przez PannaMigotka Śr, 08.04.2020 11:06
Droga Joasiu,
na ciasto przygotuj:
300g mąki pszennej
2 łyżki śmietany słodkiej 30%
jedno żółtko
200g cukru pudru
kostkę masła
Zagnieć wszystkie składniki razem i schowaj do lodówki na przynajmniej godzinę. Następnie uformuj ciasta (u mnie wyszły trzy małe "jajka") i piecz 15-20 minut w temperaturze 200 stopni.
Masa kajmakowa:
500ml mleka 3,2%
300g cukru
1 op cukru waniliowego
100g masła
Gotuj cukry z mlekiem aż zgęstnieją ciągle mieszając (czy gęstnieje sprawdź "kapiąc' na jakiś talerzyk jeśli kropla się nie rozlewa to już). Następnie przestudź nieco masę, wetrzyj do niej masło i rozlewaj na kruchych spodach upieczonych wcześniej.
Powodzenia!
https://www.bliskapoczta.pl/