Wegetarianizm i weganizm

Smacznie

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez Nostalgija Cz, 19.02.2009 22:39

A ja pierwszy raz robiłam tofu. Smaczne to o dziwo i łatwe w zrobieniu

tofu
oliwa
sos sojowy (łyżka)
sól, pieprz, czosnek (2ząbki), słodka sproszkowana papryka

Tofu pokroić w plastry zmieszać przyprawy oraz roztarty czosnek z oliwą i sosem sojowym, wsadzić w to tofu i marynować 1-2h. Potem na patelnię i przysmażyć na złocisty kolorek. Uwaga na sól i sos sojowy bo wyjdzie za słone.
Ja do tego podałam sałatę:

Rukola, sałata lodowa, pomidor koktajlowy, sok z cytryny, posiekana świeża bazylia. Wszystko razem wymieszać polać sokiem z cytryny
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez JagodaP Pt, 20.02.2009 10:02

Tofu smażone, jak już wcześniej pisałam, też bardzo dobrze komponuje
się z usmażonymi warzywami. Ja biorę paczkę mrożonki na patelnię /ale taką bez ziemniaków/, dodaję kilka ząbków czosnku i cebulę i smażę na oleju z pestek winogron / jest delikatniejszy i wytrzymuje wyższe temperatury / albo na oleju rzepakowym. Na drugiej patelence smażę tofu /jeśli naturalne to poddaje się je wcześniej takiej obróbce jak to nosti zrobiła, a jak marynowane to można tylko posypać przyprawami , chwilę przed smażeniem.
Tak przygotowane ciepłe danie jest pełnowartościowym daniem obiadowym i naprawdę bardzo SMACZNE !!
Do tego można jeszcze dodać sałatkę z surowych warzyw. Bardzo dobre jest zestawienie rukoli i lodowej /patrz przepis nosti/ ,można też do tego dodać troszkę oliwy z oliwek.

Natomiast tofu wędzone można jeść z chlebkiem , ja też je jeszcze troszkę doprawiam
ale to już każdy sam sobie musi dobrać swoje smaki.
POLECAM bo tofu to pełnowartościowe białko.

W sklepach ze zdrową żywnością są też gotowe tzw tofuburgery . Nam najlepiej
smakują słoneczne i warzywne. Można je wykorzystać w daniach obiadowych albo włożyć
w bułkę/obsmażone/ , podgrzać ,dodać warzywka w środek i mieć ciepłe danie kolacyjne/śniadaniowe.

W wersji wegetariańskiej są też parówki sojowe pikantne i łagodne i różne wędliny sojowe jak ktoś
chciałby ale my tego nie kupujemy bo nie chcemy mieć namiastki mięsa. Natomiast jeśli komuś
pomogłoby to w przejściu na żywienie bezmięsne to można tak robić.

Zyczę smacznego i powodzenia w poszukiwaniu nowych smaków !!
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez Nostalgija Pt, 20.02.2009 22:59

Ja jeszcze polecam dawno już przeze mnie odkryte kotlety sojowe. Ja kupuję takie gotowe ekspresowe co to je wystarczy wrzątkiem zalać lub podgotować 5 minut. Najczęściej panieruję w bułce tartej i jem z brokułami lub frytkami.
A to inny przepis

paczka kotletów sojowych
3 szklanki bulionu warzywnego
1 papryka czerwona, 1 zielona
1 mała cebulka
sok pomidorowy (na oko 1,5 szklanki)
1 cukinia (też raczej niewielkich gabarytów)
oliwa z oliwek
sól, pieprz

Kotlety zalewamy wrzącym bulionem warzywnym i zostawiamy na jakieś 2-3 minuty. Wyjmujemy z bulionu i kroimy w paski. Wrzucamy na patelnię z oliwą razem z posiekaną cebulką, podpiekamy przez chwilę, dodajemy sok pomidorowy i bulion w którym moczyły się kotlety (1,5 szklanki). Nastepnie dodajemy do gara pokrojoną w małą kostkę cukinię i paprykę. Dusimy dodając reszte bulionu. Przyprawiamy solą i pieprzem. Jemy jak leczo lub bigos.

6szt kotlety sojowe (mowa o tych w paczkach)
kilka sporych pieczarek
cebula
margaryna
szklanka bulionu grzybowego knorr
mąka

kotlety zalewamy wrzątkiem, zostawiamy na 2-3 minuty. Pieczarki kroimy i podduszamy na maśle i cebulce, mniej więcej pod koniec duszenia dodajemy odsączone kotlety i dalej dusimy. Dolewamy bulion, zagęszczamy zasmażką z mąki, przyprawiamy wedle woli.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez kasja So, 21.02.2009 00:38

nigdy jakos do tego tofu nie moglam sie przekonac, ale dobra sprobuje, jak mi naprawia kuchenke to usmaze

Jagoda, z tej ksiazeczki z kuchnia hinduska mozesz mi przepisac jakas potrawe z ziemniakow, please
a ja teraz chce zrobic Tarka Dal (dzis jadlam gotowy, calkiem niezly) tylko ta kuchenka :(
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez JagodaP So, 21.02.2009 19:27

Kasja
dzisiaj wykorzystaliśmy Twój przepis na dal z pomidorami i dodalismy go do ugotowanego
ryżu brązowego , posypaliśmy pokrojoną rukolą i zagryzaliśmy kiszonymi ogórkami ... i smakowało .

Jesli chodzi o dania z ziemniakami to jest ich niewiele w tej mojej książce ale cos tam wyszperałam.

"Alu guaranga " - czyli zapiekanka z ziemniaków.

450 g sera domowej roboty
10 ziemniaków średniej wielkości, pokrojonych w plasterki grubości 1-2 mm
1/2 łyż. asafetidy
3 łyż. soli
1 łyż mielonego czarnego pieprzu
3 Łyżki posiekanych świeżych liści kolendry lub tymianku
3 Łyżki mielonej kolendry
725 ml kwaśnej śmietany zmieszanej z 1 łyż. kurkumy
50 g masła
2 Łyżki mleka w proszku

Przygotować twardy ser. Ziemniaki obrać i pokroić na plasterki.
Posmarować tłuszczem blaszkę lub naczynie żaroodporne.
Wyłozyć dno 1/3 plasterków ziemniaków.
Posypać 1/3 każdej przyprawy w następującej kolejności :
asafetida, sól, pieprz, świeża kolendra lub tymianek i mielona kolendra.
Posypać 1/3 pokruszonego sera i polać 1/3 smietany.
Połozyć na wierzch 1/3 podanej ilości masła.
W ten sam sposób ulożyć 2-gą i 3-cią warstwę.
Na końcu posypać wierzch cienką warstwą mleka w proszku.
Dokładnie przykryć folią aluminiową i włożyć na co najmniej 1 godz.
do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni C.
Na 10 min przed końcem zdjąć folię i pozwolić ziemniakom zarumienić sie z wierzchu.

Uwaga !

W tej książce polecają ser domowej roboty/ panir /, który albo można jeść sam albo wykorzystać do innych potraw. Jest on wyjątkowym serem ze względu na różnorodne zastosowanie i łagodny smak.
Nie topi sie w wysokich temperaturach. Robi się go zakwaszając zagotowane mleko, a potem po odlaniu i odciśnięciu serwatki ma się panir albo jak się go odsączy i przyciśnie czymś przez pewien czas to się
otrzyma twardy ser. To taki nasz serek klinek albo kostka twarogowa.

nosti
Te sojowe kotlety, o których piszesz są bardzo smaczne ale w wersji wegańskiej nie robi się
do nich panierki . Do przygotowania gulaszu można kupić gotową kostę albo krajankę sojową.
Natomiast do kotletów mielonych używa sie granulatu sojowego. To tak informacyjnie na przyszłość.

Z granulatu sojowego, pieczarek, cebuli, tłuszczu roślinnego i przypraw można zrobić
fajny wegetariański smalczyk do chleba.

Wczoraj kupiłam tofu z algami i warzywami i zrobiłam na obiado-kolację.
SMACZNE ! - chociaż dość drogie bo kostka 200 g kosztowała 7,50 zł.
Inne rodzaje kupuję w granicach 4,50-5 zł.
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez gut N, 22.02.2009 13:51

Czasem mam chęc na słodkie śniadanie..
Tak jak dzisiaj.
To była kasza jaglana na słodko.

Kasza jaglana jest stałym elementem mojego codziennego jadłospisu.
- Do takiego sniadania zużywam ok 3-4 dużych łyżek już ugotowanej. (A gotuję codzinnie rano mały garnuszek- do różnych innych potraw, na cały dzień.)
- jednego małego banana pokojonego
- pół startego jabłka- na dużych oczkach- żeby nie była papka
- po małej garści pestek słonecznika i dyni - uprażonych na suchej pateln
- łyżkę miodu (najchętniej gryczanego.
Miód sie fajnie rozpuszcza w ciepłej kaszy.
Wszystko mieszam.
Jest pysznie!

(a fantazja może podsunąć tyle wersji...)

Jagodo, masz jakieś fajne przepisy na wegańskie ciasta (poza szarlotką na sucho)??
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez JagodaP N, 22.02.2009 21:31

Murzynek - łatwy i szybki

Składniki :
2 szkl. mąki
3/4 - 1 szkl. cukru / mniej lub bardziej słodki /
1/2 szkl. oleju
3/4 szkl. mleka sojowego
1 łyżka cynamonu
1 łyżka sody
1 łyżka kakao
2-3 łyżki dżemu
1 cukier waniliowy
rodzynki, orzechy

Wszystkie składniki umieścić w dużym naczyniu, a następnie zmiksować .
Przelać do tortownicy, wstawić do rozgrzanego piekarnika i piec ok. 45 min w temp. 200'C.
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez kasja Wt, 24.02.2009 21:28

Jagoda, ciesze sie, ze jakos strawiliscie te przyprawy (zagryzajac ogoreczkiem :)

macie przepisy na jakies potrawy jednogarnkowe (szybkie, zdrowe, latwe)
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez gut Śr, 25.02.2009 14:33

Zrobiłam ciasto (w ramach końca karnawału).
Trochę wyszło za suche.. Pewnie dobrze zrobiłaby mu garść wcześniej namoczonych rodzynek. Ale nie miałam, więc wrzuciłam garść nienamoczonych moreli.
A poza tym- bardzo, bardzo!
dzięki za przepis.

Kasja, u mnie potrawy jednogarnkowe królują w sezonie zimowym- ciepłe śniadanie! Podstawa.
Staram się zawsze żywić przede wszystkim warzywami sezonowymi. Czyli tu w sezonie zimowym to: kapusta, marchewka, seler, buraki, ziemniaki, pietruszki. Cebula! Czosnek! Imbir!
Duszę to wszystko, albo tylko część. Zmieniają się też przyprawy. Czasem trafia tam też tofu. Czasem- garść czerwonej soczewicy. Kiedy to będzie spora garść, albo dwie, a warzywa drobniej pokrojone, to po wystygnięciu powstaje bardzo fajna pasta do chleba.
Dobrze to wszystko posypać jakąś zieleniną świeżą.
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez JagodaP Śr, 25.02.2009 20:57

gut,
przeanalizowałam jeszcze raz przepis na murzynka, dodaj następnym razem więcej dżemu /4 łyżki /,
no i te namoczone rodzynki. Dawno nie robiłam tego ciasta. Zresztą można też trochę więcej oleju dolać.
Ja z dodatkami to trochę eksperymentuję.

Jeśli chodzi o dania jednogarnkowe to mogę polecić:

Mieszanka staropolska z suszonymi warzywami

Kupuję gotową mieszankę staropolską, która składa się z :
Fasola Biała, Fasola Oczko, Fasola Siarka, Pszenica obłuszczona, Cieciorka.

Można też łączyć dowolne strączkowe z kaszą jęczmienną zamiast pszenicy.
/zamiennie to robię /

Polecana jest ona na zupę ale ja gotuję to jako danie główne. Można dorzucić warzywną
kostkę rosołową. Dodaję też w trakcie gotowania warzywa suszone i obsmażoną cebulę.
Doprawiam solą, pieprzem i na koniec dodaję oliwę.
Na talerz dodaję zieleninę.

To jest danie z roślin strączkowych i jest bogate w składniki odżywcze.
Rośliny strączkowe mają łatwo przyswajalne białka, witaminy i składniki mineralne.
Fasola w czasie gotowania i moczenia zwiększa swoją objętość trzykrotnie.
Warto też dodawać do nich przyprawy ziołowe : czosnek, imbir, majeranek, kminek itd


Kuskus z kiszoną kapustą - proste i szybkie danie

Przygotować kuskus / kaszka z pszenicy / wg przepisu.

Na dużej patelni usmażyć na oleju: cebulę, por, pieczarki, kiszoną kapustę.
Dodać kuskus, doprawić przyprawami, podlać przegotowaną wodą, wymieszać / dodać olej
jeśli zbyt suche/ Chwilę poddusić. Na talerzu posypać zieleniną.
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez kasja Śr, 25.02.2009 22:39

dzieki gut i Jagoda, jeszcze do piatku jestem uziemiona i nic nie udusze...

ale co to ta mieszanka staropolska, to jakis zestaw suszonych ziaren? uwielbiam straczkowe, w tym wlasnie moja ukochana soczewice, nie jadlam za to chyba nigdy chyba cieciorki
Avatar użytkownika
kasja
 
Posty: 723
Dołączył(a): Cz, 31.01.2008 15:26
Lokalizacja: w drodze

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez JagodaP Cz, 26.02.2009 14:16

Kasja, to jest mieszanka suszonych strączkowych. Podałam skład ale możesz
sobie dowolnie komponować. Cieciorkę polecam szczególnie.
Często jemy ją samą. Po ugotowaniu odsypujemy trochę do miseczki i sobie pogryzamy.
Avatar użytkownika
JagodaP
 
Posty: 498
Dołączył(a): N, 26.08.2007 17:13
Lokalizacja: Olsztyn

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez tessa Cz, 26.02.2009 21:12

Jagodo, ten kuskus z kiszona kapusta musze koniecznie wyprobowac :D
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez sonja Cz, 26.02.2009 22:40

a co z alkoholem?
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez tessa Cz, 26.02.2009 23:26

Sonja, to nie ta strona :roll:
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez sonja Cz, 26.02.2009 23:44

no własnie ..to nie forum AA, wiec chyba mozna zapytac ...jakos nie moge wgłebic sie w linka o weganizmia i pytam czy wolno alkohol.
Avatar użytkownika
sonja
 
Posty: 17740
Dołączył(a): Pn, 18.04.2005 23:50
Lokalizacja: z szarości ...

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez tessa Pt, 27.02.2009 09:40

Mimo wszystko, watpie, czy alkohol jest kompatybilny z weganizmem albo nawet z wegetarianizmem :wink: Przy okazji, wybacz, ze ja taka przyziemna, Panna jestem a to jest glowna cecha tego znaku, stoje mocno na ziemi, za grosz fantazji, ze o ulanskiej to juz nie wspomne :D
Nigdy nie staraj sie zrozumiec wszystkiego, bo wszystko stanie sie niezrozumiale.
Avatar użytkownika
tessa
 
Posty: 747
Dołączył(a): Wt, 26.08.2008 08:52
Lokalizacja: be

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez gut So, 28.02.2009 13:05

Z tego co wiem o alkoholu, to jest zupenie wegetarianski. A jesli nie jest miodem, to tez weganski.
A miesozercy nie sa czasem abstynentami?
Wegetarianie to normalni ludzie.
Moga pic, palic, wierzyc, w co chca...
Tylko nie jedza miesa, a weganie produktow odzwierzencych

.....

Bardzo ciekawa audycja Ewy Podolskiej W Tok Fm właśnie trwa.
O żywieniu w skali globalnej. O wegetarianiźmie. O produkcji mięsa.
Polecam!
gut
 
Posty: 949
Dołączył(a): N, 04.11.2007 10:34

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez Karolina95 Pt, 14.08.2009 22:46

Jak miło ze jest temat o wegetarianizmie. Ja jestem wegetarianką od stycznia, wiec stosunkowo niedługo, także na pewno skorzystam z Waszych przepisów ponieważ sama dopiero ucze sie gotowania potraw bezmięsnych.. i postaram się moze wrzucic cos swojego. :)
Pozdrawiam.
"Bliskim mów, gdyby pytali, że chwilowo zmieniłam adres, że w niebie leczę duszę z silnego przedawkowania rzeczywistości..."
Avatar użytkownika
Karolina95
 
Posty: 1947
Dołączył(a): Pt, 14.08.2009 21:18
Lokalizacja: Sz-n

Re: Wegetarianizm i weganizm

Postprzez paulka162 Pt, 08.01.2010 23:20

Dzień dobry:) Nie ejstem wegetarianką ale od maleńkości nigdy nie jadłam mięsa(mama wpychała a ja wypluwałam ;) ) , nigdy mi nie było potrzebne, od "święta" pierś z kurczaka. Ostatnio wzięło mnie na zdrowsze jedzonko i mniej kalorii, tyle że ja straszny leń jestem co do gotowania;) bo wiadomo jak się dla siebie samej robi to się nie chce. No i od trzech dni robię sobie surówkę z sałaty, pomidorka, sera białego, papryki, ogórka, ale cholera już mi się nudzić zaczyna ;) a inwencji twórczej brak. Fajne są te wasze przepisy o tofu, kaszach zapiekankach, ale leń jestem i brak czasu. Macie jakieś proste pomysły/przepisy?

ps Odpadają zupy kremy - nie mam miksera. A uwielbiam brokułową tudzież brukselkową... ;(
Ostatnio edytowano Pt, 08.01.2010 23:34 przez paulka162, łącznie edytowano 1 raz
"Niby wszystko takie jasne, a tak ciemno"
Avatar użytkownika
paulka162
 
Posty: 1621
Dołączył(a): Śr, 17.01.2007 15:42
Lokalizacja: szósta chmurka na lewo, patrząc pod słońce

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Przepisy kulinarne