szpinak

Smacznie

szpinak

Postprzez wioletta Śr, 15.06.2005 10:05

a może znacie ciekaw przepisy ze szpinakiem w roli głównej ????????
Avatar użytkownika
wioletta
 
Posty: 30
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:23
Lokalizacja: Bytom

Postprzez nie ma mnie Śr, 15.06.2005 10:10

tu, już o szpinaku ktoś pisał, zaraz, zaraz...
o, jest: temat: Szpinak w sosie śmietanowym...polecam

trzeba poszperać.... :):)
Avatar użytkownika
nie ma mnie
 
Posty: 3496
Dołączył(a): Śr, 02.03.2005 14:31
Lokalizacja: .... nieważne

Postprzez Jagna Śr, 15.06.2005 11:16

spaghetti ze szpinakiem /może byc tez inny makaron, np. penne/

ilość składników zależy od ilości "spozywających" więc dowolna ale porcja na 4 osoby zawiera:

opakowanie szpinaku /ja zawsze hortex mrozony kupuje/
śmietana
czosnek /w ilosciach zaleznych od upodoban/
parmezan lub inny ser do posypania
sol, pieprz
makaron

Makaron gotujemy al dente.
Na patelnię wrzucamy szpinak i czekamy żeby "odparowal", dodajemy smietanę, wycisnięty czosnek oraz przyprawy i chwilkę trzymamy na srednim ogniu. Po "wyłączeniu" sosu wrzucamy ugotowany makaron i mieszamy z sosem. Na talerzu posypujemy serem.
Bardzo proste, szybkie i smaczne.
Jagna
 
Posty: 54
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 16:20

Postprzez wioletta Śr, 15.06.2005 17:04

dziękuje jagna zrobiłam i wyszło pysznie .pozdrawiam.
Avatar użytkownika
wioletta
 
Posty: 30
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 12:23
Lokalizacja: Bytom

Ten przepis na szpinak też jest pyszny...

Postprzez Dana Cz, 16.06.2005 09:07

Jedną paczkę szpinaku mrożonego(najlepszy Hortex) w garnku rozpuszczać na niewielkim ogniu i tylko do momentu,jak się rozpuści. Dodac 2 ząbki zmiażdżonego czosnku, łyżeczkę lub dwie vegety i startego na tarce żółtego sera (np.morskiego).Mieszać tylko tyle jak ser się rozpuści. Gotowe! I naprawdę pyszne!
Dana
 
Posty: 8
Dołączył(a): Śr, 25.05.2005 22:46
Lokalizacja: opolskie

Postprzez Jagna Śr, 17.08.2005 09:42

A mozna prosić przepis na tę surówke z orzechami?
Jagna
 
Posty: 54
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 16:20

Postprzez Jagna Śr, 17.08.2005 11:58

Dzięki za odpowiedź. Zamierzam zrobić te krokiety już wkrótce. Razem z surówką.
Jagna
 
Posty: 54
Dołączył(a): Pn, 07.03.2005 16:20

Postprzez Isabel Cz, 18.08.2005 15:37

Pyszny !!!! Zawiera dużo żelaza - wsam raz dla cięzarnej
Isabel
 
Posty: 120
Dołączył(a): So, 04.06.2005 14:54

Postprzez Ewasza Cz, 18.08.2005 23:37

Zaden mrozony, drogie panie! Swieze liscie sa o niebo lepsze!!! Nabywamy wiazke na placu, pluczemy, usuwamy ogonki i grubsze nerwy (nalepiej zlozyc na pol wzdluz nerwu i wyskubac palcami lub odciac nozyczkami) i osaczamy z wody. Wirowka do salaty jest nalepsza do tego, ale alternatywnie mozna "odwirowac" w czystej sciereczce do naczyn. Lisci nie rozdrabniamy, chyba ze ktos lubi papke. Na duuuzej patelni, albo w duzym garnku (chodzi o rozmiar dna, swieze liscie maja spora objetosc) rozgrzewamy oliwe z oliwek i wrzucamy do niej posiekany czosnek (zabek lub dwa). Jesli ktos lubi zdecydowane smaki to moze go troche zbrazowic. Na to wrzucamy luskane, niesolone, ziarna slonecznika i mieszamy, az zaczna podskakiwac. Dodajemy liscie i mieszamy, nie powinno nam to zajac dluzej niz 3-4 minuty. Solimy, dodajemy pieprz i galke muszkatolowa (koniecznie!). Na talerzu, jeszcze gorace posypujemy parmezanem, po czym bierzemy kawalek chleba i szybko ukrywamy sie w jakims zakamarku, zeby nikt zwabiony zapachem nam tego zezarl!!! Smacznego.
PS1. Bez slonecznika tez jest dobre :-)
PS2. Taki szpinak podany do kawalka befsztyka, pieczonych ziemniakow i kieliszka wina jest powalajacy!
Ewasza
 
Posty: 7
Dołączył(a): Pn, 08.08.2005 00:13
Lokalizacja: Windsor


Re: szpinak

Postprzez welfareheals So, 03.09.2022 17:04

welfareheals
 
Posty: 33376
Dołączył(a): Cz, 23.09.2021 12:39



Powrót do Przepisy kulinarne