Jak zyskac motywację na co dzień

Jak zyskac motywację na co dzień

Postprzez rumme Śr, 25.02.2026 10:01

Hej... Macie jakieś sposoby kiedy jesteście w bardzo złym stanie psychicznym - zero energii na wstanie z łóżka, nie mówiąc już o jedzeniu, itd. ?
Jestem pod opieką psychologa i psychiatry. Leki nie pomagają. Od 2 miesięcy jestem na zwolnieniu lekarskim i moja umowa o pracę nie zostanie przedłużona...
Od listopada 2024 czuje się coraz gorzej. Nie mam na nic siły ani energii. Zero motywacji do czegokolwiek. Nie wiem co mam zrobić aby poprawić moje samopoczucie i zacząć powoli funkcjonować. Próbowałam kilku rzeczy żeby powoli wrócić do normalności, ale nic nie działa. Nie mam żadnego hobby, nic mnie nie cieszy. Nie mam też funduszy aby próbować nowych rzeczy.
Jestem w trakcie diagnozy spektrum autyzmu i ADHD z potwierdzeniem od psycholog, że mam tylko potrzebuje więcej czasu na napisanie całej diagnozy. Dodatkowo od 15 lat mam zdiagnozowana depresję.
Na chwilę obecną sama diagnoza wyjaśnia dużo z moich zachowań, ale nie wniosła niczego dobrego do mojego życia. Jestem załamana, że jestem w spektrum. To bardzo utrudnia mi moje codzienne życie. Musiałabym je całkowicie zmienić aby mi się poprawiło, a taka opcja nie wchodzi w grę...
Macie jakieś sposoby na powolny powrót do codzienności? Co daje wam energię i motywacje?
rumme

Re: Jak zyskac motywację na co dzień

Postprzez Beatkp Śr, 25.02.2026 12:23

To co najbardziej poprawiło mój stan chociaż bywało bardzo ciężko to odmaskowywanie się, unikanie sytuacji które mi w żaden sposób nie służą, powrócenie do "korzeni" tego co sprawia, że ja to ja. Wiem, że ciężko jest usiąść do swoich pasji ale spróbuj do nich usiąść, niezależnie co by to nie było. Też miałam ogromny problem ale teraz już normalnie wróciłam do wszystkiego co sprawiało, że czułam się dobrze. Nadal mam depresję i myślę, że będzie mi towarzyszyła dalej niestety ale panuję nad nią. Moja psycholog dała mi świetną radę, żeby przy zjazdach samopoczucia dać sobie 3 dni tak jakbyś była chora, leż, oglądaj seriale. Po 3 dniach ogarniamy się i staramy zacząć funkcjonować w miarę możliwości. Bardzo mi ta metoda pomaga. Od siebie polecam też konsultację z psychologiem: https://olgarymkiewicz.pl/oferta/psycholog-online/ Szczególnie, ze jest możliwość takiej konsultacji również w formie online.
Beatkp

Powrót do Ogólne