem w sezamie. Smażyć na głębokim tłuszczu. Genialnie smakuje z ryżem i sosem słodko-kwaśnym.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez tessa Pt, 13.02.2009 09:01

MNIAM.... O taka wlasnie mi kuchnie codzienna chodzi, szybka, niedroga, a przede wszystkim zdrowa. :D
Wydrukuje sobie wasze przepisy, bo sa bardzo fajne. Ja tez z tych, co to codzien przy garach... :wink:
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez ZENOBIA Pt, 13.02.2009 13:28

a takie pulpety rybne to jak sie robi , zeby mialy jakis smak i nie rozlecialy sie ? w zyciu nie robilam a ostatnio wystąpil zyciowy mus
odniosłam sie.
Avatar użytkownika
ZENOBIA
 
Posty: 3139
Dołączył(a): Cz, 30.10.2008 17:35

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Baska Pt, 13.02.2009 15:40

ta ryba w sezamie musi byc rewelacyjna... jadłam kiedyś rybę sezamową w chinskiej restauracji. Fantazja, chrupiąca.
Dzięki Nostalgio
Avatar użytkownika
Baska
 
Posty: 2549
Dołączył(a): Wt, 19.04.2005 16:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Nostalgija Pt, 13.02.2009 17:19

Można też taką rybę czy mięso zamiast w sezamie w kokosie opanierować.
Pulpety rybne robiłam tylko raz ale że nie przepadam jakoś to nie powtórzyłam tego wyczynu
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Baska Pt, 13.02.2009 17:33

Piszecie o pulpetach, pulpety to kuleczki w sosie, róznym, ale gotowane i w sosie
Rybne puplety - ni nie wiem, chyba niekoniecznie.

Mnie chodzi o kotlety rybne, smażone, kiedyś, baardzo dawno jadłam, były bardzo smaczne, delikatne, jasne, i z zieloną pietruszką w środku.
Gdyby ktos znał taki przepis, byłabym wdzięczna.

Zdecydowanie wolę rybę sezamowa. Z wiórek kokosowych robię malibu. Polecam.
Avatar użytkownika
Baska
 
Posty: 2549
Dołączył(a): Wt, 19.04.2005 16:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Nostalgija Pt, 13.02.2009 17:55

Moja ciocia kiedyś robila takie rybne. O ile pamiętam to się rybę mieli i robi tak jak sznycle tylko że się nie daje cebuli tylko pietruszkę lub szczypiorek. Osobiście nie przepadam za takimi kotlecikami ale postaram się przepis załatwić.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez ZENOBIA Pt, 13.02.2009 18:05

:)
odniosłam sie.
Avatar użytkownika
ZENOBIA
 
Posty: 3139
Dołączył(a): Cz, 30.10.2008 17:35

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Baska Pt, 13.02.2009 18:16

Miło... :D
Avatar użytkownika
Baska
 
Posty: 2549
Dołączył(a): Wt, 19.04.2005 16:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Nostalgija Pt, 13.02.2009 18:37

Mam!

0,5kg ryby (płaty)
2 jajka
sól, pieprz
natka pietruszki
szczypiorek
4 łyżki bułki tartej

Rybę się mieli dodaje do niej posiekaną pietruszkę, szczypiorek i jajka. Po wymieszaniu dodajemy bułkę tartą i przyprawy znów mieszamy. Formujemy kotleciki, obtaczamy w bułce tartej jeszcze i smażymy na tłuszczu
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Baska Pt, 13.02.2009 22:13

Bardzo dziękuję,
mam teraz dużo przepisów "na zapas"
Jutro na Walentynki mam zaproszenie na obiad "na mieście", więc wolne od gotowania.
Jeszcze raz bardzo dziękuję.
Avatar użytkownika
Baska
 
Posty: 2549
Dołączył(a): Wt, 19.04.2005 16:41
Lokalizacja: Warszawa

Re: KUCHNIA STUDENCKA

Postprzez Nostalgija Pt, 13.02.2009 23:10

Nie ma za co. Ja jutro walentynki spędzę w pracy... :evil:
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przepisy kulinarne