Jednogarnkowce

Smacznie

Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija N, 20.11.2011 19:24

Uwielbiam takie jedzenie. Szybkie, łatwe i mało do zmywania.

Kurczak z ziemniakami i marchewką

0.5kg piersi z kurczaka
2 marchewki
kilka ziemniaków
cebula
2-3 ząbki czosnku
łyżeczka miodu
papryka ostra (może być chilli)
łyżka ketchupu (polecam Tortex)
sól
pieprz
oliwa

Kurczaka pociąć na kawałki (takie większe) wymemłać w oliwie wymieszanej z miodem i przyprawami. Marchew i ziemniaki pokroić w plastry, cebulę w krążki, posiekać czosnek. Wszystko wsadzić do naczynia żaroodpornego, posolić, popieprzyć, popapryczyć, polać resztą oliwy z przyprawami i do pieca 200C, nie przykrywać. Po około 30-40min wymieszać łyżkę ketchupu z 1/2szkl wody i polać mięso i warzywa, przykryć i dusić aż ziemniaki będą miękkie.

(już kiedyś wrzucałam, ale co tam)

0,5kg wieprzowiny (karczek/łopatka) lub wołowiny
0,5kg ziemniaków (tak plus minus)
1 duża cukinia
1 cebula
3ząbki czosnku
2 czerwone papryki
4 dojrzałe pomidory
1 żółta papryka
0,5l bulionu
sól, pieprz, chilli
oliwa

mięso pokroić podsmażyć na oliwie, dorzucić posiekaną cebulkę, czosnek, posolić poddusić. Obrać ziemniaki, poprzekrawać na pół. Dodać do mięsa szklankę bulionu, wrzucić ziemniaki, dusić 15min, dolać reszte bulionu dusić jeszcze 15minut. Pokroić pomidory, paprykę i cukinię (w kostkę) i dodać do garnka. Dosypać soli, chilli i pieprzu wedle uznania. Dusić aż wszystko będzie miękkie.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Mzimu Śr, 23.11.2011 19:39

Nostalgija napisał(a):Uwielbiam takie jedzenie. Szybkie, łatwe i mało do zmywania.


cuknię pokroić w sporą kostkę i wsypać na średnią patelnię z rozgrzaną oliwą
smażyć na sporym ogniu 5 min., sporo posolić i posypać ziołami prowansalskimi

dorzucić trochę wędliny, smażyć 5 min

dorzucić jakikolwiek makaron co został ''z kiedyś'', ewentualnie bułkę lub chleb pokrojony w kostkę
sporo popieprzyć, pomieszać

całość zalać ciastem omletowym /1 łyżeczka mąki rozmieszana 2 jajuszkami/, smażyć dalej 5 min na średnim ogniu, już nie mieszać oczywiście

całość odwrócić i drugą stronę dalej smażyć na małym ogniu pod przykrywką ok 10 min., placek ślicznie urośnie

wyłożyć placek na talerz, polać keczupu dużo, jeść :)


oczywiście zamiast cukinii może być co kto tam ma...ugotowana fasolka szparagowa, papryka, cebulka, brokuły, szparagi....a nawet ziemniaki co zostały z wczoraj
...lecz ludzi dobrej woli jest więcej

Mzimu
 
Posty: 5220
Dołączył(a): Wt, 31.08.2010 11:14

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Śr, 23.11.2011 19:52

ooooooooooo bardzo bardzo ciekawe połączenie.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Mzimu Śr, 23.11.2011 19:58

to pokrojone pieczywo wzięte od Ciebie oczywiście :wink:
...lecz ludzi dobrej woli jest więcej

Mzimu
 
Posty: 5220
Dołączył(a): Wt, 31.08.2010 11:14

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Śr, 23.11.2011 20:05

hiiiiiiii
Cholera nic mnie tak nie relaksuje jak gotowanie, wino i konie. A że ostatnio na konie nie ma czasu zostało wino i gotowanie.

To ja Ci jeszcze polecam takie cuś

Cukinia
pomidory
papryka
mięso mielone (najlepsze wołowe lb wołowo-wieprzowe)
marchewka
cebula
czosnek
łyżka ketchupu
łyżka przecieru pomidorowego
jajko
sól, pieprz, chilli, odrobinę bazylii i oregano etc

Cukinię i marchew pokroić w plastry, paprykę w paseczki pomidory jak popadnie (w sumie to pokroić jak się chce) posiekać cebulę i czosnek. Wszystko wrzucić na oliwę doprawić przykryć. W tym czasie mięso wymieszać z jajkiem i przyprawami, i uformować małe pulpeciki. Wrzucić je do warzyw podlać odrobiną wody i dusić chwilę na małym ogniu pod przykryciem. Ketchup wymieszać z wodą i dodać do reszty, wsadzić wszystko do pieca aż się udusi i zmięknie
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Mzimu Śr, 23.11.2011 20:24

a wino? :)
...lecz ludzi dobrej woli jest więcej

Mzimu
 
Posty: 5220
Dołączył(a): Wt, 31.08.2010 11:14

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Śr, 23.11.2011 20:25

No wino trzeba spróbować zanim się kolację zrobi i podczas kolacji też no i po jak najbardziej. :D I nie patrz czy pasuje do jedzenia czy nie grunt żeby dobre było. :P
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Mzimu Śr, 23.11.2011 20:33

jasne, ja tylko tak..gwoli jasności ..receptury :wink:

a ta papryka to sie nie rozpadnie? nie bardzo lubię jak skórka papryki figuruje jako badyl osobno od swej duszy

a pieca nie mam od jakiegoś czasu, więc tylko potrzymam to dłużej na patelni, moze być?

przepis ''wygląda'' szałowo, skorzystam w najblizszym czasie, dzięki :D


...ech....konie.... :(
...lecz ludzi dobrej woli jest więcej

Mzimu
 
Posty: 5220
Dołączył(a): Wt, 31.08.2010 11:14

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Śr, 23.11.2011 20:38

Najlepiej żeby to pod przykryciem było, piekarnik nie jest niezbędny. A jak się boisz żeby się papryka nie rozpadła to ją dodaj pod koniec a w trakcie posyp mieloną słodką papryką. Można wszystko na talerzu posypać parmezanem albo chociaz goudą i zjeść z chlebem, makaronem ryżem kaszą albo samo.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Śr, 23.11.2011 20:46

A jak nie lubisz takich skórek z papryki to sobie zrób pastę paprykową i dodawaj zamiast całych kawałków

Pasta nr 1
papryka ok 3kg
oliwa ok 1szkl
ocet ok 0.5szkl (ale nie musi być ja czasem nie daję)
pare łyżek cukru
troszkę soli

Paprykę się obiera i wrzuca do maszynki do mielenia. Potem się wszystko razem do gara i dusi aż odparuje woda. Potem do słoików i zapasteryzować

Pasta nr 2

Papryka
czosnek
oliwa
sól, pieprz

Paprykę się mieli i dusi na oliwie z dodatkiem zmielonego czosnku i przypraw. Potem do słoika i pasteryzować.

Pyszna jest też pieczona papryka. Łatwo ją obrać ze skórki można pokroić w plastry zalać oliwą czosnkiem pieprzem solą odrobiną octu winnego i trzymać kilka dni w lodówce. Jest super bazą do sosów sałatek i mięsa
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Mzimu Śr, 23.11.2011 21:10

wiesz co.....to ja jednak dodam paseczki na patelnię pod koniec :oops: :D

nie lubię gotować
niestety od czau do czasu coś bym zjadła



...ale pasta z papryki....Imponująca! :wink:
...lecz ludzi dobrej woli jest więcej

Mzimu
 
Posty: 5220
Dołączył(a): Wt, 31.08.2010 11:14

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Śr, 23.11.2011 21:14

To najlepiej zrób to raz a dobrze. Potem tylko otwierasz odpowiednią szufladę w lodówce, szafkę i naczynia i gotowe. Ja to kocham ale że nie mam czasu robię zapasy :D

Jak masz taką bazę w postaci pasty, sosu zrobionego własnoręcznie, zamrożonych mielonych, jakiś makaron to potem jest z górki.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Mzimu Śr, 23.11.2011 21:18

przemyślę to, na bank :)
...lecz ludzi dobrej woli jest więcej

Mzimu
 
Posty: 5220
Dołączył(a): Wt, 31.08.2010 11:14

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Śr, 23.11.2011 21:20

a w razie W to sruuu do Krakowa, jedzenia nie odmawiam ani sobie ani innym :D
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Mzimu Śr, 23.11.2011 21:36

omójboże...żebym tylko mogła ....no nie przeskoczę :(

ale dziękuję najserdeczniej Kochana Nostalgijo, bardzo bardzo :)
...lecz ludzi dobrej woli jest więcej

Mzimu
 
Posty: 5220
Dołączył(a): Wt, 31.08.2010 11:14

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Śr, 23.11.2011 22:11

Ale nie ma za co. Jak już będziesz mogła, zaproszenie aktualne
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez vivien Cz, 24.11.2011 00:30

.
Ostatnio edytowano So, 08.03.2014 11:55 przez vivien, łącznie edytowano 1 raz
vivien
 
Posty: 11942
Dołączył(a): Cz, 09.08.2007 19:38

Re: Jednogarnkowce

Postprzez Nostalgija Cz, 24.11.2011 21:15

Proszę bardzo

ok 30dag boczku
ok 30dag salami
cebula (ze dwie)
czosnek ( w zależności od zamiłowania)
czerwona fasola (z puszki np)
papryka (2szt)
chilli (może być mielone)
ok 0.5kg ziemniaków
pomidory ze 2-3
sól
pieprz
szczypta bazylii oregano, słodkiej mielonej papryki i tymianku

cebulę czosnek posiekać poddusić na oliwie, dodać pokrojony boczek i salami. Podpiec, dodać paprykę, pomidory i pokrojone w plastry ziemniaki. Doprawić. Zalać wodą (ok szklanka) i przykryć. Jak wsyzstko zmięknie (ziemnaki szczególnie) dodać fasolę, wymieszać i dusić aż wymieszają się smaki. Polecam z chrupiącymi bagietkami.
Nostalgija
 
Posty: 3765
Dołączył(a): Wt, 27.03.2007 22:20
Lokalizacja: z otchłani źrenic

Re: Jednogarnkowce

Postprzez ignu Cz, 24.11.2011 21:23

Nosti wrocilas i zrobilo sie smacznie, cieplo i domowo tutaj :)
ignu
 
Posty: 1372
Dołączył(a): Cz, 07.02.2008 15:59

Re: Jednogarnkowce

Postprzez vivien Cz, 24.11.2011 21:53

.
Ostatnio edytowano So, 08.03.2014 11:54 przez vivien, łącznie edytowano 1 raz
vivien
 
Posty: 11942
Dołączył(a): Cz, 09.08.2007 19:38

Następna strona

Powrót do Przepisy kulinarne